Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Acum cateva saptamani am explorat insula Sumba, in provincia Nusa Tenggara Timur din sud-estul Indoneziei. Fiind un loc fara turisti si fara obiective obligatorii, am avut libertatea de a umbla folosindu-ma numai de o harta si de amici pe care mi i-am facut pe insula.

In extremitatea vestica a Sumbei am descoperit un loc deosebit de frumos, satul Ratengaro, pe care nu ezit sa il descriu drept cel mai pitoresc pe care il vad in Indonezia. Am ajuns in zona datorita festivalului tribal Pasola din Kodi, despre care o sa scriu in cateva zile. Cand am aflat de existenta unor structuri megalitice ce privesc oceanul am rugat sa fiu dus acolo. Sumba este cunoscuta pentru cultura funerara megalitica, insa numai aici, langa Ratengaro, monumentele au fost amplasate pe plaja. Mi se pare interesant faptul ca aici se afla una din extremele arhipelagului indonezian. De aici pana in Somalia nu mai exista nici o bucata de pamant. Doar ocean.

Comunitatea tribala din Ratengaro traieste intr-un sat ridicat pe un platou de langa plaja. Arhitectura caselor, cu acoperis inalt, reprezinta arhetipul constructiilor traditionale din Sumba – orientate in jurul mitului scarii. Poate cele mai inalte pe care le intalnesc pe insula. Mi-au placut la nebunie privelistea cu plaja, valurile albastre ale marii, spargandu-se de stanci si megalitii decorati cu motive arhaice sumbaneze (gonguri, simboluri ale feminitatii si desene maritime).

Ritmul vietii de aici este neintrerupt de sute de ani. Relatia cu marea este importanta. La fel ca si aceea cu stramosii. Conform cu arhitectura sacra a satelor traditionale din estul Indoneziei, casele sunt amplasate in cerc in jurul mormintelor stramosilor. Lespezile funerare servesc drept spatiu de ceremonii, dar si loc de joaca pentru copii sau adapost de umbra pentru capre si gaini.

Dupa ce am facut o mica donatie de 20 000 rp (2,2$), am semnat in cartea de oaspeti a comunitatii si am oferit sefului de clan o punga cu nuci betel, am avut libertatea de a ma plimba prin sat, de a ma urca pe megaliti si de a admira peisajul. Majoritatea satenilor erau plecati la festivalul Pasola. Nu am reusit sa comunic cu putinii batrani ramasi, care nu prea vorbeau indoneziana.

Zona este incredibil de fotogenica – oamenii, casele si natura. Concureaza, pentru mine, cu pitorescul trib Wae Rebo, din Flores, pe care l-am vizitat anul trecut. Nu imi place expresia “paradis tropical” (abuzata in relatie cu aglomeratia din Bali si cu turismul de agentie), dar probabil ca se potriveste cel mai bine unui loc linistit din tarile calde, precum Ratengaro. Ce vrei mai mult de la un paradis tropical!?… decat o plaja perfecta, o laguna, o padure de cocotieri, alta de bananieri, muzica valurilor, un sat tribal pierdut in timp si niste stranii megaliti care scruteaza zarile.

Asemenea locuri exotice rasplatesc efortul celui ce alege sa calatoreasca off the beaten track. Iar iluzia ca un asemenea “paradis” este doar al tau, macar pentru cateva ore, adauga culoare experientei de a vizita un colt de lume departe de tot ceea ce iti este familiar.

Galerie foto Ratengaro

.

Video

Am realizat doua inregistrari video. Inutil sa precizez ca frumusetea locului se lasa cu greu captata. Prima filmare este din sat, de langa zona ceremoniala a tribului. A doua de langa megalitii de pe plaja, alaturi de copiii din sat iesiti la pescuit. Recomand vizionare HD full screen!

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , ,
2 comentarii la “Cel mai pitoresc sat din Indonezia? (VIDEO)”
  1. Gec says:

    Meserie bai Horia, multumesc pentru inspiratie.

  2. Cornelia says:

    Ce apa de vis… vreau sa stau pe plaja 1 luna sa fac baie zi de zi!!!

  3.  
Adaugă un comentariu: