Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Odata cu inceperea anului scolar, in septembrie, intregul oras s-a impanzit de elevi si studenti in uniforma. Au inceput si temele la engleza. Si implicit, goana dupa bule in scop educativ. Profesorii indonezieni au sanatosul obicei de a ii instrui pe elevi si studenti sa isi exerseze limba engleza cu studentii internationali sau cu turistii intalniti in oras. Nimic neobisnuit aici, indonezienii de toate varstele te abordeaza oricum, si fara sarcini scolare.

Solo nu este, insa, un oras cu expati sau turisti. Saptamana trecuta a fost aglomerata pentru studentii internationali, vanati pe la toate colturile. Profesoara de engleza de la un liceu din oras a dat tema la toti elevii sa realizeze un interviu audio, in limba engleza, cu un bule. Inregistrarea interviului trebuia transcrisa si studiata ca exercitiu de dictie. Am dat interviuri toata saptamana, peste tot, in centrul orasului, in kampung, in campus si chiar in warungul unde imi mananc zilnic portia de nasi goreng. Mi-a facut placere sa ii ajut pe elevi, pe cei mai isteti i-am asistat si la transcriere.

De cand sunt in Indonezia am fost la trei lectii de engleza din Solo ca sa dialoghez cu elevii. Ultima invitatie am primit-o de la un profesor de teologie de la un institut islamic din Purwokarto (oras maricel din centrul Javei). Pe langa profesorii locali de limbi straine, au nevoie de persoane care sa le tina tinerilor, incepatori si avansati, scurte conferinte in limba engleza. Voi merge in noiembrie, ocazie cu care voi vizita si orasul. A fost de acord cu o lectie despre tarile din Europa si ideile religioase ale continentului.

Limba engleza in Asia de Sud-Est

Limba engleza este privita in Indonezia drept o materie de baza in educatia tinerilor. Profesorii nu fac insa fata cererii. In toata Asia de Est si Sud-Est exista un deficit, atat cantitativ, cat si calitativ in ceea ce priveste studiul limbii engleze la nivel primar si liceal. Situatia ofera o posibilitate de work & travel multor backpackeri din Europa, Australia si America. O diploma TEFL sau CELTA, si de multe ori calitatea de vorbitor nativ, asigura un post ca profesor de limba engleza, ori macar ca asistent-meditator in liceu. Coreea de Sud, China, Tailanda, Laos, Cambogia, Vietnam si Indonezia sunt destinatii clasice pentru numerosi backpackeri in Asia de Sud-Est.

Domnu' Bule, ne dati un interviu!

Domnu' Bule, ne dati un interviu, va rugam!

Salariile si conditiile de lucru variaza. Exista, evident, si dume, insa cei mai tenace gasesc oportunitati de lucru in care pot strange niste bani frumosi. Dintre toti backpackerii pe care i-am cunoscut si au predat engleza in Asia de Sud-Est, toti au facut-o in conditii bune. Din cate mi s-a spus, cele mai ieftine cursuri TEFL si CELTA se pot realiza in traditionala Tailanda si sunt o investitie buna pentru cineva care vrea sa petreaca mai mult timp in zona. Gasirea unui post se poate face prin agentii de specialitate – orientate pe profesori de limba engleza, locale ori internationale, ori prin contactarea directa a liceelor si negocierea cu acestea.

Un sit pe care se pot cauta joburi ESL este: http://www.eslemployment.com/

Work & Travel

Ieri am avut-o in vizita pe Stephanie, o canadiana din Quebec care nu s-a intors pe acasa de mai bine de sase ani. A plecat sa isi faca doctoratul in fiziologie in Australia si apoi si-a petrecut urmatorii ani calatorind in Asia de Sud-Est, lucrand periodic (3-6 luni) ca profesor de limba engleza. Ultimul trimestru l-a petrecut in Cambogia, la un liceu din Phnom Penh. Desi localnicii castiga in medie 50$ pe luna, ea a primit 10$ pe ora. A mai stat prin Filipine, Vietnam, Tailanda si Timorul de Est. In prezent si-a luat o vacanta de doua luni in Indonezia, pentru a inlocui traumele cambogienilor cu zambetul javanez.

Stephanie intervievata de liceeni din Solo

Stephanie intervievata de liceeni din Solo

Cateva din motivele pentru care occidentalii petrec timp in Asia de Sud-Est sunt:

–        preturile sunt mici sau foarte mici

–        este cald tot timpul

–        este plin de plaje

–        localnicii sunt foarte prietenosi si de multe ori servili

–        sunt numerosi alti occidentali prin zona

–        se pot vizita multe locuri interesante, atat facute de mana omului, cat si de mama natura

–        infrastructura turistica este in general buna, in anumite locuri excelenta

–        exista o multime de locuri “neatinse”, ce pot fi explorate de cei care vor sa iasa din civilizatie

–        se pot face bani ca profesor de engleza

–        mancarea este buna

etc.

Pin It
Tags: , , , , , ,
Un comentariu la “Vanatoarea de anglofoni in Indonezia”
  1. Calin says:

    Imi doresc din ce in ce mai mult sa vizitez Indonezia, datorita posturilor tale. Acum ca am aflat ca poti sa faci si bani calatorind pe aceste meleaguri, e perfect. Imi inchipui ca e suficient cat sa te intretii si sa poti sa-ti continui excursiile.

  2.  
Adaugă un comentariu: