Pin It

LIOV. Ucraina. Teritoriul Poloniei nu duce lipsă de situri de thanato-turism. Încă nu am vizitat Auschwitz-ul, dar în scurta mea oprire în Lublin am petrecut o jumătate de zi pe terenul fostului lagăr de exterminare Majdanek.

Majdanek a fost primul lagăr nazist transformat în memorial și muzeu, la câteva luni după ocupația sovietică din 1944. Este cel mai bine păstrat lagăr nazist și singurul plasat în imediata vecinătate a unui oraș. Terenul lagărului este vast și durează cel puțin o oră doar plimbarea.

Deși cele mai multe din barăci au fost demolate, situl conservă 20 din acestea, gardurile de sârmă ghimpată, turnurile de pază, dușurile precum și camerele de gazare. Alte metode de exterminare folosite au fost înfometarea, execuțiile în masă și extenuarea fizică. Cele mai multe persoane aduse aici au fost evrei, omorâți în cadrul Operațiunii Reinhard, și prizonieri sovietici de război. În total oameni din peste 30 de țări.

Întregul complex este macabru, dar necesar, ca de altfel fiecare asemenea memorial. Pe măsură ce călătoresc prin lume îmi dau seama că xenofobia rămâne, în continuare, cea mai mare maladie socială.

Înfiorătoare este camera ce păstrează o parte din încălțămintea celor ce au trecut prin Majdanek. La eliberarea lagărului au fost descoperite aproximativ 250 000 de perechi de pantofi „neprocesate”. Expunerea acestora oferă, poate, cea mai directă imagine cu privire la dimensiunea acestei uzine de carne umană. Mirosul este insuportabil.

Camera “pantofilor” de la Majdanek

Galerie foto Majdanek

Pin It
Tags: , , , , , ,
2 comentarii la “Majdanek (VIDEO)”
  1. […] « Majdanek (VIDEO) […]

  2. […] Vest.1944 – Trupele sovietice au eliberat primul lagăr de extreminare din Polonia de Est, Majdanek, în caremuriseră pînă în acel moment peste 360.000 de […]

  3.  
Adaugă un comentariu: