Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. In librariile Gramedia, cel mai mare producator de carte din Indonezia, am descoperit acest super volum de relatii inter-culturale aplicate: How to catch Mr. Bule!

Volumul este reprezentativ pentru piata de carte indoneziana. Cele mai bune vandute carti in Indonezia sunt cele de sfaturi practice – in afaceri, stres, dragoste si psihologie personala. Chiar daca textul este in bahasa indonesia, un mare numar de traduceri straine sau carti locale ce se vor actuale sunt publicate cu titlu in limba engleza. Aceasta regula de marketing se pastreaza inclusiv la carti nationaliste, generice TV (eg. “Pray for Indonesia”) sau chiar literatura islamica (eg. “Quranic law of attraction”).

In ciuda titlului, care pare adresat bule hunter-ilor, cartea despre Mr. Bule este gandita pentru femeile indoneziene serioase, care vor o relatie trainica alaturi de un bule. Nu minoritatii care umbla prin baruri sau agata bule pe strada.

Pana acum, in Indonezia, am intalnit multi barbati bule casatoriti cu femei din Indonezia, dar nici un barbat indonezian casatorit cu o femeie bule. Cartea este, deci, de actualitate. Autoarea, care este maritata cu un australian, trateaza o serie de probleme interculturale, pe care multe femei din Indonezia nu le realizeaza atunci cand se regasesc intr-o relatie cu un bule. Spre exemplu:

–        Barbatilor bule le place sa gateasca

–        Spre deosebire de indonezieni, barbatii bule dorm cu lumina si televizorul stinse

–        Multor barbati bule le plac cateii (in Java, ori sunt boicotati de Islam, ori sunt mancati)

–        Ce nu au femeile bule si au femeile indoneziene

–        Ce sex vor barbatii bule

Etc.

How to catch Mr. Bule!

How to catch Mr. Bule!

Pin It
Tags: , , , ,
3 comentarii la “How to catch Mr. Bule!”
 1. pax says:

  fuoarte fuoarte genial, citez:

  The weird habits of bule men are pointed out as a warning to Indonesian women, such as

  – they like dogs
  – they sleep with the lights off
  – they like to cook for themselves

  • The Big Bule says:

   Bule sunt niste ciudati.

   Stinsul luminii noaptea este o problema foarte serioasa. Daca dormi in pat cu prietena javaneza tu vrei sa stingi lumina, ea vrea sa ramana lumina aprinsa, ca sa se poata culca si ea.

   Cine se sacrifica?

 2. […] Cutumele vechi nu mor, doar se transform?, adaptându-se prezentului. Horia, vecinul din Solo, a g?sit o bijuterie editorial? relevanta in context: A new book giving advice to Indonesian women on how to find an expat man How […]

 3.  
Adaugă un comentariu: