Pin It

KADIDIRI. Insulele Togian. Indonezia. Peste tot in teritoriile locuite de etnici minahasa, in nord-ul insulei Sulawesi, se gasesc sarcofage de piatra, folosite in trecut pentru inhumari. Cimitirul din Sawangan, cu megaliti imprastiati intre arbori florali de frangipani, are o atmosfera particulara. Este cea mai ampla reunine de sarcofage din regiune.

Ador megalitii. Sunt arhaici si misteriosi. Am vizitat situri megalitice in Java, Flores si Sumba, reprezentand diverse perioade. In Java apartin preistoriei pe cand in Flores si Sumba exprima prezentul. Traditiile megalitice sunt, de altfel, raspandite in multe locuri din arhipelag. Roca vulcanica ofera in abundenta materialul potrivit pentru eternitatea sufletelor.

Sarcofagele megalitice din Manado acopera un mileniu de traditie minahasa. Cel mai vechi a fost datat prin secolul IX d.Hr., iar cele mai recente acum aproximativ 200 de ani.

La fel ca si in insula Sumba (de astazi), persoanele decedate erau inmormantate in pozitie de fetus. Pe morminte sunt sculptate scene din viata persoanei, de regula legate de meseria acestuia (pescar, vanator, agricultor etc.).

Motivul intreruperii traditiei a fost o epidemie de ciuma care a alarmat autoritatile coloniale olandeze, insa incetarea definitiva a inhumarilor in sarcofag trebuie pusa in legatura cu influenta crestinismului. Zona Manado este intre cele mai protestante din Indonezia.

Situri „waruga”

In limba locala, sarcofagul de piatra este numit „waruga”. Waruga pot fi gasite in multe cimitire din zona, imprastiate printre morminte crestine sau musulmane.

* Cel mai complet sit, cu peste 140 de morminte, se gaseste in satul Sawangan, de langa Airmadidi. Se poate ajunge acolo cu un ojek (5000rp, 10 min, din terminalul Airmadidi). Cimitirul waruga de aici a fost izolat de cimitirul protestant si conservat ca muzeu.

Locul a fost amenajat pentru vizitatori, iar alaturi, intr-o casa traditionala, se pastreaza obiecte personale gasite in sarcofage. Cele mai interesante exponate se gasesc, insa, la muzeul provinciei Sulawesi Utara din Manado.

O nastere imprimata pe mormantul unei moase

Mi-a placut in mod special waruga unei moase. Pe sarcofag au fost sculptate scenele unei nasteri si simboluri precum placenta si pantecul matern.

* Un alt sit se gaseste langa comuna Tomohon. Proprietarul terenului, un olandez casatorit cu o localnica, a creat o alee printre morminte, un amfiteatru pentru intruniri si ceremonii locale si un belle-vue catre vulcanii din zona.

Daca ajungeti prin zona, merita o excursie de jumatate de zi. Oamenii sunt foarte primitori, iar satele pitoresti si linistite.

PS: Imi cer scuze pentru calitatea horror a fotografiilor. Mi-a murit micul Sony asa ca o perioada voi fotografia cu celularul, ca acum un an, sau voi imprumuta aparate foto.

Vedere din cimitirul din Tomohon

Galerie foto

Pin It
Tags: , , , , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: