Pin It

DUBAI. Aeroport. Ora 04:30. Tocmai a inceput chemarea muezinilor in difuzoare. Revizuiesc cateva impresii baltice pe care le-am scris pe vaporul Helsinki-Tallinn.

Am vizitat Finlanda cu prejudecatile obisnuite al turistului prin Scandinavia – tara nordica, oameni glaciali, blonzi, occidentali rasfatati de statul welfare si individualisti. Ca si suedezii multi sunt obsedati de masinile saizeciste, picnic-uri si de glam rock. In plus, spiritul finlandez adauga cateva extreme (nu degeaba au promovat brandul de tara prin Lordi!).

Statistic, Finlanda are cel mai ridicat procentaj de omucideri din Europa occidentala. Sunt, de asemenea, cunoscute concursurile traditionale finlandeze pe idei absolut demente – campionatul mondial de carat nevasta (premiul este greutatea nevestei in bere), de rezistat in sauna (vezi aici oameni arsi in competitie) ori de tinut penisul in gheata. Insa nimic nu intrece originala competitie de table-box, in care oponentii joaca alternativ reprize de 10 min de table si de box. Castiga cine bate primul la oricare dintre discipline. Adica daca nu te ajuta zarurile, ai ocazia sa il faci knockout pe adversar.

Trecand de la imagine la realitate, inca nu m-am decis pe cine prefer mai mult (sau mai putin) – pe suedezi ori finlandezi. Ambele culturi se incadreaza in liniile generale ale politetii impersonale nordice si nu sunt intre favoritele mele. Am fost totusi surprins pozitiv de spontaneitatea finlandezilor, in anumite situatii vizibil dezinhibati fata de suedezi – pentru care moderatia si protocolul sunt sfinte. Nu ma refer doar la faptul ca multi finlandezi merg desculti pe strada. Ori la faptul ca beau de sting si dorm pe trotuar ziua in amiaza mare. Ci la faptul ca atunci cand intreb ceva, spre exemplu, raspunsul initiaza un dialog, apar intrebari si recomandari de tot felul, acolo unde suedezul iti furnizeaza informatia solicitata si dispare urgent, fara sa se intereseze daca mai ai nevoie de ceva si sa-ti violeze spatiul personal. Din acest punct de vedere, Helsinki pare ceva mai prietenos decat Stockholm.

In cele cinci zile pe care le-am avut la dispozitie, am explorat orasul in lung si in lat. A fost, poate, cea mai mare surpriza a calatoriei din zona baltica. Nu m-ar mira ca in cateva decenii sa devina sit UNESCO, datorita impresionantei colectii de arhitectura a secolului XX. Practic toate directiile secolului sunt reprezentate de la Art Nouveau, Art Deco pana la arhitectura functionalista a anilor ’70 (a se vedea interesanta suburbie Tapiola, proiectata de arhitectul Alvar Aalto) sau realismul socialist ce rivalizeaza cladiri din Bucuresti ori Varsovia. Orasul a fost dezvoltat in forma sa actuala, de piatra, dupa 1900, cele mai vizibile constructii avand amprenta “ismelor” interbelice. Centrul turistic impresioneaza prin grandoare, atmosfera amintind de trecutul imperial rus al orasului. De altfel, principalele monumente sunt plantate de catre tsari in secolul al XIX-lea, iar piata centrala este o replica a celei din Sankt Petersburg. Parcul dintre Teatrul Suedez si statuia fecioarei finlandeze, din port, este minunat. La fel sunt Catedrala Luterana (care arata precum o biserica ortodoxa) – amplasata intr-una din cele mai spatioase piete publice din Europa si Catedrala Ortodoxa (care ma face sa ma gandesc la culorile industriale ale orasului Glasgow).

Insa in orice alta directie mergeti apar surprize. Mi-a placut foarte mult cladirea Muzeului National de Istorie si a Bisericii Temppeliaukio (un amfiteatru cu dom rotund). Ca paranteza, am apreciat muzeul pentru ca este orientat pe specificul culturii si lumii finlandeze, mai putin pe cronologie si expunere istoriografica. M-a impresionat si faptul ca geamul de la intrare pastreaza o gaura de glont facuta in timpul razboiului civil.

Planific sa ma intorc in Finlanda peste cativa ani pentru a merge si mai spre nord, catre Lapland. Umbla vorba ca oamenii de acolo nu vorbesc deloc. Pentru moment, recomand Helsinki ca destinatie obligatorie in nordul Europei pentru frumusetea orasului, putin apreciata, si Tampere, pentru o excelenta excursie de o zi. Ah, sa nu uit – trebuie incercat sandwhichul cu branza camembert, gem de fructe de padure lapone, salata si capsuni proaspete.

Gara Helsinki, unul din simbolurile orasului

Gara Helsinki, unul din simbolurile orasului

Trunchiuri de copaci sculptate

Trunchiuri de copaci sculptate

Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie

Turn de biserica

Turn de biserica

Piata construita de rusi

Piata construita de rusi

Familie de rusi in vizita la catedrala ortodoxa

Familie de rusi in vizita la catedrala ortodoxa

Japonezi, tsar rus si catedrala luterana

Japoneze, tsar rus si catedrala luterana

Turisti pozeaza pescarusul care se gainata pe vulturul bicefal rus

Turisti pozeaza pescarusul care se gainata pe vulturul bicefal rus

Helsinki turistic

Helsinki turistic

Cartierul "functionalist" Tapiola

Cartierul "functionalist" Tapiola

Pin It
Tags: , , , ,
Adaugă un comentariu: