Pin It

BRISBANE. Queensland. Australia. Posibilitatea de a vizita un templu francmasonic este o oportunitate interesanta pentru calatorul roman. Nu ma preocupa in mod special subiectul, insa venind din Estul Europei, unde francmasoneria poarta pecetea misterului si a paranoiei generale, am fructificat cu interes posibilitatea avuta in Brisbane si intalnirea cu dl. Graham Schulz, deputy grand secretary al francmasonilor din Queensland.

Francmasoni

De-a lungul calatoriilor pe care le-am facut in afara Romaniei am cunoscut o serie de francmasoni. Cei mai multi m-au gazduit prin Couch Surfing, oameni obisnuiti ca mine si ca tine, care mi-au schimbat imaginea stereotipa a francmasonului la costum, cu morga serioasa si oficiala, gen Dan Amedeo Lazarescu. Unii din cei pe care i-am cunoscut sunt figuri cu reale preocupari intelectuale ori spirituale, mai mult sau mai putin excentrice, in cautare de oameni similari sau de cluburi de discutii. Altii par mai degraba entuziasti cu mult timp liber si nevoie de afiliere, care nu pot trai in afara unor comitete si comisii si care se simt speciali daca participa la un dineu de caritate ori la o intrunire cu alte persoane bine intentionate. Iar loje sunt probabil cata frunza si iarba, cu toate gradele de transparenta si pentru toata lumea: de la fanii Therion pana la figuri ale politicii mondiale.

Tin minte ca acum cativa ani am fost uimit sa gasesc simboluri francmasonice peste tot in Suedia sau Marea Britanie. Iar mai tarziu sa aflu ca subiectul, in presa ori intr-o eventuala conversatie, este relativ trivial pentru occidentalii non-masoni (cel putin pentru cei care nu au aflat de francmasonerie din cartile lui Dan Brown), nu mai mult decat o discutie despre un NGO sau despre un club de afaceri.

Vizitarea unui templu francmasonic este posibila

Am ajuns in Brisbane intr-o scurta escala intre Papua Noua Guinee si Asia de Sud-Est. Traiectoria, aparent bizara, a reprezentat totusi cea mai ieftina varianta (Port Moresby-Brisbane-Singapore). Am decis ca pot sa ma plimb prin oras cateva zile si am avut norocul sa prind si un concert Alice Cooper, pe ultima suta de metri inainte de mumificare.

Brisbane mi-a placut. Este o metropola foarte moderna, functionala, cu standardul de viata ridicat, peste media europeana a oraselor de aceeasi anvergura. Numeroase parcuri, cladiri istorice si o lista consistenta de atractii culturale. Cele mai interesante sunt concentrate in centru, in jurul cartierului de afaceri. In inima acestuia am descoperit si o curioasa cladire monumentala, cu arhitectura relativ diferita de rest. Dupa ce am citit inscriptia de pe poarta ”This masonic temple was opened and dedicated by William Herbert Green M.W. Grand Master 1930” mi-am incercat norocul si am pasit inauntru. Nu mai vizitasem un Templu Francmasonic de cand am fost in insulele Aland, in Finlanda.

Templul are un secretariat, iar doamna de acolo a fost foarte atenta cu mine. Mi-a oferit cateva carti si reviste francmasonice. Iar pentru ca o tot intrebam una si alta, mi-a facut cunostiinta cu secretarul lojei francmasonilor din Queensland, dl. Graham Schulz. Am aflat ca templul a fost recent deschis pentru vizite ale publicului (non-francmason), iar dansul este dispus sa ma acompanieze. Am programat un tur si un questions & answers pentru ziua urmatoare la orele 14:00.

”United Grand Lodge of antient, free and accepted Masons”

Am fost punctual. Am petrecut aproape doua ore, in care am parcurs salile de ceremonii, biblioteca templului si expozitia permanenta dedicata marii loje United Grand Lodge Of Queensland (fondata in 1921). Templul functioneaza ca loc de intalniri, “atelier”, altar ceremonial, dar si ca loc pentru cocktailuri sau intalniri informale intre francmasoni si familiile acestora. Arhitectura locului accentueaza monumentalul cu coloane corintice de granit, iar camerele sunt decorate cu motive si simboluri ale francmasoneriei precum compasul, echerul, mistria, steaua in cinci colturi, Fiinta Suprema, tabla de sah etc. Arhitectul, Lange L. Powell, francmason, a fost angajat sa il construiasca imediat dupa formarea Lojei Unite din Queensland, ce a adus impreuna cele 281 de loje deja existente in provincie. In marea sala a templului a vazut incastrata in zid chiar si o orga, unde periodic se interpreteaza lucrari clasice compuse de si pentru francmasoni.

Dl. Schulz a avut amabilitatea sa imi relateze episoade din istoria francmasoneriei in Queensland (initiata pe la 1850) si mi-a raspuns la tot ce mi-a trecut prin cap sa il intreb. M-am interesat, spre exemplu, daca pot sa devin si eu membru al unei loje. Este posibil prin completarea unui formular si a unei serii de interviuri ce trebuie sa imi evidentieze buna credinta. Conditiile minime oficiale sunt varsta de peste 18 ani, absenta cazierului, respectul pentru legea tarii si credinta intr-o Fiinta Suprema, oricare ar fi reprezentarea acesteia. In sala rituala a lojei, echerul si compasul sunt puse pe o Biblie, insa cei din alte traditii religioase (musulmani, hindu s.a.m.d.) isi pot aduce cartile lor sfinte pentru juramant. Mai departe, este necesara respectarea regulilor organizatiei francmasonice, precum sinceritatea si interdictia de a comenta in afara ceea ce se discuta la loja.

Dl. Graham Schulz, prezentandu-mi sala mare a lojei

La intrebarea cu privire la imposibilitatea femeilor de a fi membre ale unei loje, raspunsul a fost corect politic, subliniind faptul ca sotiile de francmasoni au propriul lor club unde desfasoara activitati caritabile. In general insa, activitatile lojei sunt legate de implicarea in actiuni sociale si culturale – masonice sau non-masonice – si bineinteles de conservarea invataturilor (umaniste) francmasonice. Conform ghidului meu, cresterea transparentei face parte din politica oficiala de deschidere a lojei, inclusiv prin asemenea tururi accesibile oricarui vizitator ce paseste in templu.

Atmosfera din salile vazute are o anumita solemnitate, m-am gandit ca undeva intre un muzeu, o catedrala si o sala de judecata. Holul principal, asa numitul Court of rememberance este construit in jurul unei urne memoriale. Pe pereti sunt dispuse fotografii cu marii maestri ai lojei, mistrii de argint, vestimentatie specifica (sorturi si alte harnasamente) si discuri de colectie cu muzica francmasonica.

Este o incursiune interesanta intr-un univers ce are putina accesibilitate in lumea post-comunista, de unde vin eu. Recomand, asadar, vizitarea templului Lojei Unite, daca se intampla sa ajungeti in partea cealalta a planetei, in Brisbane. Cel putin pana cand francmasoneria romana isi deschide primul obiectiv turistic sau reuseste sa devina mai vizibila in randurile celor ce nu poarta sort.

Adresa Templului: 311 Ann Street, Brisbane
Situri relevante: Freemasons QLD si Brisbane Freemasons sau in Romania www.mlnar.ro

PS: La secretariat se pot cumpara suveniruri francmasonice: mici mistrii, manusi, tricouri, reviste si alte gadgeturi. M-a amuzat teribil motto-ul unui volum de PR francmasonic ”Real men wear aprons”!

Coperta afiseaza o colectie bogata de simboluri masonice. Si un titlu pe masura!

Galerie foto Templul Masonic din Brisbane

Galerie foto Brisbane

Pin It
Tags: , , , , , ,
Adaugă un comentariu: