Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. De o luna de cand sunt in Indonezia am avut ocazia de a participa la cea mai importanta sarbatoare musulmana – Ramadanul. Luna marcheaza momentele fondatoare ale religiei musulmane, cel mai important fiind revelarea primelor versete ale Qur’an-ului catre Profetul Mohamed. Postul de Ramadan, disciplina morala si rugaciunile catre Dumnezeu, cerinte principale pentru orice musulman, exprima astfel, simbolic, dominatia spiritului asupra materiei.

Conform traditiei islamice, postul de o luna reprezinta lupta cu sinele, ce pregateste lupta cu lumea exterioara din celelalte 11 luni. Sunt exceptati de la post cei care calatoresc, desfasoara munci fizice sau sunt bolnavi, femeile insarcinate sau cele care sunt intr-un anumit moment al lunii. Persoanele care nu au conditiile pentru a tine postul, au obligatia de a-l tine ulterior.

Luna Ramadanului, precum intregul an musulman se calculeaza conform calendarului lunar. Anul 1, Hijra, (622 in calendarul gregorian) corespunde anului in care Profetul Mohamed a emigrat de la Mecca la Medina, creand, sub conducerea sa, prima uniune islamica. Ramadanul din 2010 are loc in august-septembrie, cel din 2014 va avea loc in iulie s.a.m.d. Conform traditiei, inceputul si terminarea lunii Ramadanului se determina prin observarea cu ochiul liber al semilunei pe cer. Cele mai multe state musulmane folosesc insa complexe calcule astronomice pentru a determina momentul exact, la fel ca si orele de post si de rugaciune. Am inteles astfel, o posibila origine a preocuparii pentru astronomie a multor musulmani pe care i-am cunoscut.

In aceasta perioada, televiziunea indoneziana difuzeaza numeroase showuri pe teme religioase, dar si documentare pe teme stiintifice (genetica, fizica atomica, big-bang etc.), puse in paralel cu paragrafe din Qur’an. Exista, de altfel, o intreaga literatura islamica dedicata relatiei dintre adevarul revelat si cel explorat pe cale stiintifica. Tema este recurenta in majoritatea discutiilor pe teme religioase pe care le-am avut cu amicii indonezieni. Fiecare are exemple si idei personale de reconciliere dintre religie si omniprezenta stiinta.

In viata cotidiana a javanezilor, Ramadanul inseamna, insa, rugaciune, atitudine pozitiva si intalniri cu rudele si prietenii. Cel mai frumos moment al zilei este „buka puasa”, sau „deschiderea de post”. Dupa lasarea intunericului, calculata pentru ora 17:36, oameni imbracati elegant se indreapta festiv spre restaurante si warunguri. Atmosfera de sarbatoare se asemana intr-o oarecare masura cu cea de Craciun, cu diferenta ca aici este zilnica, timp de o luna. Am petrecut, astfel, multe nopti albe prin oras, in compania unor amici care nu vroiau sa mearga acasa sa se culce, pentru ca oricum micul dejun urma sa aiba loc la 4 dimineata.

In lumea musulmana, Ramadanul este perioada cu cea mai intensa activitate economica. Se cheltuie enorm, mall-urile din oras sunt pline, cozile in hypermarketuri sunt imense, iar bunurile de lux ating vanzari record. La fel ca si in timpul Craciunului, unele persoane ignora semnificatiile religioase si spiritul echilibrat al sarbatorii. Posturile TV din Indonezia abunda in showuri de divertisment in care staruri pop, imbracate sumar, gatesc, canta si spun bancuri, urmate de concerte kitsch-oase de dangdut (manele locale) si filme de actiune tip Pro TV. Intoxicatiile cu mancare si atacurile de cord sunt la ordinea zilei. Conform statisticilor, musulmanii cresc in greutate cu 8% in aceasta perioada.

In alte cazuri, oamenii sunt activi noaptea, iar ziua dorm, ocolind astfel postul. Jakarta Globe, ziarul de limba engleza pe care il citesc zilnic, raporta problema principala a administratiei din Jakarta – absenteismul bugetarilor in perioada Ramadanului. Desi luna este activa din punct de vedere profesional, multi angajati omit sa anunte ca nu vor veni la servici o zi-doua, motivand ulterior ca au stat acasa si au tinut post. Recomandarea guvernamentala era ca sefii sa fie mult mai fermi si sa nu mai tolereze asemenea abateri.

Am citit stiri internationale despre politia civica indoneziana care inchide restaurante si aresteaza oameni care mananca pe strada. Nu stiu ce se intampla in anumite regiuni din Sumatra unde se aplica Shari’a. In Solo, Java, strazile sunt pline de warunguri (unele cu perdeaua trasa) si de oameni care mananca in timpul zilei, fara a-i incurca pe cei care tin post. Ambianta este pasnica si civilizata, cei care nu tin post respectandu-i pe cei care tin, si viceversa.

M-am obisnuit deja cu difuzoarele moscheilor. Si cu intalnirile vesele de grup pentru buka puasa. A inceput sa imi placa si imaginea femeilor acoperite in alb mergand in liniste la rugaciune. Poate pentru ca imi zambesc cu prietenie. Cred ca imi va lipsi atmosfera de Ramadan.

Pin It
Tags: , , , ,
Adaugă un comentariu: