Pin It

JAKARTA. Insula Java. Indonezia. Mi-am cumparat deja biletele de avion pentru urmatoarele doua calatorii in Indonezia si in Timorul de Est. Planul este urmatorul:

19 dec – 04 ian: Insula Flores

Am cumparat zbor dus-intors Merpati Airlines pe ruta Surabaya (estul Javei) – Bima (estul insulei Sumbawa). O sa stau cateva zile in estul Sumbawa dupa care trec in Flores. Sumbawa este ultimul teritoriu musulman, Flores este enclava catolica a Indoneziei (portughezii au trecut pe aici, au botezat si insula si populatia). Initial planuiam sa merg in Maluku, dar mi-am regandit traiectoria dupa ce am cunoscut o misionara poloneza care mergea, unde altundeva, daca nu spre Flores. Planul este sa petrec Craciunul cu niste calugari catolici care fac munca de misionarism pe insula. Voi vedea, insa, la fata locului daca dau de acestia.

Pe langa calugari catolici, Flores are o cultura traditionala foarte bogata si peisaje considerate printre cele mai spectaculoase in Indonezia.

Intre Sumbawa si Flores se gasesc si celebrele insule Komodo si Rinca, parc UNESCO ce gazduieste flora si fauna protejata, inclusiv dragonul de Komodo, sau varanul cum este numit pe romaneste. Sunt indecis daca sa merg si acolo, animalele nu m-au pasionat niciodata, iar excursia imi va consuma doua sau trei zile. Mai trebuie sa studiez daca o vizita in Komodo merita banii pentru plimbatul prin peisajele insulei, dupa cat se spune, deosebit de frumoase. Probabil ca o sa las posibilitatea spre finalul calatoriei.

Ma intorc tot din Bima (Sumbawa) catre Surabaya, in Java.

Nusa Tenggara Timur

Nusa Tenggara Timur

15 ian – 14 feb: Insula Timor

Pe timpul sederii de un an aici, am dreptul la o singura iesire din Indonezia. De cand am aflat aceasta informatie am stiut ca o sa imi folosesc iesirea pentru Timorul de Est.

Zbor cu Lion Air din Surabaya in Kupang (capitala Timorului indonezian). Am rezervat o luna de calatorie pentru insula, incluzand partea indoneziana si apoi Timorul de Est, micul stat din cealalta jumatate a insulei. O sa vina si un prieten din tara.

Este posibil sa mergem si in insulele vecine Rote, Alor, Pantar sau Lembata, dar asta vom decide la fata locului, in functie de optiunile de transport, tot timpul in schimbare. Fiind sezon ploios, ferryboaturile se anuleaza frecvent. Prioritatea va fi Timorul de Est si mica enclava Oecussi.

In Timor, atat in partea indoneziana, cat si in cea independenta, exista sate relativ rupte de civilizatie, cu regi tribali locali si religii animiste locale. In afara de asta, natura este deosebita. Posibil sa luam un cort. Dincolo de granita, Timorul de Est va fi interesant prin prisma faptului ca este o natiune tanara, de numai 10 ani.

Nu am rezervat bilet de intoarcere (din Timor), in caz ca am timp sa merg si in insula Sumba, care are conexiune cu Surabaya. Sumba este ultimul loc de pe planeta unde se folosesc morminte megalitice. Altfel, este aproape de locul unde au naufragiat cei din serialul LOST :-). Inca nu imi este clar cat timp vom sta in Timor. Am cunoscut persoane care au adorat locul si au stat cateva luni, altii care dupa o saptamana au fugit mancand pamantul.

Acestea sunt cele doua calatorii in viitorul apropiat – ambele in partea catolica si vag portughezofona a arhipelagului. Si cea mai saraca din Indonezia. Poarta numele de Nusa Tenggara Timur.

Indonezia catolica

Indonezia catolica (exceptand Sumba)

Pin It
Tags: , , , , ,
2 comentarii la “Planuri de calatorie in Indonezia catolica: Flores si Timor”
 1. clif says:

  nu reusesc sa imi dau seama… tu mai mergi si la scoala?
  ce te tot plimbi asa? pune mana pe carte! cum stai cu gamelan-ul?

  • The Big Bule says:

   Da, domnule merg si pe la scoala! Insa am o zi libera pe saptamana, lunea, si in numeroase alte zile nu se fac ore. Insa ma aflu aici ca sa invat despre Indonezia, si cel mai bun mod de a face acest lucru este prin calatorii.

   Tocmai m-am intors dupa patru zile de Jakarta. Ieri a fost zi libera – anul nou musulman. Sunt oarecum zombificat. Am stat 12 ore pe tren.

   Cu gamelanul stau OK, m-am fixat pe gong si kempul, instrumentele din spate mari si zgomotoase. Acolo simti cel mai bine ansamblul.

 2.  
Adaugă un comentariu: