Pin It

KADIDIRI. Insulele Togean. Indonezia. Oamenii din Moluce sunt microbisti fanatici. Primul lucru pe care l-am remarcat iesind din aeroportul Babullah, in Ternate, a fost puzderia de steaguri europene. Pe toate casele, la porti, pe motociclete, pe turnurile telefonice s.a.m.d. Ce-i nebunia asta!? am intrebat. Am aflat astfel ca in Europa este mare campionat si localnicii sunt inebuniti dupa meciuri. „Orang Maluku SAN-GAT fanatik dengan sepak bola!” (Cei din Maluku sunt FOARTE fanatici cu fotbalul!) mi s-a spus.

Aproape fiecare casa are cate un steag european la poarta, declarandu-si sustinerea pentru o echipa sau alta. Dupa numarul de steaguri, localnicii din Moluce sunt majoritar fani ai Germaniei. Spania si Portugalia sunt pe locul doi.

De ce ridica indonezienii steaguri?

Ridicarea de steaguri este foarte obisnuita in Indonezia. Peste tot se arboreaza insemne nationale, regionale, cu nume de partid, de firma, dar mai ales ale administratiei locale sau pentru marcarea unor evenimente oficiale. Pana si in Papua, spre exemplu, unde steagul separatist este ilegal, localnicii ridica steagul in culorile rastafari ori steagul raggae cu frunza de marijuana (ambele asimilate ca simboluri ale identitatii „de culoare”, non-asiatice).

La origine este o traditie hindu, folosita in ceremoniile javaneze (dar si balineze sau in Sumatra). Jakarta a exportat-o ca pe o practica nationala si ca pe un insemn public oficial. Un alt asemenea export sunt portile de demarcare ale kampung-urilor, comunitatilor si diviziunilor administrative, prezente azi peste tot in arhipelag (traditie hindu preluata din Java).

Alee din Ternate plina de steaguri javaneze
Probabil avea loc un eveniment oficial


Kampung bombastic sepak bola

Nu ma pasioneaza fotbalul, dar sunt un mare fan al manifestarilor de strada in numele „sportului rege”. Aici, in fiecare noapte pe la 3 dimineata, oamenii din Ternate se trezesc, insa nu pentru rugaciune, ci pentru meciul Euro transmis in direct, consumat cu cap tikus, alcoolul traditional de palmier. Langa casa gazdei mele am descoperit un cartier pe numele Tanah Tinggi, devenit pe perioada campionatului „kampung bombastic al fotbalului”: televizoare la fiecare colt de strada, steagurile indoneziene inlocuite cu steagurile echipelor europene si postere cu programul meciurilor.

Uitati-va si voi! Poze de-acum o saptamana.


Musulmani microbisti (ori hindu)

Neo-protestanti microbisti

Daca avem nazisti, musai sa avem si brigada antifa


Intr-un sat din linistita insula Tidore

Foto Jerman

In Tidore, in mijlocul orasului, steagul german a fost ridicat in varful celor 40 de m ale antenei de retea telefonica. Sa se stie cine sunt cei mai tari!

Foto „Kampung bombastic sepak bola Tanah Tinggi”

Pin It
Tags: , , , , , , ,
3 comentarii la “Euro 2012. Panzerele Insulelor Moluce”
  1. Cornelia says:

    Hahaha :-))

  2. Gec says:

    Super beton frate!!! :))))

  3. Dora says:

    SI tu care-ti faceai griji ca ratezi meciurile din campionat 😛

  4.  
Adaugă un comentariu: