Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Filmari realizate in satul tribal Bena, din insula Flores, in ajunul si ziua ritualului anual Reba, ce marcheaza adunarea clanurilor satului. Acara Adat Reba inseamna adunarea fiilor fiecarui clan, slujba, oficiata de popa catolica in costum tribal, cu tot cu impartasanie, sacrificiu de animale pe lespezile din spatiul ceremonial si dansuri tribale ce onoreaza stramosii.

In Bena exista 42 de case rumah adat (casa a datinii) in care locuiesc membri ai fiecarui clan. Spatiul dintre case apartine tribului. Monumentele megalitice sunt morminte, insemne ale puterii clanurilor, spatii de adunare a sfatului batranilor si loc de sacrificat animale. Iar zi de zi loc de joaca pentru copii.

Mai jos aveti inregistrari cu:
– Satul vazut din varful dealului, de langa troita Fecioarei Maria
– Copii din Bena jucandu-se pe mormintele megalitice
– Sacrificiul unui porc cu maceta
– Gloria in Excelsis Deo in limba ngada
– Dans tribal cu popa catolic in mijloc

Despre Bena am scris aici.

Dec 2010
Filmare cu Nokia 6303

Nerecomandat minorilor si vegetarienilor

Porcul se sacrifica in fata rumah adat-ului in fata intregului clan. Cu sange se stropesc lespezile de la intrarea in casa si mormintele stramosilor, iar din creierul porcului, pe care satenii il culeg cu grija, se fierbe o delicatesa rituala (sange, creier, chilli, sare). Deloc halal. Restul carnii se pune pe gratar.

Nu toate clanurile din sat si-au permis sa sacrifice un porc. Altii au mancat doar gaina. Conform traditiei, de acara adat reba nu este voie sa se manance legume, doar orez si carne.

Dansuri tribale ngada

Atentie la popa catolic imbracat in costum tribal de sef de clan. In clipul doi il puteti urmari incepand cu minutul 2:28 (cel cu ochelari care incearca sa isi sincronizeze miscarile cu reprezentantii clanurilor).

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
2 comentarii la “Inregistrari de la Reba, ceremonia anuala a clanurilor din Bena (VIDEO)”
  1. […] de exemplu. La fel si ceremonia tribala la care am participat in Bena, Flores (am scris aici, video aici), cand am urmarit un preot catolic oficiind slujba intr-o casa a spiritelor, apoi dansand ritualul […]

  2. […] la crestinism, traditia religioasa fiind, evident, sincretica (puteti revedea, spre exemplu, filmarile de la slujba de Craciun/purificare a satului din Reba, Flores). In Sumba, insa, religia traditionala Marapu este practicata in continuare de mii de cetateni […]

  3.  
Adaugă un comentariu: