Pin It

PONTIANAK. Insula Kalimantan. Indonezia. Un scurt clip de la o nunta de kampung de la marginea Makassar-ului, ca marime al patrulea oras din Indonezia. Am ajuns acolo, invitat de gazda mea de pe Couch Surfing, o fata simpatica pe nume Fitry. M-a dus sa vad nunta unor rude, in atmosfera tipica pentru cultura bugis din sudul Sulawesi.

Cortul a fost amplasat pe o straduta, langa casa mirelui. Ca si in alte locuri, nunta reproduce, dupa posibilitati, ceremonia regala locala (preluata mai demult de cei avuti, iar astazi de toata lumea). In bahasa indonesia se spune ca mirii devin raja sehari (=regi pentru o zi). (si in ceremonia ortodoxa au fost preluate elemente din ceremonia imperiala bizantina).

Muzica ce se aude in fundal este o formatie live de dangdut (manele-turbo-folk indoneziene). Hainele si decoratiile au fost inchiriate. Mancarea gatita de matusile mirilor este disponibila pentru autoservire.

Ce este un kampung?

Am trait doi ani intr-un kampung din Solo. Indonezia are destule orase mari, de peste 500 000 locuitori, insa forma de organizare de baza in interiorul acestora este kampung-ul (=catunul). Oricat de mare ar fi o metropola, gen Jakarta, Medan ori Surabaya, tot din kampung-uri se compune. Kampung-ul este practic un mini-cartier de case ce poarta numele satului de dinaintea inglobarii in urbe. Kampung-ul este relativ monocultural sau monoreligios, avand propria moschee sau biserica (sau ambele). Am mai scris despre evenimente din kampung. Spre exemplu takbiran, sacrificarile de animale de Idul Adha sau Ziua Nationala a Indoneziei.

Atmosfera este rurala si toata lumea se cunoaste cu toata lumea. Casele au usa deschisa. Vecinii isi “spioneaza” vecinii. Noaptea, la fiecare intersectie, sunt patrule si teoretic nimic nu intra sau iese fara ca lumea sa nu fie la curent. Oamenii stau pe terasa, la taclale ori la un pui de somn. Ori servesc masa la warung-ul din colt. Pe strada circula vanzatori de mancare, fiecare cu sunetele sale (trompeta, gong, lovitura de lingura in farfurie, tamburina, USB stick cu manele etc.). Plin de gaini si catei, uneori capre. Este ca la tara, chiar daca te afli in mijlocul unui oras de cateva milioane de locuitori. Itulah Indonesia! Aceasta este Indonezia profunda si pitoreasca!

Exista diverse forme de autoritate locala, uneori simbolica, alteori cu putere administrativa. Ordinea in kampung este garantata de kepala kampung (capul catunului), kepala kelurahan (capul vecinatatii), ketua RT sau ketua RW (RT si RW sunt diviziuni de kampung pe grupuri de strazi), barbati alesi de comunitate, iar paza si patrularea se face de echipe in care se rotesc reprezentanti ai fiecarei familii. La fiecare intersectie exista asa numit-ul pos kamling (= postul de securitate a vecinatatii), un mic chiosc unde noaptea trebuie sa fie cineva de veghe. De regula in pos kamling se urmaresc meciurile europene (difuzate live dupa miezul noptii) se joaca sah si se organizeaza mici betii.

Conform regulilor, daca cineva inopteaza in kampung, trebuie sa raporteze la un kepala sau ketua. In aceste conditii e greu sa vii cu o fata, daca locuiesti singur si nu esti casatorit. Iar ca fata sa aduci un baiat… a doua zi iti asigura sosirea vecinilor la poarta, in frunte cu kepala (capul). Dar exista si poteci laturalnice.

Viata de kampung este relaxata. Evenimentele principale sunt nuntile, inmormantarile, sarbatorile religioase sau adunarile in care se discuta probleme ale comunitatii. Ori aparitia unui bule.

Galerie foto

Nu se poate spune ca lipsesc culorile!

.

O scurta filmare

Musafirii sosesc, sunt primiti de comitetul de intampinare, ofera un cadou si li se ofera un cadou, apoi saluta mirii, pun un plic cu bani in cutia cu dar, iar apoi sunt serviti/se servesc cu mancare. Se aseaza cu fata spre miri, mananca si se simt bine la un pahar de vorba cu alti nuntasi.

Vizionati in full screen!

Pin It
Tags: , , , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: