Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. A doua cea mai mare sarbatoare musulmana dupa Ramadan este Eid al-Adha, in bahasa indonesia “Idul Adha”. Sarbatoarea celebreaza pe “parintele Islamului” Abraham. Figura personajului biblic se regaseste in traditia crestina, iudaica si musulmana. In Islam, Abraham este considerat stramos al lui Mohamed. Tot el este amintit drept profet al adevaratei credinte (monoteiste) si realizator al constructiei Kaaba din Mecca, inspre care se orienteaza rugaciunile tuturor dreptcredinciosilor musulmani.

Mitul sacrificiului propriului fiu, inlocuit in ultima clipa de catre Dumnezeu cu un animal, este de asemenea rememorat de musulmani cu ocazia acestei importante sarbatori. Moscheile se umplu de capre, vaci si oi care sunt taiate, iar carnea impartita intre vecini, prieteni si familie.

Idul Adha

Idul Adha este sarbatoare nationala in Indonezia. Ca si alte sarbatori musulmane data se calculeaza anual conform calendarului lunar. Timp de o zi si o noapte orasele majoritar musulmane sunt acoperite de sunetul difuzoarelor din moschei cu “Allah Akbar!”. Este un moment perfect sa dormi cu fereastra larg deschisa pentru a auzi vuietul psihedelic al preamaririi lui Allah. Pulseaza non stop, incepand cu lasarea serii si pana la sholat-ul de dimineata. Kampung-ul in care stau acum a fost impanzit de copii incolonati, imbracati in haine albe, musulmane, mergand cu torte si strigand “Allah Akbar!”. Ajunsi la moschei, fiecare a avut posibilitatea sa strige de la microfonul turnului. Copiii sunt puri, iar chemarea lor este considerata mai puternica.

Daca la Ramadan-Idul Fitri se sarbatoreste prin adunarea intregii familii, de Idul Adha se sarbatoreste in kampung, alaturi de vecini. Amicul Sonny m-a invitat sa vin in kampung-ul sau pentru a urmari sacrificarea de animale de la moscheea de pe strada sa. Vecinii ma cunosc, merg relativ des pe acolo. Este singura moschee unde intru fara sa ma simt stanjenit ori ingrijorat ca deranjez pe cineva. In general fiecare moschee apartine comunitatii care a construit-o, ce poate stabili anumite reguli. In unele moschei nu am voie sa intru, nefiind musulman, in altele am voie, dar nu sunt neaparat primit, iar in altele pot sa vin si totul este OK. Aici pot sa intru, iar lumea din kampung ma si cunoaste, asa ca sunt binevenit. Am fost impreuna cu Matt, un amic american care face field recordings pe subiecte stranii, acum cu galgaitul de sange din gatlejul unor animale sacrificate.

Semnificatiile religioase ale sarbatorii au fost prezentate de amicul Sonny pe blogul sau. Musulmanii practicanti considera ca sacrificiul animalelor si impartirea de carne la vecini si oameni saraci este un semn de pietate si moderatie.

Taierea

M-a interesat, insa, scena taierii si a lesurilor intinse pe asfalt sau atarnate in carlige. Dupa o rugaciune speciala si o predica a imamului, in care tot kampung-ul se aduna la moschee, incep sacrificarile. Se folosesc cutite foarte ascutite, iar moartea este rapida, fara agonie. Carnea se pune pe jos, in moschee, iar femeile kampung-ului taie si impart. Se gatesc bucate traditionale si toata lumea serveste.

Fiind vegetarian nu m-am putut bucura de specialitatile locale. Am urmarit insa omorarea de capre si vaci, meditand asupra vietii care se scurge cu usurinta din trup, dupa un gest atat de arbitrar fata de care creatura nu se poate opune in nici un fel.

Atasez doua videoclipuri si o galerie foto, nerecomandate iubitorilor de animale vegetarieni. Unii imi trimit periodic amenintari pentru filmarea din Bena.

Atmosfera din kampung

Taierea de capre si vaci

Video (nerecomandat iubitorilor de animale vegetarieni)

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , ,
2 comentarii la “Sacrificarea de animale pentru Idul Adha (VIDEO)”
  1. Cornelia says:

    Geniala poze cu pustiul si cu matele in spate!

  2. […] Am mai scris despre evenimente din kampung. Spre exemplu takbiran, sacrificarile de animale de Idul Adha sau Ziua Nationala a […]

  3.  
Adaugă un comentariu: