Pin It

Aeroport. DUBAI. Este ora 02:46. Agitatia si fauna umana de aici sunt incredibile. Nu am somn. Simt nevoia sa tastez alte impresii din zona baltica. Imi zboara gandul la Biserica Kaleva din Tampere, una din cele mai „contemporane” constructii de cult crestine, probabil biserica ce mi-a placut cel mai mult in Finlanda. Ii puteti admira peretii exteriori in poza de alaturi.

Am descoperit-o intamplator, printr-un procedeu pe care il aplic in orice oras in care ajung. Si anume, merg mai intai in directia opusa atractiilor principale – istorice, culturale, turistice etc. Ma ajuta sa ma familiarizez cu locul, sa vad locuri mai putin „atinse” de prezenta vizitatorilor, si, din experienta, stiu ca gasesc o serie de lucruri interesante. E si niste vanitate aici, prin faptul ca vad unele lucruri pe care nu le pot comenta cu alti turisti-calatori. Raman ale mele. Imaginile de mai jos sunt o asemenea achizitie a memoriei personale.

Pe plan local si national, biserica este, insa, cunoscuta.

Coborand dimineata in gara din Tampere am pornit in directia opusa orasului istoric. Am luat-o pe sub gara, am trecut printr-o galerie de bordeluri tailandeze, o piata de zarzavaturi si, mergand timp de 10 minute, am observat o cladire imensa in mijlocul unui spatiu verde. Apropiindu-ma am intuit ca este vorba de o biserica, aveam sa-i aflu numele: „Kaleva Church”. Biserica a fost terminata in 1966, de catre doi dintre cei mai cunoscuti arhitecti finlandezi, cuplul Raili si Reima Pietil. Ansamblul este fascinant prin amploare si simplitate. Singura forma specifica din constructie pare a fi arborele plasat in locul altarului, printre ramurile caruia patrunde lumina. Fereastra are o intaltime de aproape 20 m. Crucea este alaturi, mai mica, parca in sustinerea simbolului vegetal. In rest, numai beton si o frumoasa dispunere in trepte de lemn, pentru cor. Intr-unul din pliante se spune ca forma bisericii se aseamana unui peste, vechi simbol crestin, iar arhitectii au dorit sa recreeze o catedrala gotica, in stil contemporan. Nu am perceput trimiterile, ramane ca fiecare vizitator sa le analizeze.

Aparenta rupere de traditie nu inseamna neaparat si disocierea de spiritul acesteia. Multi ani nu mi-au placut constructiile religioase crestine contemporane din jumatatea nordica a europei. Le-am considerat experimente de tip New Age ori vandalizari laice, si le-am etichetat cu toate prejudecatile posibile. Mi-am schimbat insa parerea dupa ce am vizitat centrul ecumenic din Liverpool, dupa ce am vazut numeroasele biserici catolice poloneze, simple, de beton/fier forjat, dar la fel de impunatoare precum vechile catedrale, si continui sa apreciez si constructii precum biserica luterana Kaleva. Vremuri noi, limbaj nou.


Pin It
Tags: , , , , ,
Adaugă un comentariu: