Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Zilnic, pe strada, primesc intrebari dintre cele mai diverse. Hello mister. What your religion? What your weight? How big your penis? What you think of Indonesian food, girls, music? etc. Astazi insa, in autobuz, am fost intrebat daca vorbesc greaca veche.

David, barbatul din poza, m-a abordat cu introducerea obisnuita, si, dupa schimbul de politeturi, mi-a aratat un teanc de foi printate de pe situl Institutului Max Planck. Mergea spre casa ca sa isi faca temele la lingvistica structurala. Este indonezian de origine chineza, crestin (protestant) si vorbeste o engleza elocventa. Are 45 de ani, studiaza teoria lingvistica la aceeasi universitate ca si mine si vrea sa invete greaca veche si aramaica, ca sa poata citi epistolele apostolilor, textele Sfintilor Parinti etc. S-a apucat de aceasta intreprindere pentru a face o traducere personala a Bibliei. Pentru ce, l-am intrebat. „I want to make sure I go to heaven!”

Pe langa dorinta sa de mantuire personala, David mi-a explicat ca traducerile Bibliei aflate in circulatie in Indonezia sunt facute dupa olandeza, engleza, portugheza, rusa ori alte limbi ai caror reprezentanti au trimis misionari in cursul ultimelor secole. Studiul vechilor limbi (altele decat araba) este foarte costisitor in Indonezia, si practic imposibil, in absenta unor scoli de specialitate accesibile.

Cine cunoaste unde poate gasi David o bursa de studiu pentru aramaica, greaca veche si vechile texte crestine?

Pin It
Tags: , , ,
3 comentarii la “In autobuz, in drum spre rai”
 1. luminita Copot says:

  Nu stiu cum e cu bursele, dar Facultatea de Limbi straine din Bucuresti, are un master interdisciplinar legat de studiul religiilor.Stiu ca acolo sunt sigur si cursuri de greaca veche, este chiar o sectie de la Limbi Straine, insa aramaica nu prea stiu…

 2. Dora says:

  Greaca veche parca se studiaza si la Facultatea de Teologie, nu?

  • Dion says:

   Da, se studiaza la Fac de Teologie, chiar incepand de la Seminarul Teologic (Buzau, Slobozia, etc…), adica la nivel de liceu.
   Dar trebuie sa ia la pachet si dogmele ortodoxe.
   Cred ca ar primi si burasa de la BOR pt studiu.

 3.  
Adaugă un comentariu: