Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. In urma dialogurilor, mai scurte sau mai lungi, cu (multe) sute de javanezi, am realizat un top al romanilor cunoscuti in Indonezia. Localizarea aproximativa a tarii noastre pe harta este si aceasta cunoscuta, fiind patria superstarului Adi Mutu. Schimbul de replici cu care m-am obisnuit este urmatorul:

– Hello Mister, dari mana?

– Dari Romania.

– Oh yeah!… Adi Mutu!

1. De Adi Mutu au auzit foarte multi, de la copiii prescolari, pana la adulti – in orice caz toti cei care au petrecut cateva nopti in fata televizorului cu meciuri europene. Teoria mea este ca totul se datoreaza numelui, usor de retinut si cu rezonanta manelistica (Adi este prenume indonezian, iar „mutu” inseamna „calitate”). Fetele imi cer postere, pentru ca este sex-simbol, baietii sunt admirativi si asteapta sa auda cat de mult imi place si mie fotbalul. Detest acest sport, dar nu ratez ocazia de a-mi exersa bahasa indonesia. Cred ca daca deschid o taraba cu postere cu fotbalisti europeni, ma imbogatesc aici.

2. De Cristi Chivu si Gheorghe Hagi au auzit doar pasionatii adevarati ai fotbalului, sensibil mai putini decat cei ce il cunosc pe Adi Mutu. Intalnesc, insa, si aceste doua nume, aproape zilnic.


3. De „Count Dracula” au auzit cei (putin) mai educati, care, isi amintesc si despre Transilvania.

Alte mentiuni:

a) De Nicolae Ceausescu stiu cei informati, cu varste de peste 30 de ani. In timpul dictaturii de trei decenii a presedintelui Suharto (1967 – 1998), care a preluat puterea odata cu masacrarea a 700 000 de simpatizanti de stanga, anticomunismul a constituit o importanta sursa de legimitate. Multe persoane care au facut scoala in aceasta perioada au fost indoctrinate cu privire la istoria si pericolele comunismului, invatand astfel nume ca Lenin, Brejnev, Ho Shi Min, Ceausescu, Tito s.a.md.

b) O mentiune speciala primeste directoarea Muzeului Batik din Solo, care mi-a spus ca nu ii place de Adi Mutu pentru ca acesta se drogheaza. Dansa va ramane intotdeauna un fan Dan Petrescu.

Surpriza:

La libraria Gramedia (= Diverta indoneziana), intr-o expozitie de pop-art, am remarcat numele dramaturgului franco-roman Ionesco, folosit intr-un colaj. Iubitorii de teatru indonezieni il cunosc datorita adaptarii dupa „Scaunele” (sub numele „Kereta Kencana”), realizata, in anii ’60, de controversatul autor si experimentator WS Rendra. Poet, dramaturg, dizident, prizonier politic, dar mai ales parinte al teatrului modern in Indonezia, Rendra a fost un mare admirator al lui Eugene Ionesco si Bertold Brecht, autori pe care i-a adus pe scenele din arhipelag. Exista, de altfel, si o punere in scena a „Scaunelor” sub forma uneia din traditiile teatrului javanez (wayang ketoprak).

Facand o generalizare triviala, putinii romani cunoscuti in Solo, Java, Indonezia, au venit fie pe filiera propagandistica oficiala, fie prin dizidenta de idei, ori prin cultura de mase. Altii au ajuns aici ca simpli bule.

Pin It
Tags: , , , , ,
4 comentarii la “Romani cunoscuti in Indonezia”
 1. Liviu says:

  Ar mai fi de mentionat si The Big Bule, care s-a facut remarcat prin interesul in cultura si civilizatia indoneziana, la inceputul celui de-al doilea deceniu al mileniului trei. Izvoarele istorice nu ne transmit si alte evenimente din perioada respectiva.

 2. Filipe says:

  Who the hell are those first 3 guys?!?!?!

  I know that feeling, of not knowing my worshiped fellow national heroes abroad, because they are all… soccer players!!!

  A big hug from Portugal,

  Flip

 3.  
Adaugă un comentariu: