Pin It

Sinagogă caraită din Cufut-Kale

DAUGAVPILS. Letonia. Am urcat câteva secvențe video din Crimeea. M-am mișcat repede în ultimele săptămâni și nu am avut timp/rabdare pentru scris pe blog. Dacă vreți să vedeți pe unde am mai fost, puteți consulta itinerariul, pe care îl actualizez săptămânal. Între timp am ajuns in sud-est-ul Letoniei, în Latgalia, zona minorităților. Până urc și alte materiale din restul Ucrainei și din Bielorusia, adaug câteva impresii vizuale din Crimeea.

Cred că cele mai frumoase locuri de acolo sunt orașele săpate în rocă, precum cele de la Cufut-Kale, Mangup-Kale sau Eski-Kermen. Ultimul este favoritul meu – un complex de situri împrăștiat pe câțiva km pătrați, la origine bizantin, apoi ocupat de kazari și de tătari, în prezent abandonat în mijlocul naturii (și folosit ca atracție de hiking/camping).

Uliță în piatră din Eski-Kermen

Am ajuns la Eski-Kermen cu bicicleta de la Bahcisarai. Aproximativ 25-30 km. Datorită sezonului rece am fost singurul vizitator, lucru care, evident, mi-a plăcut. Am filmat ceea ce, în trecut, constituia poarta orașului. Săpăturile din stânci erau depozite de cereale. Puteți vedea și urmele lăsate de căruțe în piatră.

Orașul carait-tătăresc Cufut-Kale

Mai cunoscut este, însă, Cufut-Kale, fost centru religios carait și regal tătăresc, nu departe de Bahcisarai. Astăzi zona este foarte populară pentru hiking și sporturi extreme.

Faleza din Ialta

Ialta oferă un melanj de trecut aristocratic țarist, turism proletar cu sanatorii sovietice și provincialism cultural est-european. Statuia lui Lenin care privește la McDonalds-ul de pe vechea faleză exprimă perfect atmosfera locală. Altfel, un oraș agreabil în luna aprilie, plin de ucrainence sexy și pensionari ieșiți la plimbare cu sacoșa, dar probabil insuportabil în mijlocul sezonului turistic.

Dacă mergeți la Ialta recomand călătoria sovietică pe cea mai lungă linie de troilebuz din lume, Simferopol-Ialta (2h30min printre munții și satele Crimeei).

Pin It
Tags: , , , , , , , ,
Un comentariu la “Secvențe din Crimeea (VIDEO)”
  1. Lucian says:

    chiar te misti repede; gata, deja ai last Lituania in urma?

  2.  
Adaugă un comentariu: