Pin It

MT. HAGEN. Insula New Guinea. Papua Noua Guinee. Biserica catolica din Ambunti este una din cele mai ciudate pe care le-am vizitat. A fost construita precum o casa a spiritelor, o adevarata haus tambaran plina de fizionomii stranii. Statuia lui Iisus sculptata in stil Sepik si statuia unui sfant catolic adusa din afara tarii sunt singurele elemente catolice. Preotul mi-a spus ca locul este controversat pentru unii, datorita faptului ca miturile evocate de figurile din biserica sunt foarte pagane. Pe de alta parte, mi-a povestit ca credinciosii localnici au primit rugamintea si libertatea de a construi o biserica asa cum cred ei ca trebuie sa fie. Rezultatul, ce imbraca trupul catolic intr-o haina tribala (sau viceversa!?), este reprezentativ pentru o anumita atitudine pe care misionarii o au intr-un loc precum Papua Noua Guinee.

Sa ma explic! De cand calatoresc in estul crestin al Indoneziei (Flores, Timor, Papua), in Timorul de Est, iar acum in Papua Noua Guinee, misionarii sunt o prezenta constanta. Totul este amestecat, purtand atat pregnante amprente tribale, dar si semne ale credintei crestine. Oamenii sunt in marea majoritate botezati si merg la biserica. Exista insa o precara pregatire doctrinara. Oamenii raman fideli traditiilor tribale si gandirii pre-crestine.

O pletora de pastori si predicatori, unii animati de credinta, altii de schizofrenie isi face veacul prin aceste insule incercand sa introduca ori sa cultive credinte noi. Cele mai multe cer ruperea neconditionata de traditiile locale. In Papua Noua Guinee in special exista un numar naucitor de culte, marea majoritate fondate aici, fie de pastori fugari din Australia si America, ce si-au facut in sfarsit cate o biserica, asa cum vor ei, fie de localnici animati de zel, care preiau modelul predicatorilor. Cateva din cele mai exotice nume pe care le-am vazut pe aici sunt: Revival Centers of Papua New Guinea, The Church of Israel, Papuan Brothers of Christ, Israels Holy Mission, Holy Land Papua, The Church of the Lost Tribe s.a.m.d. Sunt cateva mii!

Retorica obisnuita blameaza misionarii ca fiind, de secole, agenti ai disiparii culturilor traditionale. Dintr-o perspectiva neutra, asa si este. Pentru un calator in aceste locuri lucrurile devin ceva mai nuantate. Odata ce vezi fanatismul distrugator de idoli al unui grup de bigoti americani (de exemplu) te simti revoltat. Imi este greu, totusi, sa pun in aceeasi oala un predicator dement care vine intr-o piata din Wewak si le spune oamenilor sa mearga in sate si sa arda toate statuile, cu un preot catolic care participa la un ritual tribal de purificare. Sau intre un predicator de la Revival Centers of PNG (o biserica a ologilor vindecati) care le cere oamenilor sa vindece orice boala exclusiv prin rugaciune si un preot german care umbla prin sate pentru a realiza un corpus al remediilor medicinale traditionale.

In ultimul an am inteles mai bine cum functioneaza activitatea de misionarism a Bisericii Catolice pe care o gasesc mult mai versatila decat imi inchipuiam. Mi se pare interesant faptul ca institutia, cu o vasta experienta istorica, ramane una din principele forte de conversie ce nu predica o stergere ori o distrugere a traditiilor locale. Pe de o parte datorita nivelului superior de instructie al personalului de misiune (preoti care, chiar si cand nu sunt antropologi ori etnologi, au o anumita intelegere a culturii tribale), pe de alta datorita regulilor de integrare a doctrinei catolice, ce cauta punti de acces pentru a suda crestinismul in traditiile locale. Biserica din Ambunti este un astfel de exemplu. La fel si ceremonia tribala la care am participat in Bena, Flores (am scris aici, video aici), cand am urmarit un preot catolic oficiind slujba intr-o casa a spiritelor, apoi dansand ritualul alaturi de sefii tribali.

Exista vreo diferenta de fond intre cei care cer o distrugere imediata si cei care asimileaza lent?

Galerie foto

Pin It
Tags: , , , , , , , ,
2 comentarii la “Biserica catolica tribala”
  1. […] Oriunde vezi o chitara stii ca misionarii si-au bagat coada. Clip cu muzica si dansuri tribale de show. Ceva mai aproape de zona pop, dar foarte tribal Aici aveti poze cu biserica catolica tribala din Ambunti. […]

  2. […] locală. O altă biserică catolică ce m-a impresionat, spre exemplu, a fost cea din Ambunti, în Papua Noua Guinee, care arată practic a haus tambaran (casă a spiritelor). Sau biserica […]

  3.  
Adaugă un comentariu: