Pin It

BOGOR. Insula Java. Indonezia. Buna dimineata! Inca o noapte made in Indonezia. Incepand de ieri seara, musulmanii sarbatoresc Idul Adha (episodul biblic in care Abraham este gata sa isi sacrifice fiul). Strazile oraselor din Indonezia sunt pline de capre si vaci. Fiecare familie a strans bani ca sa cumpere un animal, si azi urmeaza sa le sacrifice langa moschei. Carnea se mananca si se imparte cu rudele, prietenii si saracii. Toata noaptea s-a strigat “Allahu Akbar” pretutindeni de pe strazi si din toate minaretele. Multi copii adusi la moschei. Zeci de mii de oameni nu s-au oprit pana azi in jurul orei 06:00. A fost ceva oniric. Mi-a amintit de noaptea de Idul Fitri, de dupa Ramadan (am scris aici despre).

Am petrecut seara de ieri alaturi de un cuplu de australieni care lucreaza intr-un NGO din Bogor. Ne-am dus in barul de expati locali, principalul loc din oras unde bule se aduna pentru socializare. In rezervatia de euro-australieni se asculta jazz, se bea bere, se manca pizza, in timp ce afara tot orasul vuia de strigatele Islamului. Altminteri, compania a fost placuta si, in mod straniu, alcatuita numai din insulari – un islandez care isi facuse studiile in Indonezia si acum se intorsese in concediu, un australian din insulele Cocos-Keeling, altii care si-au facut veacul prin arhipelagul Solomon, Vanuatu s.a.m.d. Un timorez din Kupang, care lua banii pe bauturi, imi spunea ca e prieten cu un karatist din Romania, pe nume Chelu’. O lume destul de pestrita.

M-am obisnuit cu Indonezia, asa ca am reusit sa dorm in cele din urma, chiar daca orasul a ramas incredibil de zgomotos. Australienii nu au reusit. Dimineata, cand am iesit din casa lor, din minaretul moscheei vecine se citea ordinea sacrificiilor, numele fiecarei familii si ora la care sa vina. Vecinii incepusera deja sa taie o vaca, cu toata strada adunata. Multi copii gura-gasca.  Cam ca atunci cand se taie porcul de Craciun. La alta moschee din oras lumea s-a sculat mai devreme, gardurile erau pline deja cu capre sacrificate.

Sunt intr-o dispozitie ceva mai ecologica astazi, asa ca nu voi urmari taierile de animale. O sa imi petrec prima jumatate a zilei in Gradinile Botanice din Bogor, 80 de hectare in inima orasului, considerate printre cele mai frumoase din Asia.

La pranz plec la un centru de meditatie, undeva pe un deal de langa Bogor, unde dispar pana al finele acestei luni. Este un curs standard Vipassana, de zece zile, pentru proceduri de baza in meditatie. Scoala face parte din reteaua de centre Vipassana deschise in diverse tari, inclusiv in Romania. A fost fondata de S.N. Goenka, birman, pentru perpetuarea unor tehnici traditionale conservate in Myanmar.

Pe durata cursului, participantii nu au voie sa comunice cu nimeni, verbal, telefonic, prin semne, nu au voie sa citeasca, sa deseneze sau alte activitati. De asemenea, contactele vizuale cu cei din jur nu sunt permise, iar comunicarea cu profesorul pastrata la minimum. Lectiile sunt audio, in limba engleza, inregistrate de S.N. Goenka. Cursantii au camere individuale si petrec cele zece zile in singuratate. Cei care nu rezista, pot pleca oricand. Cei care raman pana la final si considera ca au primit unele beneficii pot oferi donatii, altfel, totul este gratuit (lectii, cazare, masa etc.).

Cam asa arata programul:

4:00 am                        Morning wake-up bell

4:30-6:30 am              Meditate in the hall or in your room

6:30-8:00 am              Breakfast break

8:00-9:00 am              Group meditation in the hall

9:00-11:00 am            Meditate in the hall or in your room according to the teacher’s instructions

11:00-12:00 noon      Lunch break

12noon-1:00 pm        Rest and interviews with the teacher

1:00-2:30 pm              Meditate in the hall or in your room

2:30-3:30 pm              Group meditation in the hall

3:30-5:00 pm              Meditate in the hall or in your own room according to the teacher’s instructions

5:00-6:00 pm              Tea break

6:00-7:00 pm              Group meditation in the hall

7:00-8:15 pm              Teacher’s Discourse in the hall

8:15-9:00 pm              Group meditation in the hall

9:00-9:30 pm              Question time in the hall

9:30 pm                       Retire to your own room–Lights out

PS: Am programat cateva posturi pe blog ca sa nu imi duceti lipsa. Revin din bula pe 30 noiembrie.

Pin It
Tags: , , , , , ,
3 comentarii la “Bule in bula”
 1. Chelu says:

  Salut,

  Mai esti prin Indonezia? Eu sunt acel Chelu de care ai auzit, sunt in vacanta in Romania si se pare chiar ca avem ceva prieteni comuni :). Daca mai dai prin Bogor da si tu un mail.

  Si nu practic karate practic un stil de silat indonezian.

  Te-am salutat

 2. The Big Bule says:

  Va salut domnule Chelu!

  Nu stiu cand mai ajung prin Bogor, dar daca ajungi prin Solo, da-mi un semn.
  Lumea e mica, intr-adevar.

  PS: Karate mi s-a spus, karate am scris 🙂

 3. […] si dansa pe Chelu’. Care Chelu’!? Chelu’ despre care am auzit in Bogor la Salak Sunset Cafe (am scris aici). Lumea este mica, sora dansei este proprietara cafenelei de acolo. Am ras bine de tot. Sa ajungi […]

 4.  
Adaugă un comentariu: