Pin It

SOLO. Indonezia. Hotel Gaja Mada. Ora 08:58. Sunt deja de doua nopti in Indonezia. Aeroportul Soekarno-Hatta, principalul din Jakarta, s-a dovedit a fi mult mai usor decat m-am asteptat. Am reusit sa trec de controale in cateva clipe. In Istanbul am stat mai bine de 2 ore la cozi ineficiente, si am predat bagajele pentru zborul Dubai in ultimul minut. Am retinut totusi ceva important de la amici cu mai multa experienta de umblat prin lume: daca te grabesti, evita cozile cu non-europeni, chiar daca faci, astfel, un compromis moral. Intotdeauna sunt probleme, acte lipsa, verificari minutioase si suspiciuni de imigranti ilegali. Caucazienii au in general acces peste tot, si, de cele mai multe ori, sunt discriminati pozitiv.

Primii pasi in sala de asteptare a aeroportului Jakarta au fost intampinati de doua mari postere, intaiul cu „Welcome to Indonesia”, al doilea cu „Warning: Death penalty for drug traffickers!”. Am fost preluat de comitetul de intampinare, format de cativa coordonatori locali de la Ministerul Educatiei alaturi de alti studenti din Vladivostok, Wisconsin si Hong Kong. Am primit fiecare cate 500 000 de rupii indoneziene (aproximativ 55$), ca buget de start-up.

In Jakarta am dormit la hotelul Bunga-Bunga ( „bunga” inseamna „floare”, iar pluralul in bahasa indonesia se face prin dublarea singularului). Desi eram mort de oboseala, dupa 27 de ore de avioane si aeroporturi, am iesit cu rusii la o plimbare prin oras. Amandoi sunt vorbitori de indoneziana elementara. Vladivostok-ul este principala conexiune comerciala a Rusiei cu Asia de Est si Sud-Est si exista interes real in universitatile locale pentru studiile indoneziene.

Centrul Jakartei, la unu noaptea, pare o adunatura de dughene si cosmelii, cladiri in ruina, ziduri si acoperisui improvizate, nu stii care e terminat sau care e in constructie, canale cu miros dubios, oameni care dorm pe unde apuca, ricse silentioase, bodyguarzi care joaca sah, tineri care canta la chitara in racoarea serii si cate un warung (bucatarie ambulanta), de unde ies mirosuri interesante. Asta iti imaginezi cand auzi expresia “lumea a treia”. Comentariul unui rus m-a amuzat „this is actually uglier than Bucharest”. Am decis sa nu ne riscam stomacurile, cat timp inca nu am ajuns la orasele destinatie, asa ca am mancat chipsuri si baut cola de la supermarket.

Am dormit fix trei ore, dupa care orasul m-a trezit dinainte de rasarit, mai intai prin chemarea religioasa de dimineata, apoi cu vacarmul caracteristic al unui centru urban asiatic de 9 milioane de oameni. Este prima de zi de Ramadhan, o caldura infernala si un moment optim pentru a incepe un an de viata in Indonezia. Habar n-am ce va urma, dar abia astept!

Pin It
Tags: , , ,
2 comentarii la “Welcome to Indonesia!”
 1. Ileana says:

  Buna Horia!
  Abia astept post-urile tale, le urmaresc cu placere si cu real interes.
  Mi se pare extraordinara aceasta experienta.
  f tare „this is actually uglier than Bucharest”:)))
  ps: am primit muzica si imi place!
  Ileana

 2. Andrei says:

  Foarte tare faza cu pluralul ! 🙂

 3.  
Adaugă un comentariu: