Pin It

BIMA. Insula Sumbawa. Indonezia. Am ajuns in Bima, insula Sumbawa. Este un oras tropical amortit, inconjurat de peisaje fascinante. Saracie. Capre. Oameni care calatoresc pe autobuze. Este primul stop in Nusa Tenggara, arhipelagul insulelor de sud-est (din Lombok pana in Timor). M-am cazat la un super hotel local. In curand plec sa caut un net cafe si apoi prin oras.

Am zburat cu Merpati Airlines din Surabaya pana in Bima/Raba. Am avut ceva semne de intrebare daca o sa ajung azi in Sumbawa, pentru ca, in stil indonezian, s-au schimbat orele de zbor de doua ori pana acum (fara a fi anuntat), si pe deasupra nu mi-au generat in sistem numar de bilet electronic asa ca in aeroport am alergat intre ghisee. Morala este ca in Indonezia sa verifici cu o saptamana inainte si cu o zi inainte orele de zbor, altfel te trezesti ca avionul pleaca mai tarziu si nu mai prinzi conexiunea (si nu ai timp sa schimbi zborul la agentie) sau ca pleaca cu o ora mai devreme si ajungi la aeroport dupa ce au inchis check-in-ul. Am fost in ambele situatii :-).

Java-Flores

Java-Flores

Am zburat din Surabaya (Java) spre Denpasar (Bali): 35 min, iar din Denpasar in Bima (Sumbawa): 40 min. Nu exista conexiuni directe SurabayaBima.

Am la dispozitie doua saptamani pentru Flores. Din portul Sape (Sumbawa) voi lua, probabil maine, vaporul catre Labuanbajo (insula Flores). Timpul este scurt pentru viteza de deplasare in Flores si pentru locurile pe care doresc sa le vizitez. Nu o sa merg in parcul natural Komodo, nu ma intereseaza animalele.

Am contacte in Labuanbajo (o misionara catolica poloneza), in Bajawa si Ende (doi tineri localnici) si in extremitatea estica, in Larantuka (tatal unui prieten al unui coleg, dispus sa ma gazduiasca).

Flores, contacte

Flores, contacte

Am urmatoarele dileme.

  1. Cand sa plec in Flores? Daca sa stau in Bima, Sumbawa si sa vizitez satele traditionale din zona (Tawali, Donggo, Wawo-Maria). Sunt cateva interesante. Am nevoie de doua zile pentru umbla prin acestea. Daca nu le vad acum, nu stiu cand mai ajung. Zilele petrecute in Bima trebuie scazute din timpul pentru Flores.
  1. Care este traseul optim? In Flores exista o singura sosea principala – LabuanbajoRutengBajawaEndeMoni-MaumereLarantuka. Se circula foarte incet datorita reliefului montan si vor fi, probabil, si ambuteiaje de Craciun. As vrea sa ajung si in sate de pe coasta nordica. Inca nu stiu care sunt cele mai bune alegeri si optiuni de transport. Daca sa merg direct spre est, sau sa fac unele iesiri de pe axa.
  1. Unde sa ma opresc? Daca sa ma opresc in Moni, intre Ende si Maumere, pentru a vedea lacurile vulcanice din Muntele Kelimut. Iar partea estica din Flores (Maumere, Larantuka) sa o las pentru excursia din Timor, unde intentionez sa vizitez si insulele Alor, Pantar, Lembata, Solor. As putea sa intru atunci in Flores prin Larantuka si sa zbor inapoi in Java din Maumere.

Tema de gandire pana diseara. Sampai jumpa!

Fetita vecina de zbor. Observati hijab-ul pentru copii, cu "maimutica"!

Fetita vecina de zbor. Observati hijab-ul pentru copii, cu "maimutica"!

Aeroport Bima

Aeroport Bima

Pin It
Tags: , , , ,
2 comentarii la “Spre Flores. Pe unde sa o iau?”
  1. Cornelia says:

    Ce tare poza cu piticul din avion 🙂

  2. […] flancat la dreapta-jos de Horia pe axa Flores – East Timor, Marius Ursache (dreapta-sus) e in vizita pe la niste head-hunteri non-corporatisti si Bradut face […]

  3.  
Adaugă un comentariu: