Pin It

La datorie in piata de nuci betel!

DUNEDIN. Noua Zeelanda. Atasez doua clipuri filmate in capitala provinciei Bougainville (Papua Noua Guinee), micul oras Buka de pe insula cu acelasi nume. Va puteti face o mica idee despre cum se deruleaza viata alene de aici, intre valurile marii, sunetele masinilor de tuns gazonul si predicatorii din piete.

Buka este unul din locurile mele preferate. Nu as ezita sa ma mut pe insula, de gasesc vreun job, ori daca am nevoie de un loc linistit ca sa lucrez la un proiect sau ca sa meditez. Mi-am lasat CV-ul la NGO-urile de aici. Atmosfera tropicala cat cuprinde si oameni de nota 10. M-am simtit “ca acasa”.

Buka a devenit capitala in timpul crizei. Pozitia strategica, izolata de Bougainville printr-o stramtoare, a permis crearea unui pol de stabilitate. Orasul nu are nici o atractie speciala, insa atmosfera de chill tropical este totala. Oamenii sunt prietenosi si politicosi. Este locul perfect sa te plimbi pe strazi cautand umbra unui palmier, sa bei apa unei nuci de cocos ori sa raspunzi la zambete. In fiecare dupa-amiaza, toata lumea se aduna pe asfaltul aeroportului la picnic ori pentru a juga rugby, cricket si fotbal. Pe gazoanele perfect tunse se da drumul la golf. Daca nu ai chef sa mergi acasa, te poti culca sub un copac. Aici se afla paradisul tropical, nu intr-un resort de cinci stele.

L-am cunoscut pe John, lingvist american (doar lingvist, nu si misionar) care isi face doctoratul studiind o familie de limbi din atolii Nissan, la nord de Buka. L-am intalnit in biroul O.N.U. unde m-am dus sa stau pe net. John m-a invitat sa stau cateva zile in casa in care locuieste, el fiind, la randul lui, musafir al unui african si al unui bougainvillian ce lucreaza pe insula.

Cu John pe Suhano Island

Mica insula se afla intre Buka si Bougainville. Este un loc linistit si pitoresc. Am filmat un clip de 10 minute cu John printr-o zona rezidentiala de pe Suhano. Ne uitam la gazonul papuan, perfect tuns, la un avion japonez din WW2, la un pescar in barca polineziana si vorbim fleacuri tropicale.

Predicator in piata de nuci betel

Predicatorii sunt elementul de show No. 1 in spatiul public din Papua Noua Guinee. In orice piata mergi gasesti unul care se desfasoara cu portavocea ori microfonul. Lumea sta, se uita, aplauda, rade si ia aminte la cele spuse. Am vazut o puzderie de la toate bisericile oficiale sau neoficiale, cu mandat sau de capul lor. Sunt fan 🙂

Am filmat un asemenea predicator in locul cel mai important din Buka, piata de nuci betel, vis-a-vis de biroul O.N.U. Ca peste tot in Papua Noua Guinee, piata de betel este nexusul comunitatii. Nimeni nu poate trai fara acest drog. Am incercat sa scriu un e-mail, dar baiatul predicator m-a asurzit, asa ca am iesit sa il filmez. Predica in limba nationala din PNG: English pidjin. Se pot intelege cuvintele cheie “lait”, “darknes”, “Kingdom bilong God” etc. Enjoy!

Pin It
Tags: , , , , , , , , , ,
Un comentariu la “Tropicale din Buka, Bougainville (VIDEO)”
  1. Alexandra says:

    Predicatori fix ca in Africa 🙂

  2.  
Adaugă un comentariu: