Pin It

JAKARTA. Insula Java. Indonezia. Ma aflu in Jakarta cu ocazia adunarii tuturor bursierilor Darmasiswa din Indonezia. M-am intalnit cu o serie de amici si l-am cunoscut si pe Dragos, alt roman care si-a inchiriat apartamentul si a plecat prin lume. Acum isi face veacul in Mataram, insula Lombok. Si el mi-a povestit despre “legendarul” Chelu’, karatistul din Bogor despre care aude peste tot in Indonezia, dar nu a avut nici el onoarea sa il cunoasca.

Am stat in camera cu un iranian din Tabriz, pasionat de acelasi tip de destinatii ca si mine (am planificat deja niste excursii la locuri istorice din Java), doi baieti din Bangladesh, unul din Timorul de Est, unul din Madagascar, un japonez, un cambogian si doi tailandezi. Altfel, colectivul este planetar.

In stil foarte indonezian, intrarea internationalilor la UNAS (Universitas Nasional Indonesia), gazda evenimentului, s-a facut printr-o procesiune pe strazile kampungului. Am filmat cateva din moacele oamenilor de pe aici precum si figurile de gura-casca de pe strada.

Procesiune Darmasiswa

.

PS: Astazi am plecat in Baduy, ultima comunitate izolata din Java. Practica un animism contaminat cu hinduism de acum 800 de ani. Nu vorbesc limba indoneziana. Am inteles ca sunt mai conservatori decat animistii din Boti, Timor. Nu accepta vizitatori, decat dupa anumite reguli, iar cei care nu arata a javanezi nu pot trece de anumite zone din jungla, catre interiorul comunitatii – deci nu voi vedea prea multe. Luni, probabil, voi merge la Bandung unde este un mare festival de wayang golek (marionete sundaneze) si arta contemporana, unde cativa amici au un show. Nu stiu cate zile stau pe acolo – este al treilea oras din Java, cu siguranta merita cateva zile bune. Apoi ma decid daca merg intr-un parc national sau ma intorc in Solo.

Pin It
Tags: , , , , , ,
Adaugă un comentariu: