Pin It

Deal piramidal javanez

Deal piramidal javanez

SOLO. Insula Java. Indonezia. Fiind rapus la pat de o a doua otita, nu am reusit sa particip la ceremonia de saptamana trecuta, cand s-au implinit 1000 de zile de la moartea marelui general Suharto, tata al natiunii si arhitect al modernizarii Indoneziei. Sau al Javei, in orice caz. Mi-am luat revansa luni, cand am facut excursia pe cont propriu. Astana Giribangun (in javaneza „Palatul inaltarii muntelui”) este loc de odihna pentru familia regilor Mangkunegaran, cat si pentru „casa regala” a lui Suharto, presedintele dictator care a condus Indonezia cu mana de fier timp de 32 de ani, pana in 1998.

Informatiile despre pozitia locului sunt inexistente pe internet ori in ghidurile turistice, iar amicii din Solo inca nu sunt pregatiti sa viziteze locul. Prin amabilitatea mamei unui coleg, persoana mai religioasa, am aflat in cele din urma cu aproximatie unde se afla complexul, ascuns in padure. Am luat rata de Tawangmangu, care m-a lasat in dreptul drumului spre satul Matesih. Nefiind obisnuiti sa mearga pe jos, satenii javanezi mi-au furnizat obisnuitele informatii contradictorii, cu estimari de distanta intre 15 si 25 km. Am invatat deja regula, cunoscuta de bule in Java: imparte la doi cea mai mica estimare si obtii distanta reala in km. Nu am regretat ca am luat-o pe jos. Dupa doua ore de mers si aprox. 7-8 km printre sate pitoresti si dealuri frumos desenate cu tarcurile orezariilor, am ajuns la Astana Giribangun, pe varful unui deal, inconjurat de arbori seculari, in proximitatea muntelui Gunung Lawu.

Semnificatia locului este multipla – destinatie de pelerinaj pentru hindusi si musulmani, de venerare a sultanilor care au domnit in Surakarta precum si punct magic, atestat de samanii si spiritistii javanezi. Dealurile din zona au fascinante forme piramidale. Conform cu spiritualitatea traditionala kebatinan, javanezii considera ca aici este un centru energetic al lumii si loc propice pentru meditatie.

Astana Giribangun, mausoleu Mangkunegaran

Gardian al mausoleului

Gardian al mausoleului

Mangkunegaran este una din cele doua case regale din Solo. Mausoleul este plasat in mijlocul unei paduri ai carei locuitori sunt o ceata de maimute si o multime de fluturi multicolori. Am ajuns acolo concomitent cu doua studente din Yogyakarta, musulmane, venite sa se roage pentru succes la examene. Dupa ce am oferit o scurta donatie si m-am semnat in cartea de oaspeti, am primit un sarong spre a-mi acoperi picioarele. Unul dintre batranii gardieni ai mausoleului, Pak Agus, a binevoit sa ma insoteasca pas cu pas. Fiind un loc sacru, nu au voie sa intre cei cu ganduri necurate si femeile in perioada menstruatiei.

Daca intrarea in mausoleu este strajuita de porti hindu si basoreliefuri din epopeile indiene, mormintele musulmane impresioneaza prin simplitate. Incepand cu Mangkunegara I (1713 – 1796) si pana la Mangkunegara VIII (IX este inca in viata), regine, copii, toti isi au un frumos mormant de marmura alba sau neagra. In sala mormantului fondatorului dinastiei se intra si se merge in genunchi. Nu este admis sa ridici capul deasupra mormantului si nici sa fotografiezi.

O ploaie torentiala ne-a fortat sa ramanem in sala. Cu ajutorul lui Pak Agus am avut timp sa examinez fiecare detaliu al mormantului. Caligrafia javaneza si araba decoreaza solemn piatra funerara. Petalele de flori depuse pe tava rituala sunt, altminteri, singurul semn de culoare. In fata mormantului exista doua rame cu actele prezidentiale prin care, in 1988, Suharto l-a declarat pe Mangkunegara I „Pahlawan negara”, adica erou al tarii. Din punctul de vedere actual, sultanii reprezinta simbolul continuitatii politice si culturale din Java. Merita retinut, insa, ca dinastia Mangkunegara a fost initiata ca urmare a politicii olandeze de divide et impera, ce a generat o serie de fragmentari ale regatelor din Java.

Dupa terminarea ploii am coborat treptele mausoleului trecand la cladirea ce adaposteste trupurile „generalului zambitor” Suharto si ale membrilor familiei.

Astana Giribangun, mormantul lui Suharto

Mormantul lui Suharto si al sotiei

Mormantul lui Suharto si al sotiei

Fiind un sustinator al practicilor traditionale kebatinan (si constant acuzat de idei religioase pagane, anti-islamice), Suharto si-a ales acest loc prin consultare cu spiritistii javanezi. Conflictul cu traditia a venit insa de la inmormantarea sotiei sale, originara din Solo. Dintr-o ramura indepartata a familiei Mangkunegara (posibil servitori), aceasta a fost considerata a nu fi de sange nobil. In spirit reconciliant javanez, casa regala Mangkunegara a decis, insa, acceptarea mausoleului prezidential, cu conditia ca acesta sa nu fie la o inaltime mai mare decat cimitirul sultanilor si la o distanta de cateva sute de metri.

Nu s-au pus insa conditii cu privire la constructia pe orizontala, mormintele lui Suharto, sotiei si familiilor acestora gasindu-se intr-o larga cladire javaneza, decorata cu bogate sculpturi in lemn, portaluri de fier forjat si un candelabru imens. Alaturi – o spatioasa moschee. Nu mi s-a permis sa fac fotografii, deoarece mormintele erau in plin proces de refinisare. Cativa pictori colorau cu vopsea aurie decoratiunile vegetale ale mormintelor lui Suharto si sotiei.

Dupa 32 de ani la carma Indoneziei, mostenirea lui Suharto este greu de evaluat. Vocile critice il acuza de incalcarea drepturilor omului, etnocentrism javanez, militarizarea statului, slabirea Islamului, patronarea unui regim extrem de corupt, genocid impotriva chinezilor si timorezilor, delapidarea averii nationale (averea familiei Suharto este estimata la 18 miliarde $) s.a.m.d. Dupa abdicarea sa, Suharto a fost arestat la domiciliu si membrii ai familiei sale supusi investigatiilor. Fiul sau a fost, de altfel, trimis in inchisoare pentru omor, eliberat pentru buna purtare dupa doar 4 ani. Totusi, la moartea lui Suharto s-a declarat doliu national de o saptamana.

Sustinatorii sai, precum unii dintre cei 3000 care saptamana trecuta au comemorat inhumarea, il apreciaza pentru intarirea statului indonezian, pentru curatarea tarii de comunisti, pentru dezvoltarea institutiilor laice, favorabile multiculturalismului, pentru politica internationala ferma, electrificare, alfabetizare, ordine si pentru faptul ca a eradicat foametea (un sfert din populatia Indoneziei traieste in saracie crunta, dar nimeni nu moare de foame). Persoanele de o anumita varsta se intampla sa spuna ca „era mai bine inainte”, adaugand si detaliul „pe vremea lui Suharto, in Indonezia nu existau teroristi”.

Respectul pentru autoritate si conducatori ii determina pe multi javanezi sa ignore informatiile cu privire la partea neagra a regimului. De altfel, exista o propunere ca Suharto sa fie declarat erou national. Va fi supusa votului luna viitoare. Dupa vizita pe care am facut-o la mausoleu, am un feeling ca Marele General Zambitor, Pak Harto va intra in panteon. Va tin la curent!

Pak Harto

Pak Harto

Info & Budget

Rata din Solo pe ruta Tawanmangu sau Karangpandan (5000 rp / 0.4$). Atentie, desi mausoleul se afla in regiunea Karanganyar, trebuie sa va opriti aproape de Karangpandan, dupa Karanganyar. Cereti sa va opreasca la drumul spre Astana Giribangun (spuneti Kalau sudah sampai jalan ke Astana Kiribangun, tolong bilang saya!) si nu in terminalul Karangpandan cum insista toti ca sa luati taxi sau ojek.

Puteti merge pe jos pana in satul Matesih (5 km) sau luati orice rata care vine dinspre Karangpandan (la fiecare 20 min) pentru 3000rp / 0.3 $. Spuneti sa va opreasca la drumul spre Astana Giribangun (stanga cum se intra in sat) si nu la terminalul Matesih. Puteti tocmi un ojek pana la Astana Giribangun 15 000 rp (1.6$). De la Matesih este o urcare usoara (2-3 km) pe un drum cu trafic minim si priveliste minunata catre dealurile si muntii din zona. Sau tocmiti un ojek pentru pretul standard de 10 000 rp / 1.1$.

Pin It
Tags: , , , , , , , , , ,
3 comentarii la “Astana Giribangun, mausoleul Sultanilor Mangkunegaran si al lui Suharto”
 1. Erik says:

  I’m really curious to see what the result of the referendum on Suharto’s status as Great National Hero will be. I’m sure you’ll keep us posted.

 2. radu says:

  Salut,
  Am gasit blogul tău căutând diverse informații despre Indonezia, pt. că vreau să ajung acolo in luna iulie 2014, şi este extrem de bogat în informații foarte utile.
  Nu ştiu dacă vei mai fi acolo când aş vrea să ajung eu, dar dacă nu te derajează, dă-mi, te rog, un semn pe mail să putem discuta mai multe, eventual FB. Poate ne şi putem vedea. Mulțumesc!

  • Big Bule says:

   Salut Radu. Nu am avut acces la internet in ultimele 3 saptamani: in padure in Kalimantan.

   Imi poti trimite mesaj prin intermediul paginii de FB a blogului. Sau pe adresa contact (la) numele blogului. Drum bun!

   Horia

 3.  
Adaugă un comentariu: