Pin It

MAREA BALTICA. Vaporul Helsinki-Tallinn. Sunt din nou pe vapor. E mai linistit decat cel care leaga Suedia de Finlanda, dar plin ochi, fiind sold-out. Atmosfera pare mult mai internationala. Legatura HelsinkiTallin constituie una din rutele clasice pentru turistii din zona baltica. Exista, de altfel, si un proiect de tunel subteran care sa lege cele doua capitale pe sub mare.

Am petrecut ziua de ieri in Tampere, bucurandu-ma ca in ultima clipa am ales sa il vizitez. Este cel mai mare oras din Scandinavia fara acces la mare, cu peste 200 000 locuitori, diferenta fata de molcomul Turku, fiind evidenta (inclusiv la numarul de bordeluri).

Orasul este mult mai animat. A fost fondat in secolul XVII de catre suedezi, pentru a controla comertul in teritoriu, anterior dominat de haiduci finlandezi, care vamuiau tot ce misca pana in nord, in Laponia.

In prezent, se mandreste cu traditiile sale industriale, fiind unul din cele mai importante orase de acest tip din Scandinavia. Istoria textila a orasului, ce se intinde pe doua secole, este completata si de o puternica industrie „metalurgica” – orasul are probabil cea mai mare concentratie de rockeri pe m2 din nordul Europei. Iar cand spunem rockeri in Finlanda, asta inseamna o intreaga fauna de blackeri si deatheri care cutreiera apasat orasul, cu povara undergroundului pe umeri.

Arhitectural, Tampere duce cu gandul la Lodz (cu scara ceva mai mica), datorita arhitecturii de caramida rosie, furnalelor si centrului istoric al orasului care este construit in jurul mostenirii industriale. Scenariul urban este piotresc, include parcuri, cladiri Art Nouveau frumos intretinute si, in inima orasului, un baraj ce face legatura intre doua imense lacuri cu o diferenta de nivel de 10 m. Ceea ce Israel Poznanski a reprezentat pentru Lodz, industriasul scotian James Finlayson a insemnat pentru Tampere, intregul complex textil, cel mai mare din Scandinavia, fiind astazi convertit in malluri, muzee, restaurante si alte spatii sociale.

Am vizitat centrul orasului plus cateva zone rezidentiale, dar am avut timp si pentru cateva institutii locale.

Muzeul Lenin

Plasat visavis de un bordel, Muzeul Lenin a fost conceput in doua camere ale cladirii unde s-au intalnit Lenin si Stalin in 1906, pentru a discuta viitorul revolutiei. Tampere a fost, de altfel, unul din orasele cu cele mai active miscari socialiste-muncitoresti din Imperiul Tarist, locul fiind punct de intalnire pentru nume ca Rosa Luxemburg, Maxim Gorki s.a.m.d.. Muzeul este deosebit de interesant, avand materiale ce urmaresc viata lui Lenin incepand din scoala primara (carnetul are numai note maxime), la deportarile din Siberia, pana la foaia scrisa pe patul de moarte in care recomanda debarcarea lui Stalin.

Mi s-au parut interesante si hartile, originale, in care sunt trasate planuri de agitatie revolutionara in centre muncitoresti ale Imperiului, sau cele care arata traseele de distributie a ziarelor comuniste tiparite in Elvetia sau Franta, catre toata Rusia, pana in actualul Turkmenistan. In completarea muzeului exista si o mica expozitie de realism socialist finlandez recent, cu text de sustinere efervescent in lupta de clasa. Lenin a fost printre bolsevicii care au sustinut independenta Finlandei (cu guvern comunist, evident), motiv pentru care are parte de aprecieri in Finlanda. La iesire, magazinul muzeului include o multime de gadgeturi Lenin, tratat ca personaj al culturii pop, de unde mi-am cumparat o copie de poster sovietic din al doilea razboi mondial.

Muzeul Clasei Muncitoare

In drum spre muzeu m-am oprit si la parcul caselor proletare, vechi de prin 1850, pastrat ca rezervatie culturala langa Catedrala din Tampere. Micul complex cu locuinte de lemn gazduieste astazi un frumos restaurant si un bar inflorit, unde turistii se pot bucura de rafinate degustari burgheze.

In zona de fabrici Finlayson am vizitat Muzeul Clasei Muncitoare, ce include reconstruirea unui camin cultural finlandez, a unui cuib anarhist cu graffiti si carti Che Guevara, dar si o serie de scene si obiecte din epoca industrializarii mecanice si de inceput-electrice. Cel mai mult mi-a placut panoul cu melodii, unde se puteau mixa cantece revolutionare locale, inclusiv Internationala in finlandeza. Evident, m-am jucat cu el. Muzeul adopta o perspectiva relativ pro-comunista, avand afisaje ce mentioneaza crimele facute de „albi” impotriva „rosilor”.

De cand sunt in Finlanda am inteles ceva din importanta razboiului intern finlandez, eveniment deopotriva fondator si traumatic pentru identitatea si istoria recenta a tarii, ambele parti fiind implicate in crime abominabile cu numeroase victime civile nevinovate. Pe langa asta, varsta combatantilor a fost foarte scazuta, ambele parti inarmand inclusiv copii de 9 ani. Cauzele si conditionarile sale au fost diverse, de la tensiuni socio-economice interne, la vidul de putere cauzat de slabirea Imperiului Tarist, afirmarea miscarii nationaliste finlandeze, si, evident sustinerea internationala pentru o republica bolsevica. Interesant mi s-a parut ca orice comemorare sau tratare pozitiva a „rosilor”, ori critica a „albilor” au fost interzise in Finlanda pana in anii ’70, istoria oficiala acceptata fiind scrisa de invingatori. Muzeul Clasei Muncitoare, si o serie de alte monumente comemorative ale victimelor de ambele parti fac parte din eforturile de reconciliere si stergere a tensiunilor, unele prezente si in ziua de azi. Un fel de “cu totii am facut crime, hai sa fim mai buni de-acum incolo!”.

Muzeul Spionajului

Am incheiat ziua traversand interesantul muzeu al turbinei, construit in jurul unui impresionant angrenaj mecanic, motorul principal care dadea energie la miile de muncitori ai fabricilor Finlayson. Iar in continuarea sa, prin mall, am ajuns la Muzeul Spionajului. Fiind singura tara capitalista la granita URSS, Finlanda a fost teatrul de actiune a numeroase actiuni de spionaj din ambele tabere, reprezentand si zona de trecere a granitelor, schimbi de spioni etc. Muzeul include o serie de aparate de criptare, camuflaj,  bruiaj, inregistrare, interogare etc. precum si articole legate de o serie de servicii de informatie internet si internationale, KGB, Stasi, CIA postere cu Pacepa si altii etc.

In concluzie, recomand Tampere pentru excursie de o zi de la Helsinki. Cam atat de pe vapor, ajung in Tallinn in cateva minute.

Galerie foto

VIDEO – Internationala in finlandeza 🙂Pin It
Tags: , , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: