Pin It

LANJAK. Insula Kalimantan. Indonezia. Fiecare calator are fixatiile sale. Unii tin neaparat sa nu foloseasca avionul. Altii sa nu plateasca pe cazare. Altii sa evite locurile „turistice”. Unii adora ruinele, altii stau ore intregi sa vada o pasare. Unii nu suporta sa urce in mijloace de transport in comun. Altii refuza sa vorbeasca engleza. Altii vor sa traverseze orice granita terestra mergand pe jos s.a.m.d. Intre altele, mie imi place sa vizitez locuri precum Barus, unde imi inchipui ca nu voi gasi nimic, dar vreau sa le calc doar pentru ca fac parte din istoria unui loc. Si unde stiu ca voi fi singurul calator.

Ce se afla in Barus? Despre Barus (nord-vestul Sumatrei) am citit intr-o carte olandeza de istorie, imprumutata de la bibilioteca universitatii UNS din Solo. Barus este numele uneia din celei mai vechi atestari geografice a unui loc din actuala Indonezie, daca nu chiar cea mai veche. Il gasim mentionat inclusiv intr-una din lucrarile geografice a lui Ptolemeu (87-165 d.Hr.). Pentru ce? Pentru camforul care se exporta in toata lumea indiana si araba de aici (adus fiind din munti de catre bataknezi in proximitatea micului golf Barus, perfect pentru adapostirea navelor comerciale).

Fiind in vecinatatea regiunii Barus, mi-am propus sa fac un ocol de doua zile si sa vad care este astazi atmosfera locului care, in trecut, a pus Sumatra pe harta. Am avut noroc ca unul din cei trei couchsurferi cu profil de Sibolga (portul pentru Insula Nias), pe nume Noverius, locuieste in Barus. Mi-a propus sa il insotesc si sa dorm o noapte acolo, in casa familiei sale.

Nu ma asteptam sa gasesc nimic in Barus. De altfel, Internetul ofera informatii minime si nici o fotografie. Aveam sa aflu ca Barus este astazi o comuna saraca, locuita de etnici batak musulmani. Chiar foarte saraca, cu case in paragina, dezolant de goale.

In trecut, insa, aici a fost principalul targ de unde negutatorii malay, arabi, indieni si chinezi cumparau camfor (etimologia cuvantului „camfor” a fost pusa in relatie cu expresia malay „kapur Barus”=creta de Barus). Prin secolul VII d. Hr. aici s-a gasit chiar si un episcop nestorian. Mai tarziu, Barus a devenit primul centrul islamic din Sumatra (detaliu ignorat de indonezienii musulmani, care prefera sa vorbeasca de Banda Aceh, Demak, Ternate sau alte capitale regale de difuzare a Islamului).

Cimitirul Papan Tinggi este singurul loc de promenada din Barus. Aici vin tinerii cand ies la plimbare

Cimitirul Papan Tinggi este singurul loc de promenada din Barus. Aici vin tinerii comunei cand ies la plimbare

Am fost surprins cand Noverius mi-a propus sa vizitam impreuna cele mai vechi cimitire musulmane din Sumatra (si, dupa cum aveam sa citesc ulterior, din intreaga Indonezie). Am facut ochii mari… „Oh… begitu!” si am acceptat invitatia. Istoria regiunii vorbeste astazi prin cele cateva locuri de veci din perimetrul comunei. Sunt inconjurate de mitologie si venerate conform credintelor in sfinti si spirite ale stramosilor.

Cel mai interesant (si pitoresc) mi s-a parut cimitirul Kuburan Papan Tinggi, ridicat pe o colina la care se ajunge urcand 1000 de trepte. Aici sunt inmormantati primii invatatori islamici din Sumatra. Pentru localnici este loc de pelerinaj, reculegere si recreere. In vale, in Barus, exista alte cimitire cu mii de morminte la fel de vechi. Este exact genul de loc, marginal, pierdut in spatiu si timp, ce imi place sa descopar singur atunci cand calatoresc.

Kuburan Papan Tinggi

Atasez un scurt clip filmat printre morminte, inainte de asfintit. Noverius imi poveste una si alta despre cimitir.

Pin It
Tags: , , , , , ,
Un comentariu la “Off the beaten track in Sumatra: Barus (VIDEO)”
  1. […] Sumatra a fost poarta de intrare a Islamului in Indonezia actuala (după cum se poate vedea și la cimitirele din Barus, precum și în existența celei mai vechi dinastii regale islamice din arhipelag, sec. XIII). […]

  2.  
Adaugă un comentariu: