Pin It

Bananierii de pe strada

Bananierii de pe strada

SOLO. Insula Java. Indonezia. In Indonezia, optiunile de cazare low budget sunt numeroase, dar, in principiu, se reduc la doua tipuri – pentru barbati si pentru femei. Toate se numesc ‘”kost” sau “kos-kosan” si abunda peste tot in oras, dar mai ales in zonele cu universitati, fabrici etc. Cele pentru femei sunt curate, au flori, covoare, frigider, liniste, de multe ori bucatarie etc. Optiunile pentru barbati sunt practic orice alt spatiu, eventual cu usa, uneori si cu pat. Cea mai extrema optiune vizitata, a fost o camera de 2X3 m patrati, fara geam. La 15$ pe luna este chilipir pentru unii.

Am fost asadar norocos sa gasesc cazare intr-o casa de doua etaje nou construita, fiind primul chirias al camerei pe care mi-am ales-o. Precum la majoritatea cladirilor vazute pana acum in Jakarta si in Solo, calitatea constructiei este foarte scazuta – sar sigurantele, curge apa prin pereti – bugetul proprietarilor nepermitand mai mult. Lucrurile sunt insa, in linii mari, functionale. Alte vietati cu care impart spatiul locativ sunt cateva soparle geko iar, pe hol, cate un gandac cat degetul. In afara cladirii sunt cateva gaini, capre si o multime de bananieri – un fel de corcodusi ai Indoneziei. Peisajul si atmosfera sunt rurale, precum cea mai mare parte a acestui oras traditional, de 800 000 de locuitori.


Cateva particularitati:

 • Camerele nu au fereastra in sens european ci un fel de oblon, la majoritatea pus deasupra inaltimii unei persoane, si guri despartitoare catre holul interior. Rolul este exclusiv de aerisire. Explicatia primita a fost aceea ca in timpul zilei se poate sta afara, iar noaptea se doarme, de obicei in casa, deci nu e nevoie de „fereastra”. Am ales totusi o camera cu geam la inaltime normala.
 • Baia este traditionala, mandi, cu veceu asiatic, robinet, galeata cu apa si ibric. Ibricul va fi unul din cele mai importante obiecte ale urmatorului an. Cu el fac dus, trag apa, spal pe jos, omor gandaci etc.
 • Pretul apei este inclus in chiria lunara de 36$, iar curentul electric se plateste la comun

In casa mai locuiesc:

 • Tailandezul, specializat in culturile Asiei de Sud-Est, dependent de internet. Ma amuza accentul sau cand vorbeste in engleza. Spun “lolan” in loc de “restaurant”.
 • Un estonian, extrem de tacut, artist contemporan, interesat de instalatii de sunet. Nu am vorbit mai mult de cinci fraze. Javanezii se intrebau daca nu cumva trebuie dus la policlinica. I-am lamurit ca este scandinav, probabil sanatos.
 • Ceilalti sunt indonezieni. Zgomotosi. Inca nu am interactionat suficient, datorita barierei lingvistice si faptului ca vin noaptea, obosit. Se aduna in fiecare seara si canta impreuna cel putin doua ore. Fara femei si fara alcool.

In zona avem bucatarii-warung, cu mancare ieftina, deschise 24 h, internet-cafe-uri, centre de spalat rufe, magazine, tarabe cu suc natural de fructe, precum si campusul universitar cu biblioteca, sala de chill-out cu wi-fi si aer conditionat etc. Nu imi lipseste, asadar, nimic de ordin practic. In plus, ma aflu la intersectia razelor de difuzare a doua moschei. Deja m-am obisnuit si nu ma mai trezesc la chemarea matinala de ora 4.

Pin It
Tags: , , , , ,
3 comentarii la “Unde stau? La Kos-kosan!”
 1. Bogdan says:

  Cam spartan! Odata ce te inveti sa faci bani (din Europa 🙂 ) iti sugerez sa te muti la o vila de lux din centru. In definitiv, traiesti intr-o fosta colonie, ceva din obiceiurile coloniale trebuie sa mai existe inca.

 2. Admin says:

  In definitiv, cam asa traiam si la Bucuresti.

  Omul nu are nevoie decat de un spatiu de dormit, un dulap pentru haine, un laptop si un veceu. Eventual o biblioteca, dar in curand un reader va fi suficient.

  Ar fi fost spartan daca ma mutam in camera de 2 X 3m fara lumina de la soare. Iar in ceea ce priveste luxul, linistea e cel mai bun lux. Si compania oamenilor, la nevoie.

 3. Dion says:

  Ibricul … 🙂

  de ce sa strivesti gandacii cand ai putea sa faci insectar.

  Horea, poti lua un furtun sa il pui la robinet si il agati de tavand e undeva sa faci dus. Ca in camin la Mecanica Fina.
  Probabil o sa iti creasca chiria …

 4.  
Adaugă un comentariu: