Pin It

Lopo regal. Timorezii considera ca se trag din crocodili.

Lopo regal. Timorezii considera ca se trag din crocodili.

DILI. Timorul de Est. In capitala Timorului de Est am gasit timp sa scriu cateva impresii din Timorul indonezian. Locuim la o directoare de gradinita portugheza. Avem internet in casa. Frigider. Veceu european. Vin de Porto. Un adevarat rasfat!

Din Kupang, capitala provinciei Nusa Tenggara Timur am pornit spre inima insulei Timor. Ne-am pus cartierul general in Soe, un mic oras provincial cu case frumusele, gradini cu flori si liniste. Este locul ideal pentru a face excursii de o zi in satele provinciei Timor Tengah Selatan (Timorul de centru-sud).

Zona este cunoscuta pentru caracterul sau tribal si bogatia culturilor traditionale. Aici supravietuiesc ultimii animisti din Timor, ce refuza cu obstinatie orice noua religie, cei mai recenti taietori de capete, azi protestanti, precum si cativa regi locali, toti cetateni indonezieni cu acte.

Un peisaj cultural deosebit de interesant.

Niki Niki

Prima excursie am facut-o in Niki Niki, comuna (kecamatan) resedinta a celui mai puternic conducator al provinciei. Aveam cateva informatii conform carora aici se afla o casa regala precum si un cimitir cu vechi regi timorezi.

Am vizitat mai intai piata de fiecare miercuri a orasului, plina de imigranti javanezi si de localnici cu dintii inrositi de la nucile betel pe care le molfaie de dimineata pana seara. Am devenit rapid show-ul principal al pietei, cu tot felul de figuri venind sa completeze spectacolul de bule. Un mosneag senil care vroia sa vorbim in japoneza (invatase limba in timpul ocupatiei japoneze din al doilea razboi mondial), un cersetor mut care a inceput sa isi invarta titireze pe nas si nenumarati gura casca scuipand saliva rosie de la betel. In cele din urma am parasit piata, urmariti de un individ cu probleme psihice care s-a lipit de Big Bule. Insistent si incoerent, dar pasnic. Dorea sa ne fie ghid. O doamna politist din oras ne-a condus cu bunavointa pana la resedinta regelui, cu nebunul dupa noi.

Localnic doritor sa vorbeasca japoneza

Localnic doritor sa vorbeasca japoneza

Am avut norocul ca regele sa fie chiar in curte, asezat sub un lopo, constructia traditionala timoreza in care au loc consfatuiri, ceremonii ori sacrificii de animale. Isi astepta fata si ginerele plecati la un meeting scolar. Politista ne-a parasit, comportandu-se cu multa smerenie in fata regelui (deplasandu-se aplecata si cu chipul la rege tot timpul), iar nebunul s-a asezat sub un copac privind de la departare.

Am facut astfel cunostiinta cu regele Nesi Nope, prima persoana cu care ma intalnesc si care foloseste sintagma „my kingdom” pe bune. Regele a avut amabilitatea sa ne raspunda la toate intrebarile despre biografia sa, relatiile cu supusii, regii vecini, autoritatile s.a.m.d. Am vorbit aproape doua ore, iar conversatia a fost intrerupta de (re)aparitia nebunului pe care regele a incercat fara succes sa il alunge, fie cu tigari, cu bani sau cu autoritatea de care dispune. Regele ne-a explicat ca atunci cand este luna plina, unii localnici innebunesc. Altfel, omul care ne urmarise are familie, copii si o viata normala in anumite cicluri lunare.

Nebunul

Nebunul

Discutia a fost interesanta. Consemnez pe blog lucrurile cele mai interesante.

Cine este, asadar, regele Nesi Nope?

Nesi Nope conduce regatul Amanuban, cel mai mare din provincia Timor Tengah Selatan. Conform traditiei, regele Nesi Nope stapaneste 140 de sate. Daca in trecut, stramosii sai aveau putere totala, astazi puterea este data de avere (regele are mult pamant, vaci si afaceri cu chinezii), de traditie (mediaza conflicte, iar oamenii ii respecta sfaturile si deciziile), precum si de autoritatile indoneziene. Regele Nesi Nope are o functie simbolica de pastrator al traditiilor locale, cat si functie oficiala ministeriala de Mitra Pemerintah.

Daca, in trecut, relatiile cu regatele vecine, Amanatun si Molo, implicau expeditii de taiere de capete si furat de femei, astazi lucrurile sunt pasnice. De altfel, numeroasele clanuri din cele trei regate s-au amestecat suficient de mult pentru a face conflictele tribale greu de imaginat.

Regele ne-a povestit despre copilaria sa, despre anii petrecuti in Jogja, ca student al Universitatii Gajah Mada, cea mai buna din Indonezia. In calitate de monarh, a tinut sa ne precizeze, nu a stat la camin, ci in cel mai scump hotel de pe Malioboro, bulevardul principal al orasului. Dezamagit de ritmul lent al scolii javaneze a decis sa se intoarca dupa sase semestre ca sa se ocupe de regat.

La cei 68 de ani, regele vorbeste atat bahasa indonesia, bahasa dawon (limba locala), cat si engleza la nivel conversational. Este „iesit in lume”. Politicos si protocolar, serios atunci cand vorbeste despre regat sau supusi si glumet atunci cand comenteaza lucrurile lumesti. Vorbeste cu pilde si cu umor. Exprima tot ceea ce ii face pe straini sa ii considere pe indonezieni ospitalieri.

Are zece copii, cinci baieti si cinci fete, iar cel mai mare urmeaza sa devina rege. Una dintre fete s-a casatorit cu un american, backpacker, care a ajuns pe acolo acum zece ani. Regele ne-a prezentat-o pe nepoata sa, de sapte ani, crescuta in Statele Unite, dar acum venita sa invete limba indoneziana si sa fie educata la sanul culturii timoreze. Mi-a placut ce ne-a spus, vorbind despre casatoria fiicei sale cu un american, adica cineva dintr-o cultura total diferita, nu doar din comunitatea de peste deal. „Cinta” (dragostea) este mai puternica decat „adat”-ul (datina) si nu ai voie sa te impotrivesti! Chiar daca stramosii sai ar fi avut probabil alta parere (si macetele necesare), regele traieste, insa, in anul 2011.

Lopo-ul sub care am conversat cu regele Nesi Nope

Lopo-ul sub care am conversat cu regele Nesi Nope

Sfatul regilor indonezieni

Tot de la regele Nesi Nope am aflat si despre FSKN, organizatia regilor din Indonezia, initiata in 2006. In prezent, in tot arhipelagul exista peste 400 de monarhi.  120 sunt deja membri ai acestui forum, care se intalneste periodic la nivel national. Pe plan local, cei 30 de regi din Timorul indonezian discuta la fiecare 3 luni. Fiecare, in calitate de rege, poate propune proiecte de dezvoltare regionala ministerelor de la Jakarta, care au prioritate fata de alte propuneri. Cei mai insemnati regi sunt chemati uneori in capitala pentru consultari directe cu autoritatile.

L-am intrebat pe rege ce parere are despre faptul ca Jakarta vrea sa ia functia de guvernator ereditar a sultanului de Yogyakarta, cel mai puternic monarh din Indonezia si sa procedeze precum in restul tarii – alegerea guvernatorului prin vot. Raspunsul a fost de asteptat: regii din Indonezia trebuie sa isi pastreze toate privilegiile legale sau conferite de adat. Autoritatile s-au folosit de puterea lor pentru a crea ordine si dezvoltare, iar ceea ce merge nu trebuie schimbat.

Altfel, regele si-a exprimat mandria de a fi indonezian, cat si satisfactia ca relatia regat local Amanuban – republica nationala Indonezia functioneaza fara probleme, din punctul sau de vedere. Intre vizitatorii de seama ai curtii sale se numara ambasadorii american, britanic si australian, pe care i-a vizitat la randul sau in capitala.

Cimitirul regal Amanuban

La finalul conversatiei, regele Nesi Nope ne-a invitat in masina sa (un luxos SUV cu TV si sistem karaoke la bord). Nu puteam scapa de nebunul de la curte, asa ca regele ne-a condus pe strada principala a comunei. Imi place sa cred ca si dansul s-a simtit bine discutand cu noi trei. Mi-a dat numarul sau de telefon si ne-a adresat invitatia sa ii dam un semn cand mai trecem prin Niki Niki. Nu a acceptat sa ne fotografiem impreuna, fiind imbracat in vesminte nu foarte protocolare. Am facut o singura fotografie, in masina.

In masina regelui Nesi Nope

In masina regelui Nesi Nope

Mergand prin sat, l-am cunoscut pe un al doilea Nesi Nope, var primar al regelui si ghid cultural al regiunii (toti barbatii familiei regale au acelasi nume). Un domn simpatic, vorbitor de engleza, al carui frate este pastor protestant in comuna. Neavand avere, lucreaza ca ghid si ca agricultor. Ne-a condus mai intai pe terenurile familiei Nope, unde locuiesc peste 100 rude si apoi la cimitirul regal.

Cimitirul familiei regale Nope are mormintele (crestine) ale familiei regale, incepand cu 1910. In acest an, regele Bil Nope, impreuna cu familia sa au comis suicid in fata incercarilor olandeze de a le controla regatul si de a-i forta sa plateasca dari. La fel ca si regii balinezi, din aceeasi perioada, regele timorez a preferat sa isi ia viata in fata umilintei. Dupa 1945, oficialii de la Jakarta l-au declarat pe Bil Nope pahlawan nasional, adica erou al natiunii.

Domnul Nesi Nope ne-a explicat si ca fotografiile cu unii membri ai familiei regale imprimate pe morminte au fost aduse in anii ’90 de la muzeele etnografice din Olanda. Daca olandezii s-ar fi limitat doar la etnografie…

Cimitirul este plasat pe un loc sacru al teritoriului regal. Este dealul unde, in trecut, supusii aduceau capetele dusmanilor si le infigeau pe garduri. Discutand despre obiceiul taierilor de capete, am aflat ca Bil Nope avea si un obicei neobisnuit in insula, si anume de a trage in teapa pe raufacatori, tradatori si pe cei care indrazneau sa ii priveasca chipul.

Astazi, la 100 de ani de la astfel de evenimente, locul se dezvolta in obisnuitul ritm indonezian, iar taranii sunt linistiti si prietenosi. Vizitatorii sunt bineveniti sa invete despre trecutul si prezentul Timor-ului de vest, alaturi de oameni precum Nesi Nope.

Dl. Nesi Nope langa mormantul stramosului sau regele Bil Nope

Dl. Nesi Nope langa mormantul stramosului sau regele Bil Nope

In varsta de 104 ani. Femeia este fiica lui Bil Nope, regele-erou

In varsta de 104 ani. Femeia este fiica lui Bil Nope, regele-erou

Omul cu titirezul

Omul cu titirezul

Javanezi in piata din Niki Niki

Javanezi in piata din Niki Niki

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , ,
3 comentarii la “Intalnire cu regele timorez Nesi Nope”
  1. Cornelia says:

    Mi-a placut tot postul! Iar poza cu nebunul sub copac este geniala.

  2. cristache says:

    e fantastic si aproape incredibil prin ce experiente treci, ce locuri vezi si oamenii cu care te intilnesti!! daca n-ar fi fost si fotografiile mai mai ca nu te-as fi crezut! 😉

  3. […] Rezultatul este ca, in prezent, Timorul de Est este o tara tribala fara institutii tribale (in Timorul indonezian, spre exemplu, regii locali raman elemente de stabilitate, am scris aici). […]

  4.  
Adaugă un comentariu: