Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Satele rase de pe fata pamantului de vulcanul Merapi, in noiembrie 2010, au devenit intre timp un soi de atractie turistica. Vizitatorii nu mai ajung pentru a urca pe vulcan si a admira magnificul peisaj, ci pentru a vedea urmele distrugerii de natura si de habitat uman. Nu am fost pe Merapi pentru un rasarit de soare atunci cand toata lumea facea asta asa ca nu mi-a ramas decat sa merg pe urmele eruptiei.

Nu m-am avantat mai departe de zona de siguranta cu asfalt si drum batut de vehicule. Solul poate fi inselator. Un coleg din Yogyakarta care s-a aventurat dincolo de zona permisa a murit luna trecuta, cazand intr-o groapa acoperita superficial de cenusa vulcanica.

“Muntele de foc” Merapi ramane in continuare cel mai activ al Indoneziei si in top 10 al planetei. Drumurile odata animate de trekkeri sunt acum blocate de bariere si de politie. Copaci arsi incremeniti ca niste statui, altii culcati la pamant de suflul eruptiei, case daramate si alunecari de teren compun intregul peisaj. Trei sate au fost maturate – Piping, Kalikuning si, cel mai apropiat de crater (5km), Kinahrejo.

Cosmogonie cu vulcani

Platoul si varfurile vulcanului sunt inconjurate de ceata, in aceeasi atmosfera misterioasa care a generat, de-a lungul istoriei javaneze, cultul vulcanului Merapi. In mitologia javaneza, crearea insulei Java este strans legata de crearea Merapi, despre care legendele spun ca a fost un munte asezat de zei pentru a balansa aceasta insula data oamenilor. Conform credintelor javaneze, in interiorul muntelui exista un palat gigantic unde traiesc spiritele. Acestea au o societate completa cu raja (rege), clase, familii si obiceiuri . Tot acolo se duc sufletele celor mai buni javanezi, care se intorc periodic pentru a oferii profetii.

Palatul Sultanului din Yogyakarta (Kraton-ul), curtea sa si bulevardul principal din oras – Malioboro – sunt, de altfel, construite pe axa sacra nord-sud care uneste Vulcanul Merapi de plaja Parangkusomo (locul unde se venereaza zeita javaneza a marii si unde au loc ceremonii hindu, am scris aici). Cei care ajung in Yogyakarta trebuie neaparat sa vada si Universitatea Gajah Mada, cea mai prestigioasa din Indonezia. Campusul este orientat, de asemenea, pe axa Merapi – Ocean. In zilele senine, vulcanul se vede maret dominand simetric cladirea in stil javanez a rectoratului.

Kinahrejo, satul lui Mbah Marijan

Intregul platou poate fi vazut de pe dealul muntos de la capatul satului Kaliurang. Locul unde in trecut exista un mic parc natural cu cascada si izvor termal a devenit acum o vale cu trunchiuri cazute si leagane distruse. In zona de langa Kaliurang oamenii si-au reluat de multe luni activitatile. Exista din nou plantatii de orez si copiii se joaca cu zmeie.

De acolo am mers pe jos, pe sosea, cale de trei ore pana la teritoriul fostului sat Kinahrejo. M-am plimbat printre ruine, m-am uitat la ce a mai ramas din casele oamenilor, la mobila arsa, la papusile desirate ori la bicicletele strambe. Un spectacol straniu, rezultat al fortei nediscriminatorii a naturii.

Un casetofon si un vas de roca vulcanica in care javanezii fac sambal – sosul de ardei iute

In prezent localnicii au fost mutati mai spre vale unde li s-au adus case de plastic, toalete septice, o scoala si un spital de campanie. Locuirea fostelor zone este acum interzisa. Desi, dupa cativa ani, probabil ca se va relua popularea, asa cum se intampla in Java de secole. Un satean mi-a povestit ca in urma cu ceva vreme doi tineri au incercat sa mearga catre vulcan pentru un ritual de magie si nu s-au mai intors. Interpretarea sa: inca nu a venit vremea de reluare a locului.

Oamenii incearca sa castige un ban din vanzarea de suveniruri, sucuri ori de tricouri cu Mbah Marijan. Nu este locul unde sa te targuiesti pentru cateva mii de rupii – cei de acolo au pierdut totul. Mai mult decat scena catastrofei (despre taberele de refugiati am scris aici) m-a interesat figura venerabilului Maridjan (am scris aici), cel care scruta vulcanul din varful micului sau post in Kinahrejo. Am dorit sa vad, in primul rand, casa fostului gardian spiritual al muntelui, juru kunci, si sa vorbesc cu oamenii pentru a intelege mai bine ce inceamna acest om pentru imaginarul colectiv din Java Centrala.

Langa terenul fostei case ale sale a fost construita o moschee din bambus. Inauntru a fost plasat un tablou cu chipul lui Mbah Marijan. Este una din putinele moschei care au inauntru imaginea unui om – lucru interzis in Islam (oameni, animale, pasari – daca servesc reprezentarii religioase devin idoli). Mai mult, am surprins doi tineri care, dupa ce si-au facut shalat-ul obisnuit catre Mecca, s-au intors catre Mbah Marijan si au mai inganat o rugaciune (tot in araba). Nu vezi prea des asa ceva intr-o moschee. Dar aceasta este Java: multe credinte in forte naturale si supra-naturale!

Imagini panorama de pe platoul Merapi

Am reusit sa inregistrez cateva imagini tip panorama cu celularul meu Nokia. Click pe prima fotografie pentru a le desfasura:

Galerie foto

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , , ,
Un comentariu la “Satele distruse de eruptia Merapi”
  1. […] sau deloc muntii, fauna, pesterile, coralii etc. O exceptie ar fi magnificul peisaj vulcanic si distrugerea pe care o poarta. Intreg relieful insulei este format din munti vulcanici acoperiti de jungla deasa si umeda. Satele […]

  2.  
Adaugă un comentariu: