Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Saptamana a inceput cu un mesaj de la Alex Popescu, care ma anunta ca vulcanul Merapi, la 2 ore de Solo, a erupt. Noaptea, sunt trezit de o avalansa de SMS-uri de la familie si prieteni: Esti bine? E tsunami in Indonezia! Ai grija, nu merge la plaja! Apoi mail de la Dan, acum in Bali, cu care urma sa ma vad in Solo: “Nu mai vin, avioanele nu pot ateriza in Yogyakarta din cauza cenusei”. In final, mail de la Kelvin, din Laos, care stie ca planuiesc o excursie la Jakarta: Don’t go! Two meter floods!

In Bali si Solo n-am auzit pe nimeni vorbind despre dezastrele de mai sus. Lumea pare obisnuita cu tragediile, de care Indonezia nu duce lipsa. Daca nu deschideam presa sau nu ma anuntau prietenii, puteam sa traiesc si eu linistit. Cand am pornit televizorul, programele TV au parut normale – seriale coreene, filme horror, reality-show-uri s.a.m.d. La telejurnalele de inceput de saptamana, stirile de mai sus au fost prezentate in calupuri de 10-20 min, apoi sport.

In ultimele zile, insa, lucrurile s-au agravat si numarul victimelor creste cu fiecare ora. Chiar daca lumea tot nu vorbeste despre ele, la TV au inceput transmisii in direct si teledonuri. Ce se intampla, asadar?

Harta dezastrelor saptamanii

Harta dezastrelor saptamanii

Cutremur la sud-vest de Sumatra. 350 de morti. 500 disparuti.

Cutremurul, de 7.5 grade, a avut loc la 78 km vest de arhipelagul Mentawai la sud-vest de Padang, Sumatra. Cutremurul, cu centrul undeva in Oceanul Indian, a declansat un tsunami cu valuri de 3 m inaltime care a maturat cateva sate de pe coasta. S-a pierdut legatura si cu cateva ambarcatiuni turistice australiene aflate in largul marii.

In ceea ce priveste cutremurele si eruptiile, Indonezia are cea mai proasta pozitie de pe planeta. Se afla intre Cercului de Foc al Pacificului – cea mai seismica zona, si Cureaua Alpida – cea de a doua cea mai seismica zona, care urmareste linia muntilor Pirinei, Carpati, Balcani, pana in Himalaia, insulele Andaman, apoi din Sumatra, Java pana in Timor.

Centura seismica euro-asiatica

Centura seismica euro-asiatica

In zona Solo, insa, nu se simte nici un cutremur. Multe din persoanele de aici nu au avut niciodata o experienta in acest sens.

Cutremurele si eruptiile sunt cauzate de coliziunea placilor tectonice intersectate „sub” Indonezia – eurasiatica, indo-australiana, pacifica si sundaneza. Cel din 2004, in acelasi loc ca si cel de acum cateva zile, a generat cataclismul tsunami din 2004. Desi numarul de victime al tsunami-ului din 2010 este ridicat, nu acest dezastru tine capul de afis al stirilor, zona fiind putin dezvoltata si indepartata de insulele principale.

Telejurnal indonezian

Telejurnal indonezian

Eruptia vulcanului Merapi. Moartea lui Mbah Marijan.

De luni pana azi au avut loc trei eruptii ale vulcanului sfant de la nord de Yogyakarta, capitala culturala a Indoneziei si inima a sultanatului cu acelasi nume. Satele din jur au fost acoperite de cenusa fierbinte. Gunung Merapi (muntele Merapi) este cel mai activ vulcan din Java, cu eruptii la fiecare cativa ani. Autoritatile au fost vigilente si au ordonat evacuarea celor 12 000 de oameni care locuiesc pe vulcan si in proximitatea acestuia. Multi au plecat, cu exceptia lui Mbah Marijan si a celor care s-au lasat pe mana sa.

Cine este acest Mbah Marijan (mbah = venerabil)? Marijan are, de 40 de ani, functia spirituala de juru kunci, adica de gardian (al muntelui). Conform religiei traditionale javaneze, kejawen, reprezinta un factor de echilibru. Considerat a avea puteri speciale, Maridjan, la fel ca predecesorii sai, a fost mediatorul dintre comunitate si munte. La convulsii ale craterului, oamenii obisnuiesc sa nu plece pana ce Maridjan nu isi da incuviintarea.

Merapi este una din principalele destinatii turistice din Java, zeci de mii de vizitatori urcand aproape de varf. Maridjan isi primea cu ospitalitate musafirii, le oferea sfaturi practice si spirituale cu privire la ascensiunea pe munte, iar pe unii chiar ii gazduia. Cativa colegi l-au cunoscut deja. Musulman, 85 de ani, binevoitor, vorbitor de bahasa jawa si foarte putin de bahasa indonesia, cu pitji pe cap, camasa batik si zambet javanez. Trimis special al Sultanului Hamengkubuwono X pe vulcan, cu salariul simbolic de 3000 rp (0.3$). Avea casa in satul Kinahrejo, la 5 km de crater.

Sultanul Hamengkubuwono X, totodata guvernator al zonei Yogyakarta

Sultanul Hamengkubuwono X, totodata guvernator al zonei Yogyakarta, in direct

Maridjan a devenit foarte popular in urma eruptiei din 2006, cand autoritatile au ordonat evacuarea totala. Acesta a anuntat ca spiritele muntelui i-au comunicat ca vulcanul se va linisti. Mii de oameni au ramas in sate, in timp ce eruptia s-a domolit. Din figura spirituala locala, evenimentul l-a transformat pe gardianul muntelui in simbol javanez. Chipul sau a aparut pana si ca imagine-brand pentru bauturi racoritoare („Puternice precum Maridjan!”).

Saptamana aceasta, Maridjan a prezis calmarea eruptiei. Evacuarea obligatorie pusa in practica de autoritati s-a intalnit astfel cu recomandarea gardianului vulcanului, devenind… optionala. Mbah Marijan a fost gasit mort, in pozitie de rugaciune, impreuna cu alti 28 de sateni adunati in casa la el si un jurnalist venit sa documenteze experienta. Arsi de cenusa vulcanica. Ceilalti ramasi in sat au reusit in cele din urma sa fuga, evacuarea fiind in prezent totala.

VIDEO

Eruptia muntelui Merapi (limba engleza)

Maridjan, scurta prezentare (limba engleza)

Maridjan, generic indonezian

Zilnic la TV.
Hit campursari (turbo-folk indonezian) dedicat lui Maridjan.

Pin It
Tags: , , , , , , , , , ,
5 comentarii la “O saptamana in Indonezia: tsunami, eruptii, inundatii”
 1. clif says:

  In ce masura lipsa de pe TV a acestori stiri se datoreaza dezinteresului si in ce masura cenzurii autoritatilor?

  • The Big Bule says:

   Pana miercuri s-au difuzat reportaje despre tragedii, dar in cadrul jurnalelor, nimic mai mult. De joi incoace au inceput si editiile speciale, imediat dupa ce Mbah Maridjan a murit. Lucrurile s-au stabilizat acum, toata lumea a fost evacuata si s-a trecut la evaluari de pagube. Insa cifra mortilor creste zilnic, datorita celor 500 dati disparuti initial pe coastele insulelor din Oceanul Indian.

   Nu cred ca este vorba nici de dezinteres, nici de cenzura. Amploarea evenimentului este perceputa diferit de mass-media internationala si cea locala. Pentru cea internationala este important de anuntat un “tsunami”, o eruptie vulcanica si sutele de morti. Vad, insa, reactiile persoanelor de langa mine. Nimeni, absolut nimeni, nu comenteaza evenimentele. Toti isi vad de vieti, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Daca deschid TV-ul muta de pe reportajul de pe vulcan la postul cu muzica ori seriale.

   Se pare ca lumea este obisnuita cu tragedii periodice – inundatii, conflicte separatiste, incendieri de locuri de cult, bombe, alunecari de teren etc. Am discutat deja cu cativa prieteni de aici si mi-au spus ca “asta e, se mai intampla”.

   Iar Merapi este cel mai activ vulcan din Java, tot timpul fumega si se mai organizeaza cate o evacuare.

 2. Andrei says:

  Ma bucur sa aflu ca esti ok 🙂 asteptam stiri si noutati in continuare !

 3. […] D. e student in Solo, oras vecin si raporteaza de la fata locului: O saptamana in Indonezia: tsunami, eruptii, inundatii, Eruptia Merapi: taberele de refugiati din […]

 4. […] (despre taberele de refugiati am scris aici) m-a interesat figura venerabilului Maridjan (am scris aici), cel care scruta vulcanul din varful micului sau post in Kinahrejo. Am dorit sa vad, in primul […]

 5.  
Adaugă un comentariu: