Pin It

LUBLIN. Polonia. Într-un loc precum Kaliningrad este obligatoriu să călătorești cu autostopul. Altfel, este maxim riscul de a rămâne în terminale de autobuz comuniste și printre blocuri de beton, care nu prea invită la explorare. Avantajul este libertatea de mișcare și posibilitatea de a descoperi situri pierdute, precum ruinele bisericii luterane din Chernyshevskoye, un târgușor comunist de graniță în care nimeni nu ar vrea să stea mai mult de 10 secunde, odată ce și-a primit ștampila Federației Ruse.

Mi-am făcut un hobby din traversarea de frontiere pe jos. Până acum am intrat în fiecare din statele baltice fără a folosi vehicule. Granița dintre Estonia și Letonia mi-a plăcut cel mai mult – orașul Valga/Velka are câte o jumate în fiecare țară, iar frontiera se trece… trecând strada (incredibil cum buruienile letone se opresc odată cu asfaltul leton).

La fel se întâmplă și când ieși din Lituania și dai de Rusia. Am pășit în Kaliningrad prin punctul de tranzit Kybartai (Lituania) – Chernyshevskoye (Rusia): două localități unite de graniță. În general se intră cu emoții în Rusia. Vameșul rus este cunoscut ca fiind unul foarte capricios, ca să folosesc un eufemism. Dar totul a mers surprinzător de rapid în cazul meu. Fusesem și la frizer cu o săptămână înainte, căci un amic rus din Letonia m-a avertizat că am o moacă (și o barbă) de cecen.

În mai puțin de 1 minut după verificarea pașaportului am fost lăsat slobod în Kaliningrad. Am lăsat în urmă asfaltul neted și l-am schimbat pe cratere și pietriș. Gardurile de lemn, frumos vopsite în stil baltic, au fost înlocuite de gratii și sârmă. Au dispărut bătrâneii eleganți, plecați la cumpărături cu un coșuleț de nuiele, și au apărut cei cu sacoșa de plastic, duhnind matinal a alcool. Am dat bicicliștii pe tractoriști. Și monumentele de patrimoniu pe ruine.

Principalul punct de frontieră estic al Kaliningrad-ului este actualul târg Chernyshevskoye (fost Eydtkuhnen). Aici a fost frontiera de pe linia Berlin-St. Petersburg, unde trenurile schimbau roțile pentru a intra în Imperiul Țarist. Târgul este surprinzător de adormit într-o duminică dimineața. Pe aici trece actuala rută auto și feroviară spre Moscova (via Lituania și Bielorusia).

Am descoperit biserica în timp ce căutam un loc pe marginea drumului pentru nevoi fiziologice. Construcția este vizibilă de pe șosea, dar pare mai degraba un depozit părăsit. De altfel, gara nu este departe, iar granița la mai puțin de 1 km.  Localnicii mi-au spus toți că aici a fost o sinagogă, probabil și ei induși în eroare de steaua lui David. Numai după ce am căutat informații online am aflat că aici a fost de fapt o biserică luterană (construită de Friedrich Adler în 1889, același care a construit și biserica fostă calvinistă, actual ortodoxă și renovată, din Chernyakhovsk, fost Insterburg). Un exemplu al rupturii dintre trecutul german și cel rusofon. Nimeni nu prea știe ce a fost înainte.

Situl este impresionant, iar găurile din zid (gloanțe din al doilea război mondial?!?) și plantele care au crescut pe acoperiș contribuie la atmosferă. Se poate urca la etaj – cu mare grijă, cred că și pe acoperiș, dar nu m-am aventurat din cauza cărămizilor căzute. Se pot inspecta arcadele. Am petrecut cam o oră pe-acolo. Am un mic regret că îmi lipsesc cunoștiințe de fotografie, ca să captez cum trebuie frumusețea ruinelor bisericii.

Galerie foto

Pin It
Tags: , , , , , , ,
4 comentarii la “Ruine luterane în Kaliningrad”
 1. AA Travel says:

  Kaliningrad e o locatie in care putini se pot lauda ca au ajuns. E nice sa vezi ca sunt oameni care aleg si alte destinatii decat cele clasice, felicitari!

 2. Ionut Serbu says:

  Salutare!
  Cum poti intra in Kaliningrad ?
  Iti trebuie viza?
  Daca da , viza de Federatia Rusa?
  Te rog daca imi poti da cateva detalii…
  In asteptarea unui raspuns. Ionut Serbu
  O zi insorita!

  • Big Bule says:

   Salut Ionut. Kaliningrad este “oblast” in Federatia Rusa. Se aplica toate regulile de viza ale Federatiei Ruse (obligativitatea inregistrarii daca stai mai mult de o anumita perioada etc.). Regulile sunt pe situl Ambasadei Ruse.

   Daca doresti sa vizitezi si alta parte din Rusia si nu vrei sa zbori intre Kaliningrad si mainland vei avea nevoie de o viza rusa double entry (pentru a lua trenul/autobuzul via Lituania/Estonia de exemplu).

   Nu recomand Kaliningradul. Daca ai 2-3 zile in plus in zona mai bine le folosesti pentru a merge la St. Petersburg sau pentru a petrece mai mult timp in Lituania or Polonia.

   Drum bun!

 3. Ionut Serbu says:

  Merci mult ptr raspuns. Sunt pasionat de enclave , teritorii suverane , nerecunoscute sau recunoscute. Asa ca sper sa ajung si acolo.
  As avea o rugaminte , daca poti pe viitor da mai multe detalii despre locurile care le vizitezi , referitor la vize , unde ai intampinat probleme, costul de transport, cazare , daca te-ai simtit in pericol in anumite locuri, ponturi de transport/cazare.
  La cat mai multe locuri vizitate!
  Ionut Serbu

 4.  
Adaugă un comentariu: