Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Avea dreptate Gec intr-un comentariu de-acum cateva saptamani. In Java e cam ca in povestea lui Creanga: daca se poate sa fie tot anul sarbatori si numai o zi de lucru, si atunci sa fie praznic si nunta! Probabil de aceea atatia europeni ne facem veacul pe-aici.

Calendarul public din Solo nu duce lipsa de evenimente. Azi am venit la universitate pentru lectia de limba indoneziana, dar tot campusul UNS este in sarbatoare. Se aniverseaza 36 de ani de la infiintarea universitatii: dies natalis dupa cum se spune in indoneziana. Deci nu avem curs. In schimb avem procesiune cu dansatori calareti javanezi, costume multicolore si gamelan. Curtea universitatii este plina de mancaruri traditionale. Toata lumea poarta camasi batik si se pozeaza.

Procesiunea a fost modelata dupa traditiile kraton-ului, palatul regal din Solo al casei Pakubuwono: cu caleasca de model olandez, ofranda de legume in stil hindu-javanez, gamelan portabil si parada pentru popor. In caleasca regala nu au venit insa membrii familiei sultanului, ci insasi rectorul universitatii. Exemplul este tipic pentru fenomenul de oficializare a traditiilor locale din Indonezia la nivel institutional-national.

Nota: Universitas Sebelas Maret (=Universitatea 11 martie) a fost fondata in ziua ce aniversa transferul de putere dintre Sukarno catre armata si Suharto (11 martie 1966) prin documentul Supersemar. Astazi insa se evita discutarea acelui eveniment tulbure, iar semnificatia originala a zilei este ignorata de cei mai multi indonezieni.

VIDEO

Va invit sa priviti cateva minute filmate pe aleea din campus ce duce de la poarta universitatii la cladirea rectoratului.

Pin It
Tags: , , , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: