Pin It

GILIMANUK. Insula Bali. Indonezia. Sunt in portul din micul oras Gilimanuk, punctul extrem vestic al insulei Bali. Imbarcat pe ferry, astept sa porneasca catre Ketapang in Java. Conexiunile intre insule sunt frecvente. La aproximativ fiecare 30-60 min exista un ferry in ambele sensuri. Ma delectez cu un televizor karaoke pe care sunt difuzate hituri turbo-folk balineze si javaneze.

Am avut ocazia sa vizitez Bali gratuit, datorita unor colegi de la Universitate care au organizat o excursie si mi-au oferit cu generozitate un loc (transport, cazare 3 stele, mancare, ghizi, tour-bus etc.). Nu am mai calatorit niciodata printr-un pachet turistic, asa ca nu am refuzat. Turismul este o componenta importanta a culturii actuale din Bali.

In Denpasar si Ubud mi-am revazut doi amici balinezi, dar, in rest, am preferat sa „bifez obiective” din asa-numitul „paradis”. Nu am fost impresionat de acestea. Notez, insa, cateva impresii. Azi, prima parte.

Turbo-folk karaoke

Turbo-folk karaoke

De ce este insula Bali celebra?

Interestul occidental fata de Bali dateaza de la inceputul secolului XX, dupa ce olandezii se decid sa cucereasca insula (ultima incorporata in Indiile Olandeze). Atrasi de pitorescul societatii locale – mica enclava hindu intr-o mare musulmana – diversi aventurieri si artisti descopera oamenii si natura insulei. Fascinatia fata de traditiile specifice (melanj de hindu si animism), de omniprezentele ritualuri florale si de arderea vaduvelor pe rug a fost completata de sanii femeilor balineze, care pe atunci nu obisnuiau sa isi acopere partile superioare. Imaginarul virginitatii insulei a hranit, asadar, multi boemi, in aceeasi masura in care Polinezia si Hawaii au si-au atras vanatorii lor de exotic (Gauguin, Matisse, Vulcano School etc.).

Boom-ul turistic din anii ’30 a inclus si Bali pe lista de oferte adresate occidentalilor doritori sa experimenteze mitul bunului salbatic la fata locului. In anii ’60, insula se gaseste, inevitabil, pe circuitul hippiot care lega Marea Britanie de Australia. Odata cu deschiderea aeroportului international din Denpassar, Bali intra pe traseul turistic mondial, la acea vreme existand, inca, sfarcuri neacoperite.

Cateva sunt atuurile turistice ale insulei Bali:

–        Plaje si posibilitati de surfing, vara dureaza tot anul

–        Cultura traditionala vie

–        Natura tropicala cu palmieri, vulcani, lacuri montane si orezarii

–        Accesibilitate. Distantele mici permit inconjurul insulei cu masina intr-o singura zi.

–        Mentalitate locala toleranta, propice exceselor turistice

–        Femei balineze prietenoase

Interesant mi se pare faptul ca europenii sunt cei care au reinventat traditiile artistice ale insulei, unele muribunde, precum aceea a picturii. De la etnografii olandezi care au creat primul muzeu local si pana la sutele de artisti europeni care si-au mutat rezidentele creative in Bali s-a creat o masa critica ce a promovat insula si a incurajat dezvoltarea anumitor forme artistice. Astazi, strazile din Bali sunt aliniate cu sute de galerii locale ce ofera tablouri, sculpturi in toate materialele posibile si tot soiul de obiecte decorative. Toate acestea nu reprezinta decat urmarea activitatii unor figuri precum aceea a lui Walter Spies, pictor rus-german, homosexual, creatorul primei colonii artistice de pe insula. Tot acolo, amanta sa, scriitoarea evreica Vicky Baum si-a lansat cariera bestseller-elor cu celebrul roman A tale from Bali.

Superbrand

Superbrand

Partea intunecata a insulei Bali

Putini dintre turistii care se distreaza in rezervatiile insulei stiu ca in 1965 aici a avut loc cel mai mare masacru din Indonezia, aproape fiecare familie avand victime. Aproximativ 5 – 7% din populatia insulei a fost exterminata in pogromul ce a marcat trecerea de la regimul Sukarno la Suharto, prin vanatoarea de simpatizanti comunisti. S-au incercat o serie de explicatii. Cea mai des vehiculata prezinta amploarea violentei ca reactie fata de liderii comunisti ce si-au propus distrugerea sistemului de caste din insula (in acelasi mod in care comunistii din Java au incercat eliminarea fizica a familiilor regale). Cea mai putin ortodoxa aminteste de o relatie speciala cu moartea a balinezilor, prezenta in traditiile de ardere pe rug a vaduvelor sau in suicidul ritual.

Odata cu dezvoltarea turismului, Bali a devenit principala destinatie a drogurilor in Indonezia, precum si un punct terminus al traficului de fiinte umane. Prostitutia este practicata atat de femei sarace, din nord, cat si aduse din alte insule, ademenite de castiguri. De altfel, in zonele turistice, la fiecare 10 m exista proxeneti si prostituate care te trag de brat „Mister, massage! Mister, blowjob!”.

Nu este de mirare ca teroristii musulmani indonezieni au ales Bali drept simbol al decadentei. Cele doua atentate, primul din 2002 (202 victime), si cel de-al doilea, din 2005 (26 victime), detonate in centrele turistice ale insulei, au adus cea mai mare pata pe obrazul unei Indonezii cu mari probleme de stabilitate interna.

Ce inseamna Bali pentru Indonezia?

Bali este principala destinatie turistica din Indonezia, atragand banii a peste 2 milioane de turisti anual (la o populatie de peste 3 milioane). Desi zonele adresate vizitatorilor au multa scenografie si o calitate discutabila, imaginea si atuurile insulei raman suficient de atractive pentru turisti. Cifrele sunt in prezent in crestere, dupa colapsul industriei de profil, cauzata de bombele din 2002 si 2005. Datorita vizitatorilor occidentali este, totodata, cea mai dezvoltata parte a Indoneziei, atragand migranti de peste tot din arhipelag. De asemenea, este o zona unde numerosi expati vin sa se pensioneze, ori pentru a face afaceri.

Pentru indonezieni, Bali inseamna patru lucruri:

 • Modernitate si confort. Multi indonezieni viseaza sa se mute in Bali si sa aiba o viata indestulata, eventual cu masina SUV si prieteni bule.

 • Vechime culturala. Pentru cei mai cultivati. In calitate de enclava hindu, Bali reprezinta o legatura directa cu cele mai vechi regate insulare, atestate in secolele VII, precum si cu limba sanscrita. In ciuda faptului ca este o religie minoritara intr-o tara musulmana (si in ciuda faptului ca hindusii mananca porc si beau alcool), hinduismul poarta o aura mitologica de maretie. De altfel, toate simbolurile nationaliste indoneziene (pasarea Garuda, numarul cinci al ideologiei oficiale etc.) sunt selectate din mostenirea hindu, nici unul din Islam.

 • Mandrie nationala. Mai ales pentru javanezi. Patriotii indonezieni vorbesc inflacarati despre suicidul ritual (puputan) al familiei si suitei regale balineze ca raspuns la invazia olandeza din 1906. In fata infrangerii inevitabile, acestia si-au imbracat vesminte ceremoniale de inmormantare, bijuteriile cele mai alese si, dupa incendierea palatelor si caselor, au inaintat spre inamic. Cateva mii de oameni s-au sinucis in fata armatei olandezilor, care apoi a jefuit cadavrele. In timpul razboiului anti-olandez, din 1946, alt mare erou balinez, colonelul Ngurah Rai, a ordonat puputan-ul, lupta pana la moarte sau sinuciderea.
 • Libertate si occidentalizare. Pentru indonezieni din alte insule, Bali inseamna posibilitatea de a evita anumite restrictii (religioase). In Bali se poate face tot ceea ce se vede la TV – exista plaje, malluri, cluburi, alcool si sex.
Puputan 1906

Puputan 1906

Shopping Mall 2010

Shopping Mall 2010

Pin It
Tags: , , ,
6 comentarii la “Bali. De ce este celebra insula?”
 1. luminita Copot says:

  Chiar ma intrebam daca o sa ajungi si pe aici. Detaliile sunt foarte interesante, si binevenite, nu gasesti decit descrieri”turistice” despre aceasta insula.
  Otita a trecut?

  • The Big Bule says:

   Am in plan sa ajung in toate insulele majore ale Indoneziei. Poate doar Sumatra o sa o las pentru anii viitori.

   Otita nu a trecut. Dar da unele semne (mici) de diminuare. Am fost la al doctor care mi-a recomandat aceleasi lucruri – antibiotice si picaturi. Daca pana duminica nu se intampla nimic, o sa merg in alt oras la alta clinica. 🙁

 2. vertange says:

  Nu stiam toate aceste lucruri despre Bali. Foarte interesant!

 3. luminita Copot says:

  Pai vezi ce otita este, ca se trateaza diferit, incearca singur niste antiinflamatoare si spalaturi in ureche cu acid boric, daca este o otita medie supurata. Insanatosire rapida, sa ne poti tine la curent cu ce mai faci.

 4. […] fost lichidati, ci comunistii, intr-un pogrom national cu milioane de morti (am mai scris aici si aici). Sukarno a fost fortat sa predea de buna voie puterea echipei […]

 5.  
Adaugă un comentariu: