Pin It

JAKARTA. Insula Java. Indonezia. Putina lume stie ca in Indonezia exista un muzeu al anticomunismului. Cei care ma cunosc sunt la curent cu faptul ca ma pasioneaza muzeele obscure sau bizare, mai ales cele ideologice. Cel din Jakarta a intrat in topul meu personal de ciudatenii inaintea Muzeului Culturii Gagauze din Comrat, care detinea, anterior, pozitia fruntasa.

Complexul muzeal, ce include memorialul Pancasila Sakti (=”Sfanta Pancasila”), Parcul Labuang Buaya si Muzeul anticomunismului, este o adevarata relicva a epocii Suharto. Discursul muzeului celebreaza victoria Pancasilei impotriva comunismului. A fost construit chiar pe terenul unei foste baze comuniste, pe locul unde presupusii conspiratori comunisti au executat pe cei sapte generali considerati patrioti, in 1965.  Conform ultimelor cercetari, acestia au fost executati cu concursul CIA, pentru a pune in miscare schimbarea de regim Sukarno, periculos de apropiat de PKI, Partidul Comunist Indonezian, la acea vreme al treilea ca marime din lume.

In centrul complexului se afla fantana unde, conform istoriografiei oficiale, trupurile acestora ar fi fost aruncate. Muzeul este un tribut adus puterii politice militare care a salvat situatia distrugand cealalta forta politica a Indoneziei anilor ’60 – miscarea comunista. In Indonezia deceniului sapte nu burghezii au fost lichidati, ci comunistii, intr-un pogrom national cu milioane de morti (am mai scris aici si aici). Sukarno, eroul independentei, a fost fortat sa predea de buna voie puterea echipei Suharto.

Cei mai multi javanezi de varsta mea au fost aici cu gradinita, ori cu scoala. Cei mai tineri, care au fost la scoala dupa 1999, au ajuns acolo poate doar pentru a iesi la aer liber intr-un parc (Jakarta duce lipsa de oxigen). Acum, muzeul a intrat intr-un oarecare con de umbra fata de perioada Suharto, cand gazduia o sumedenie de ceremonii. Eradicarea comunismului era considerat evenimentul fondator si legitimator al regimului militar de la putere. In prezent, s-a renuntat la momentul 1965, nu se mai vorbeste decat de declaratia de independenta fata de Olanda, din 1945.

Muzeul ramane insa un loc important datorita concentrarii de simboluri nationale folosite. Sunt sigur ca unii indonezieni vor obiecta la termenul de “relicva”, altii este posibil sa fie chiar ofensati. Nu voi ascunde faptul ca plimbarea prin complex m-a distrat teribil, desi unele din din lucrurile prezentate fac parte dintr-o istorie deloc senina. Nu poti, totusi, sa nu te amuzi cand vezi jeep-ul lui Suharto, fotografii cu reconstituiri ca in filmul Reconstituirea sau tigaia unde conspiratorii isi faceau nasi goreng. Iar butaforia torturii generalilor, cu manechine in actiune de dimensiuni umane si coloana sonora horror face toti banii.

 

Ce contine acest complex muzeal?

  • Fantana Lubang Buaya (“groapa cu crocodili”) unde, conform istoriografiei oficiale Suharto, conspiratorii comunisti au aruncat trupurile generalilor patrioti. Gaura este iluminata din adancuri, iar peretii stropiti cu vopsea rosie. Fantana, acoperita si protejata de lanturi, a reprezentat in epoca Suharto un adevarat sanctuar.
  • Monumentul generalilor strajuiti de o imensa pasare Garuda, simbolul hindu al Indoneziei, si de motto-ul javanez Binekal Tunggal Ika (Unitate in diversitate). Basorelieful infatiseaza toata succesiunea de evenimente, incepand cu conspiratia comunistilor pana la procesul (“echitabil”!) de care au avut parte cei vinovati. Firul epic poate fi urmarit de cetateni de orice varsta, de la 4 la 80 de ani.
  • Un spatiu in marime reala ce reconstituie o mega scena de tortura: manechine cu cravate rosii de comunisti vs generali patrioti legati, cu chipuri desfigurate, sange pe jos, priviri manioase etc. Din difuzoare se aud la volum maxim inregistrari audio din cateva filme artistice dedicate evenimentului. Icnete, urlete, rasteli, lovituri cu patul pustii, pocnete, lanturi – un vacarm neintrerupt punctat de muzica dramatica si declamatii de sacrificiu. Am stat pe-aici o jumatate de ora, urmarind scena nemiscata, animata de coloana sonora.
  • Colibele conspiratorilor transformate in exponate. Patul, masa, bufetul, masina de cusut, scaunul, fierbatorul de orez si tigaia (mai ales tigaia!) sunt toate “probe ale actiunilor conspiratorilor inainte si dupa” executia generalilor.

  • Masini ale conspiratorilor si ale salvatorilor. Jeep-ul lui Suharto are o pozitie centrala. Un camion si un tanc, martori ai conspiratiei, dar si obiecte personale ale generalilor patrioti executati, undele destul de burgheze, precum colectia de bete de golf.
  • Un intreg muzeu cu diorame ce contine scene reconstituind evenimente istorice. Reprezentari ale congreselor de partid, intalniri de lucru cu tovarasi maoisti si sovietici, lupta anticomunista, oameni in plina agitatie revolutionara si contrarevolutionara, tovarasi cu seceri si ciocane umilind imami ori popi catolici, profanand temple hindu etc.

Cadrele basoreliefului prezentate. Click pe prima fotografie. 

M-au amuzat cele doua montaje ale momentului cand Sukarno preda puterea echipei militare angajate sa salveze tara. In reprezentarea veche, de cand Sukarno era in viata, acesta apare bolnav, in pat, incapabil sa mai gestioneze situatia. In reprezentarea de la alt etaj, facuta dupa ce Sukarno a murit – si remitologizat drept erou national – acesta apare discutand solemn, de la egal la egal cu noua generatie militara Suharto. Pe peretii casei sale sunt infatisate tablouri cu nuduri, pasiunea sa pentru frumosul feminin fiind cunoscuta.

Muzeul merita atentia celor pasionati de curiozitati istorice ori de conflictele ideologice de la intersectia dintre razboiului rece si postcolonialism. Este departe de centrul Jakartei, dar poate fi combinat cu vizita de o zi de la parcul etnografic Taman Mini Indonesia Indah. De asemenea, are o consistenta sectiune de merchandise nationalist indonezian, unde am gasit niste suveniruri excelente. Puteti cumpara tricouri cu Pancasila, Sukarno vorbind multumii, Suharto zambind multimii s.a.m.d.

Filmare din camera torturii


.

Galerie foto


.

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: