Pin It
Steaguri la poarta Institutului National de Arta

Steaguri la poarta Institutului National de Arta

SOLO. Insula Java. Indonezia. Ziua nationala a Indoneziei este sarbatorita cu fast in fiecare 17 august. Anul acesta, am inteles ca fastul a fost mai rezervat, datorita intersectarii serbarii nationale cu Ramadhanul, care variaza in fiecare an, dupa calendarul musulman lunar. Cu toate acestea, intregul oras poarta insemnele nationale Merah Putih (Rosu-Alb), portile fiecarei strazi sau cladiri avand steaguri si alte simboluri patriotice. Posturile de radio alterneaza cantece nationaliste cu melodii religioase.

La 17 august 1945, fostele colonii olandeze ale Indiilor de Est si-au declarat independenta, prin actul “Proklamasi” semnat de viitorul presedinte Sukarno si viitorul vicepresedinte Mohamed Hatta, figuri intrate in panteonul eroilor nationali. Evenimentul a constituit urmarea unui proces de afirmare nationala anti-coloniala de cateva decenii si a fost ocazionat, intre altele, de terminarea razboiului mondial prin distrugerea ocupatiei japoneze in Asia de Sud Est (capitularea neconditionata de dupa bomba atomica din Nagasaki).


Anul 1945 a fost, insa, acceptat de catre Olanda numai recent. Pana in august 2005, Olanda a considerat razboiul de independenta indonezian un conflict intern, terminat cu separarea Indiilor Orientale in 1949. Acceptarea anului 1945 drept an al independentei noului stat numit Indonezia reprezinta acceptarea faptului ca in perioada 1945 – 1949 Olanda a agresat un alt stat suveran. Implicatiile de drept international, dar mai ales istorice si simbolice sunt deosebit de importante, cel putin in aceasta parte a lumii, unde se pune mare pret pe educatia patriotica si nationalista. Nici nu vad cum s-ar putea altfel asigura coeziunea si functionarea unui stat definit in primul rand ca successor al unui teritoriu colonial, si doar in al doilea rand prin diverse afinitati socio-culturale, unele discutabile. Indonezia ramane un arhipelag de 17 000 de insule, in care se vorbesc peste 700 de limbi si unde intalnim nivele de civilizatie de la neoliticul din Papua pana la postmodernismul din Jakarta.

Am fost invitat sa serbez Tirakatan-ul intr-un kampung. Tirakatanul (=contemplatie) este ajunul independentei, o zi careia i se atribuie o la fel de mare importanta. Pe 16 august, multi indonezieni petrec cu mancare, discursuri patriotice, muzici, dar se presupune ca nu se vor culca pana la miezul noptii, cand trebuie sa se roage pentru patrie. Serbarile au loc oficial, dar mai ales in comunitatile locale, cea mai mica fiind kampungul (=catun, in oras este echivalentul catorva vecine administrate impreuna). Viata celor mai multi javanezi ramane strans legata de colectivitatea de kampung.

Am participat ca oaspete al evenimentului si asistent tehnic al sistemului video pe care s-au difuzat secvente din filmul artistic revolutionar Merah Putih. Locul serbarii a fost strada de langa moscheea kampungului, inchisa de catre localnici si acoperita cu covoare. Barbatii au stat pe scaune, pe terasa, iar femeile si copiii pe jos, descaltati. Am ales sa stau cu copiii, pentru a urmari programul mai bine. Este incredibil cat de usor pot cei mici sa comunice cu un strain. Am invatat o serie de cuvinte noi si mi-a placut sa ridic pumnul alaturi de ei pentru strigatul traditional “Merdeka!!!!” (=Independenta!).

Au avut loc cateva discursuri, incepand cu seful batran al kampungului, apoi cativa barbati de seama ai vecinatatii, si o doamna in varsta care le-a vorbit copiilor despre importanta zilei de 17 august 1945, pe care cu siguranta a prins-o in tinerete. Nu am inteles nimic, cu exceptia repetatului cuvant Proklamasi. Imnurile patriotice au alternat cu concursuri tematice de recunoastere a eroilor nationali, premii pentru copii, mancare traditionala, ceai si fotografii de grup. Evident, am fost, si eu, solicitat.

Zelul de camin cultural nu a afectat insa atmosfera prieteneasca, de petrecere alaturi de vecinii de peste ulita. Javanezii zambesc natural, asa ca nu e greu sa te simti bine in compania lor. Sentimentul este constant de cand ma aflu aici. Inca sunt sub socul primelor impresii.

La intoarcerea spre casa am dat peste alte petreceri, si mai zgomotoase, in kampungurile vecine casei mele, cu chiote, focuri de tabara, chitari si tamburine. Javanezii adora sa socializeze si sa cante. I-am intrebat pe cativa pentru ce se vor ruga la miezul noptii. Pentru pace in Indonezia, pentru ca sa nu mai fie saracie si pentru ca oamenii sa fie mai buni.

Pin It
Tags: , , , , , , , ,
4 comentarii la “Merdeka!”
 1. VeIonut says:

  Amice, sa dai o tura pana in Malaysia sa vezi ca limba este foarte asemanatoare (practic bahasa indonesia e o forma de Malay). Am vazut ca ai scris Proklamasi si mi-am adus aminte ca au foarte multe cuvinte imprumutate din alte limbi si le scriu cum le aud. Bus de ex se scrie Bas, Taxi e Teksi, Traditional e Tradisional. Cum e nasi goreng, iti place? 🙂

 2. Admin says:

  O sa public in curand o scurta prezentare a limbii indoneziene.

  Nasi Goreng nu am incercat pentru ca include carne. Insa am incercat toate celelalte variante de nasi vegetariene 🙂 O sa le prezint cand am ragaz sa mai fac cate o poza.

  Momentan favoritele mele sunt tempe (pasta de soia fermentata, uscata si prajita in baie de ulei). Este o nebunie impreuna cu menta locala si sosul de chilli.

 3. […] inceperea Takbiran-ului am fost invitat in acelasi kampung in care am celebrat si Tirakatan-ul (Ziua Indpendentei). Am cinat la Sonny, amicul meu indonezian, dupa care ne-am dus impreuna la moschee pentru o scurta […]

 4. […] Am trait doi ani intr-un kampung din Solo. Indonezia are destule orase mari, de peste 500 000 locuitori, insa forma de organizare de baza in interiorul acestora este kampung-ul (=catunul). Oricat de mare ar fi o metropola, gen Jakarta, Medan ori Surabaya, tot din kampung-uri se compune. Kampung-ul este practic un mini-cartier de case ce poarta numele satului de dinaintea inglobarii in urbe. Kampung-ul este relativ monocultural sau monoreligios, avand propria moschee sau biserica (sau ambele). Am mai scris despre evenimente din kampung. Spre exemplu takbiran, sacrificarile de animale de Idul Adha sau Ziua Nationala a Indoneziei. […]

 5.  
Adaugă un comentariu: