Pin It

Candi Sukuh, statuie fara cap si cu patru testicule

Candi Sukuh, gardian fara cap, dar cu patru testicule

 

SOLO. Insula Java. Indonezia. Am plecat singur, la 6 dimineata, cu rata de Tawangmangu. Am o problema cu autobuzele indoneziene: scaunele sunt concepute pentru oameni jumatate cat mine. La asta se mai adauga aglomeratia matinala, papornite cu zarzavaturi, legaturi cu gaini vii, vanzatori de CD-uri cu manele dangdut, prajeli gorengan si neobositii vanzatori de bilete care trebuie musai sa strabata rata de la un cap la altul, ca sa colecteze banii.

Soselele sunt bune, iar traficul se misca repede. Am ajuns la oraselul Karangpandan in 45 de minute. De aici m-am suit intr-un angkot, microbuz pentru oameni pe sfert cat mine, de obicei plin cu copii care merg sau vin de la scoala. Dupa inca 20 de minute ma aflam in satucul Kemuning, la poalele minunatului munte Gunung Lawu, locul ultimelor doua temple (candi) hindu medievale, construite in secolul XV, in perioada de declin a Imperiului Majapahit si in plin avant islamic.

Am refuzat ofertele de transport ojek (motoreta) de la satenii din statie si am pornit pe jos pe sosea. Peisajul montan javanez este fermecator. Oriunde intorci ochii se vad terase frumos cultivate. Nici nu metru de pamant nu este lasat mamei natura. Pretutindeni culturi de ceai, porumb, varza, ceapa, morcovi si chilli, delimitate cu bananieri. Dimineata traficul este minim. Aveam sa ma regasesc singur pe drum cutreierand dealuri armonios plantate cu arbusti de ceai. Din vale s-au auzit toata ziua cantece lirice de gamelan, de la casetofoanele taranilor date la maxim.

Perfect pentru o plimbare in natura

Perfect pentru o plimbare in natura

 

Candi Cetho

Dupa aproape trei ore de urcat si 8 km am ajuns in micul catun hindu Cetho, locuit de familiile gardian ale templului. Casele sunt decorate cu porti in stil hindu si zvastici. Observ ca oamenii au caini in curte, spre deosebire de satele musulmane, unde nu exista acest obicei, catelul fiind considerat impur. Am negociat intrarea in complex pentru tariful local (2500 rupii = 0.25$), si nu cel pentru straini (10000 rp = 1,1$).

Templul este construit pe terase unite de trepte si porti de lespezi. Fiecare terasa are cateva statui si mici altare unde oamenii vin sa se roage sau sa aduca ofrande. Majoritatea statuilor au fost profanate de-a lungul secolelor de zelul unor musulmani, care nu accepta reprezentari umane sau animale. Statuile au ramas fara cap.

Eticheta „erotica”, aplicata templelor Cetho si Sukuh, este folosita in scop publicitar atat de catre turismul indonezian, cat si de ghidurile internationale. Un termen de genul „templu al fertilitatii” nu este atat de atractiv. Conform arheologilor, Candi Cetho si Candi Sukuh sunt ultimele temple hindu construite in Java, in perioada in care islamizarea a cuprins intreaga insula (dupa secolul XV). Prezenta unui cult al fertilitatii ii face pe istorici sa vada in aceste temple o resurectie a traditiilor animiste, pre-hindu din Java. Lucrul nu pare surprinzator, sincretismul javanez este vizibil si astazi. Conform unor diverse traditii locale, diversi musulmani sau crestini vin sa aprinda o flacara la altarul cu simbol falic din Candi Cetho. Penisul gigant de pe ultimul nivel al templului nu a fost decapitat.

Candi Kethek si Puri Saraswati

Printr-o mica poarta din stanga templului se iese in padure. La aproximativ 50 de m se gaseste un alt templu, Puri Saraswati, dedicat zeitei cu patru brate a cunoasterii si artelor. Aici hindusii vin sa se spele cu apa de la izvor, sa lase ofrande in petale de flori si sa faca poze cu statuia Saraswati. Am intalnit aici un grup vesel de tineri religiosi de la Komunitas Hindu din Klaten.

Mai departe, la 300 de m prin padure se gaseste Candi Kethek. Intr-un aranjament piramidal de bolovani, acesta este lipsit de ornamente. Singurul element decorativ ramane steagul indonezian in rosu si alb, nelipsit din varful multor temple hindu. Putini vizitatori ajung aici, iar cei mai multi indonezieni nu stiu de existenta acestui al doilea templu. Inconjurat de o padure de conifere si versanti cultivati cu ceapa, locul este ideal pentru relaxare in mijlocul naturii si chiar un picnic. Am stat si am citit acolo o ora, nefiind deranjat de nimeni.

Candi Sukuh

Candi Sukuh

 

Candi Sukuh

Distanta catre Candi Sukuh am strabatut-o pe jos. Inapoi la Kemuning (8km) si apoi inca 5 km prin cateva sate javaneze. Deja traficul s-a aglomerat – o multime de tineri pe ojekuri au inceput sa cutreierele dealurile si sa isi faca poze. Am realizat potentialul erotic al nesfarsitelor plantatii de ceai, vazand cate cupluri se opresc sa se ascunda printre arbusti.

In apropierea Candi Sukuh atmosfera devine straine. O insecta locala face un zgomot incredibil de puternic, comparabil cu o statie de amplificare plasata in fiecare copac. Sute de asemenea insecte traiesc in jurul templului, asurzind vizitatorii. Taranii din zona si-au invatat poezia, astfel ca imediat ce vad un turist il asalteaza intr-o engleza precara cu detalii antropologice si istorie javaneza.

Candi Sukuh a fost descoperit in 1815 de catre un britanic, restaurarea si planul de conservare fiind realizate de-abia in 1917, sub coordonare olandeza. Forma Candi Sukuh este neobisnuita pentru aceasta parte a lumii, amintind de un templu sudamerican. Decoratiunile sunt interesante, cu motive vegetale, eroi mitologici si animale sacre. Ca si la Candi Cetho, lespezile de intrare in templu sunt realizate sub forma unor testoase gigant . Studierea atenta a basoreliefurilor releva penisuri, pantece, cordoane ombilicale, eroi care se nasc prin vaginuri gigant si aluzii la hermafroditism. Din varful templului se poate admira privelistea vaii si dealurilor din departari.

Incarcat de potenta si manat de zgomotul infernal al insectelor, am plecat la pas sustinut spre Karangpandan, pentru a prinde ultima rata. Pe drum am fost pescuit de un inginer in constructii care conducea spre Solo sa ia trenul de noapte catre Jakarta. Am calatorit intr-o masina spatioasa, alaturi de cumnati, copii, si sotie, oameni simpatici. In Indonezia nu este nevoie sa faci autostop, autostopul vine la tine.

Autostop!?

Autostop!?

 

INFO & BUGET

Recomand vizitarea celor 3 temple in excursie de o zi, cu mers pe jos intre ele. Dealurile cultivate arata fantastic. Satele sunt minunate, iar oamenii prietenosi. Oferte de transport se gasesc peste tot, daca la un moment dat aveti nevoie de vehicul. La Candi Sukuh se poate ajunge si pe jos, pe drum pietruit de la Tawangmangu (aproximativ 3 ore de mers, nu am testat).

Solo-Karangpandan (autobuz 5000 rp / 0.6$)

Karangpandan-Kemuning (angkot 3000 rp / 0.3$)

Kemuning-Candi Cetho (nu platiti mai mult de 10000 rp / 1.2$ ojek)

Candi Cetho-Candi Sukuh (nu platiti mai mult de 20000 rp / 2.4$ ojek)

Bilet vizitare tarif local 2500 rp / 0.25$

Bilet vizitare tarif straini 10000 rp / 1.2$

Sucuri, apa (25 000 rp / 3$)

Orez cu legume si snitel soia tempe (5000 rp / 0.6$)

Ciocolata pentru familia soferului (6000 rp / 0.7$)

TOTAL: 49 000 rp = 5,5 $

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , , ,
3 comentarii la “Templele erotice de pe muntele Gunung Lawu: Candi Cetho si Candi Sukuh”
  1. […] de pe varful muntelui Gunung Lawu, unde traiesc pastratorii templului “erotic” Candi Sukuh (despe care am scris aici). Padurile muntelui Kemukus sunt locul unde periodic are loc o ciudata practica orgiastica, in care […]

  2.  
Adaugă un comentariu: