Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Seminariile pregatitoare au oferit, pe langa informatii practice si consiliere universitara, o serie de recomandari culturale. Desi o parte a studentilor europeni s-a amuzat copios pe seama acestor sugestii (si foarte zgomotos, cu aroganta specifica „spiritelor libere”), ele raman utile pentru studentul strain. Am colegi „bule” care inca se simt deranjati cand sunt intrebati in piata daca sunt casatoriti. Sau care nu au retinut ca, in Indonezia, majoritatea caminelor pentru fete inchid „oficial” usa la orele 21:00 ori 22:00 (se poate intra pe geam, totusi, sau se poate gasi un kost care nu aplica aceste reguli).

Interesant mi se pare pasajul cu privire la gesturile fizice intre persoane de acelasi sex – un tabu european. In Indonezia, obiceiul a constituit o noutate pentru mine. M-am trezit de multe ori mangaiat pe spate, masat pe umeri sau luat de brat de colegi indonezieni. Nu este intotdeauna agreabil pentru un european cu spatiu privat in jurul sau. Javanezii sunt, insa, afectuosi si interactioneaza fizic tot timpul. Este o forma de comunicare si manifestare a prieteniei.

Pe de alta parte, morala publica de aici nu permite atingerea in public dintre un barbat si o femeie. Multi, insa, respecta dupa cum vor aceste reguli. Am vazut o sumedenie de cupluri tinandu-se de mana, atingandu-se in cele mai variate feluri sau ea/el dormind cu capul in poala partenerului/partenerei. Nu in fata unei moschei, ori biserici, evident, si nici pe o strada linistita de kampung.

Lucrurile par suficient de amestecate, incat nu m-as grabi sa afirm ca indonezienii din Solo/Java sunt atat de conservatori pe cat spun stereotipiile.

Nota (ironica) intr-o sala a studentilor de la arte

Nota (ironica) intr-o sala a studentilor de la arte (maksiat = crima, ofensa)

Pin It
Tags: , , , , ,
2 comentarii la “Please don’t!”
 1. Paul says:

  “Don’t life together” :)). Asta imi place tare.

  Au aer conditionat in salile in care ar trebui sa nu porti tricouri. Sau trebuie sa te imbraci gros si sa mori de cald la 30 de grade?

  • The Big Bule says:

   Da. Aerul conditionat este omniprezent, in magazine, birouri, sali de clasa, biblioteca etc.

   Regulile prezentate sunt mai mult recomandari de buna-cuviinta, decat lucruri batute in cuie. Multi europeni refuza sa le aplice, iar localnicii le adapteaza, dupa cum a fost fiecare crescut.

 2.  
Adaugă un comentariu: