Pin It

Sala de ceremonii a Palatului

Sala de ceremonii a Palatului

SOLO. Insula Java. Indonezia. Acum cateva zile am participat la un spectacol privat in Palatul Sultanului Mangkunegaran (numele familiei regale este javanez si inseamna „poala pamantului”). Organizat pentru un grup de musafiri ai familiei Sultanului, evenimentul a continut un recital de gamelan si dansuri. Mai mult decat spectacolul in sine, m-a bucurat sansa de a urmari protocolul javanez.

Am ajuns la eveniment prin intermediul catorva amici de la ISI, Universitatea de Arta, care studiaza gamelan cu unul din muzicienii palatului. Am asistat la spectacol cu discretie, ascunsi langa orchestra gamelan. Au mai participat ca spectatori-voyeuri trei americani si o frantuzoaica, toti muzicieni care studiaza gamelanul, si o amica indoneziana coregrafa.

Cele doua palate regale din Solo, Mangkunegaran si Kasunanan, ambele in centrul orasului, au parti deschise vizitatorilor, iar evenimentele artistice organizate aici sunt promovate public. La fel ca si lectiile gratuite oferite iubitorilor de arta javaneza. Am mai fost deja la diverse concerte si spectacole organizate in sala de ceremonii a palatului. Caracterul special al spectacolului recent a fost dat, insa, de caracterul sau privat.

Sultanii, pastratori ai traditiei

Sultanii javanezi sunt acceptati oficial drept gardieni ai anumitor traditii politice si artistice ale Indoneziei. Spre disperarea unor antropologi si etnografi puristi, statul indonezian practica o sistematica institutionalizare a traditiilor vii ale arhipelagului. Se studiaza in scoli, sunt integrate in muzee si reality-show-uri, se dau legi de promovare si se construiesc noi institutii de perpetuare a acestora. Motivatiile sunt atat politic-nationaliste cat si patrimoniale sau turistice.

La fel ca numeroase alte traditii ale arhipelagului (arta batikului, traditiile funerare din Sulawesi, teatrul javanez, muzica keroncong s.a.m.d.), sultanatul este integrat in corpusul cultural oficial. Daca, in urma cu cateva sase decenii, familiile regale erau masacrate de comunisti, iar in perioada Sukarno s-a discutat eliminarea mostenirilor „feudale”, in prezent sultanii si familiile lor primesc anumite facilitati fiscale, onoruri si protectie legala, in schimbul participarii la viata culturala si turistica a Indoneziei. La fel ca monarhii europeni, sultanii javanezi sunt, de secole, protectori ai artelor. Fiecare palat are propria sa orchestra traditionala, echipe de dans, decoratori, impreuna cu scolile aferente. Spectacolul oferit musafirilor a facut parte, insa, din viata palatului, asa cum este ea, mai putin cum este organizata cu sprijinul Ministerului Culturii.

Muzica de gamelan si dansuri erotice javaneze

Sala de ceremonii a Sultanului este o cladire in stil javanez, fara pereti, cu acoperis inalt sustinut de piloni masivi si candelabre monumentale. Sala este plasata in curtea interioara a Palatului si este accesibila vizitatorilor. In sala de ceremonii se urca descult, incaltamintea se lasa langa trepte, lucru pe care si noi l-am facut.

Atat orchestra, interpretii vocali, cat si dansatorii, au obligatia de a sta la dispozitia Sultanului (care le este si sponsor), atunci cand acesta le solicita serviciile. Interesant este ca artistii vin dintr-o varietate de straturi sociale, unii sunt profesori la Universitate, altii sunt simpli conducatori de becak. Ceea ce ii uneste este pasiunea pentru gamelan sau dans confirmata prin prestigiul de membri ai ansamblului regal.

Inca dinaintea sosirii oaspetilor, gamelanul si cantaretii si-au inceput recitalul, urmand sa cante incontinuu, asigurand fondul sonor al curtii palatului (altminteri goale in aceasta seara). Dupa doua ore, in care oaspetii au fost intretinuti de familia Sultanului, dincolo de usile inchise ale Palatului, acestia au revenit in sala ocupand locuri la coltul opus orchestrei. Membrii familiei regale nu au aparut, lasandu-i pe musafiri in grija maestrului de ceremonii si a servitorilor. Purtand costume ceremoniale, cu pumnal, acestia au adus bauturi si au prezentat musafirilor orchestra, in sunetele placute ale gamelanului. Orchestra gamelan este considerata, de fapt, un singur instrument, organic. De altfel, fiecare muzician este capabil sa interpreteze oricare dintre voci (=oricare dintre cele 20+ instrumente).

Dupa un moment introductiv, dansatoarele si-au facut intrarea, oferind un show placut ochiului si fanteziei. Momentul central al spectacolului a fost un dans erotic din epopeea Ramayana, interpretat gratios de un cuplu – dansator si dansatoare. Delicatetea muzicii de gamelan isi gaseste foarte bine partenerul in miscarile atente ale dansului javanez.

Atat oaspetii, cat si colegii bule din sala au urmarit in liniste acest moment delectiv. Si eu am apreciat spectacolul, in tacerea muzicii, ca si cum ar fi fost doar pentru mine.

Pin It
Tags: , , , , , , , ,
Un comentariu la “Spectacol pentru musafirii Sultanului”
  1. Ana says:

    Insula Java pare fascinanta. Asteptam viitoare impresii despre locurile pe care le vizitezi.

  2.  
Adaugă un comentariu: