Pin It
Saman hermafrodit. Drogat. A primit lovituri violente cu nuiele rupte pe spatele sau. Imi pare rau ca nu am avut baterie sa filmez ritualul.

Saman hermafrodit. Drogat in timpul ritualului.
A primit lovituri violente cu nuiele rupte pe spatele sau.
Cand a vazut ca fac poza, a inceput sa isi maseze sanii. Apoi a lesinat.

SOLO. Insula Java. Indonezia. Trei filmari de la Festivalul mastilor din Namatanai, New Ireland, Papua Noua Guinee de la un soi de teatru tribal cu scene din viata cotidiana a insulei. Un show interesant. Imi pare rau ca nu am avut baterie pentru a filma si ritualul samanului, care a fost bizar, pe aceleasi coordonate tematice, dar mult mai intens.

Ceea ce filmele nu prezinta sunt mirosurile vopselelor si pudrelor folosite pentru decorarea corpului. Arome placute, dar foarte tari. Privind imaginile resimt senzatii olfactive asociate spectacolului. Imi amintesc sunete. Revad figuri si expresii ale oamenilor pe care i-am intalnit la festival. Realizez ca am fost privilegiat sa fiu acolo, in acel colt de Pacific, in acel moment.

Canibalismul este din trecut, sexul inca se mai practica. Enjoy!

Sex

Un soi de dans/ritual cu incarcatura erotica. Foarte gustat de public, mai ales de femeile care raspundeau avansurilor performerilor, pleznindu-i cu pudra lime (folosita la mestecatul de nuci betel). Puteti vedea ca se simt in elementul lor, inebunite de veselie.

Canibali

Prinderea unui om pentru a fi facut gratar. Salvat in ultimul moment de un erou local.

Poame

Obiceiuri de vanatori-culegatori, inconjurati de spirite dubioase care haladuiesc prin natura. Mi-a placut la nebunie “deplasarile de trupe” mascate, din timpul scenei.

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
3 comentarii la “Canibali, sex, poame (VIDEO)”
 1. DanC says:

  Foarte interesant, Horia! In continuare ma fascineaza reportajele tale care au aroma (ca tot vorbeai de olfactiv) reportajelor BBC sau a unor marturii de acum 100 ani. Te-ai dus in zone atat de departate pentru noi, incat pare ca te-ai intors in timp.
  Totusi pancarda aia cu Coca-Cola din fundal rupe putin din senzatia de martor al istoriei 🙂

 2. Big Bule says:

  Dane, am calatorit in prezent, nu in trecut 🙂 Coca-Cola se gaseste peste tot, de la Craciunul unor tarani din Maramures pana la un ritual al oamenilor crocodil de pe Sepik. Face parte din peisaj, ca vrem nu vrem.

  PS: Ca fapt divers, ma bucur ca am avut Coca-Cola in Namatanai. A fost o caldura cumplita si apa de cocos nu a fost suficienta. Nimic nu se compara cu o cola rece de la frigiderul oficialilor veniti sa sustina traditiile bastinasilor. Am dat multe cutii pe gat.

 3. Alexandra says:

  Mi-a placut filmarea cu tipul care face gesturi sleazy si inebuneste pe femeile papuase 🙂

  Cat de mult e traditie si cat de mult e show? Vad ca e festival organizat.

 4.  
Adaugă un comentariu: