Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Pun online filmarile de pe fluviul Sepik. A fost probabil cea mai interesanta calatorie in mainland-ul New Guinea. Iar pentru ca am fost ca backpacker, fara ghizi, piloti de barci, provizii, garzi de corp si butoaie de combustibil, a fost si cea mai ieftina. In ciuda a ceea ce spun ghidurile si forumurile de calatorie, toata distractia m-a costat doar 100$.

Zona este puternic tribala si trebuie sa fie o prioritate pentru calatorul care ajunge in Papua Noua Guinee. Relativa dificultate a transportului (totul se face pe bratele fluviului) va pastra in continuare caracterul traditional. Iar faptul ca turistii care ajung acolo vin numai prin tour-uri exorbitante, de fiecare data in aceleasi locuri, lasa Sepik-ul practic neatins pentru calatorul independent.

Ambunti Crocodile Festival este o ocazie de a vedea, la un singur loc, ritualuri adunate din bazinul Sepik-ului. Spre deosebire de Hagen Show sau Goroka Show, vechi de cateva decenii, evenimentul din Ambunti nu este (deocamdata) comercial. Din cele patru duzini de vizitatori straini, numai eu si Ati, un profesor israelian, am fost de capul nostru.

Participantii vin din sate cu dorinta sincera de a-si prezenta traditiile, sub forma asa-numitelor “singsing”. Este un eveniment deopotriva pentru spectatori, cat si pentru performeri, care isi abandoneaza inhibitiile, prinzand rapid gustul spectacolului. In viitor, insa, este posibil ca profilul evenimentului sa se schimbe. Mai ales ca organizatorii il vor plasa in aceeasi perioada cu celebrul Hagen Show pentru a prinde vizitatori internationali.

Puteti deschide filmele in full-screen. Selectati “HD – high definition” si difuzoarele la maxim!

Enjoy!

Starul festivalului crocodililor

Un tribal in lupta cu autorul acestui blog. Se simte excelent. Si nici eu nu-s prea rau 🙂

Primirea oficialilor din capitala, Port Moresby

Grupul de singsing al satenilor din Palimbei, Middle Sepik au fost alesi sa intampine inaltii oaspeti de la minister. Dupa dansuri, oaspetilor li s-au oferit, in semn de respect, pui de crocodil.

Singsing Palimbei in actiune

Satenii prezinta o parte a ritualului de initiere/scarificare a baietilor, considerat in continuare un lucru foarte important pentru comunitatile din Sepik. Aveti aici o poza cu solzii de crocodil rezultat al scarificarii.

Singsing din Upper Sepik

Femei cu un ritual agricol al fertilitatii

Desi pe Sepik nu se practica multa agricultura (fluviul invadeaza totul), intr-un sat din Upper Sepik femeile au un ritual special pentru inceperea sezonului.

Influenta misionarilor in traditiile singsing

Oriunde vezi o chitara stii ca misionarii si-au bagat coada. Clip cu muzica si dansuri tribale de show. Ceva mai aproape de zona pop, dar foarte tribal 🙂 Aici aveti poze cu biserica catolica tribala din Ambunti.

Statui intr-o casa a spiritelor

Casele spiritelor – haus tambaran – sunt folosite pentru initierea baietilor, carora li se cresteaza spatele in piele de crocodil. Spiritele naturii si stramosii traiesc in aceste case sub forma statuilor cioplite cu fantezie de localnici. Dupa ce primii exploratori de la inceputul secolului XX au inceput sa cumpere sculpturi, localnicii au prins gustul comercializarii lor. In continuare, acestea sunt folosite la ritualul de initiere, dar astazi sunt produse cu gandul la turisti.

Sculptura de pe Sepik este numita “cea mai potenta” din Pacific. Localnicii au un adevarat cult al lemnului, la fel ca si triburile din mlastinile Asmat, in Papua indoneziana. Multitudinea de modele, culori si imaginatia sculptorilor atrage achizitii de peste tot. La Paris, spre exemplu, gasiti sculpturi Sepik in colectia de obiecte suprarealiste a muzeului Pompidou, precum si la Muzeul Quay Branly sau Muzeul Omului.

In background-ul clipului se aud tobele din lemn de garamut, folosite, in trecut, pentru transmiterea de mesaje in sat. De anul trecut, insa, Sepik-ul are acoperire mobila cu internet. Localnicii pot sa mestece betel nut in timp ce trimit SMS-uri, stau pe facebook sau se uita la porneciuri.

Casa spiritelor din Sumundo, Lower Sepik

Primul contact cu o casa a spiritelor. Cu doua zile inainte intrasem in Papua Noua Guinee. Totul mi se parea straniu si inca nu aveam o imagine reala a conditiilor de securitate. Cand am ajuns in fata casei din Sumundo am fost fascinat si am uitat de toate. Am ajus aici din intamplare, doar pentru ca un localnic intalnit in vaporul VanimoWewak mi-a spus ca ma gazduieste in sat cat vreau. Bryan este pastorul unei biserici locale cu nume interesant “Revival Centers of Papua Noua Guinee”, un om blajin si amabil. Locuieste in Angoram, fosta misiune germana si ultima localitate accesibila pe uscat, cu camionul. Tot el mi-a spus ca pe un rau adiacent Sepik-ului se afla un sat cu o casa a spiritelor. M-a pus in contact cu John, un localnic la fel de prietenos, proprietar de barca cu motor.

Am calatorit impreuna cu un elvetian si cu o grecoaica, pe care i-am intalnit pe strada in Wewak si le-am propus sa impartim cheltuielile de combustibil pe Lower Sepik, din Angoram pana in Sumundo.

Cateva secvente din Sumundo

In timpul vizitei, seful de trib ne-a propus sa dormim in sat, cu posibilitatea de a ne pune corturile chiar la etajul casei spiritelor. De tinut minte, daca ma intorc :).

Locul este PERFECT pentru o vacanta tribala, in inima Papua Noua Guinee, departe de tot. Poate fi razboi nuclear in restul planetei, aici lucrurile vor sta la fel.

Cateva imagini din linistea satului.

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Un comentariu la “Ritualuri ale oamenilor crocodil. Ambunti, Papua Noua Guinee (VIDEO)”
  1. adi says:

    Gutpla tru!

    Tenkyu tru long toktok blong yu!
    Mi laikim olgeta tumas!

    Adi

  2.  
Adaugă un comentariu: