Pin It

Suomenlinna/SveaborgHELSINKI. Finlanda. Sunt de cateva zile in Helsinki. Am cutreierat orasul in lung si in lat. Astazi, a venit si momentul vizitei la fortareata insulara Suomenlinna, monument UNESCO, si cea mai vizitata atractie turistica a tarii.

Complexul Suomenlinna se raspandeste pe cateva insule din golful orasului, iar istoria sa se identifica cu definirea finlandezilor ca natiune, aparitia Finlandei ca stat si ridicarea orasului Helsinki de la un targ de pescari, bantuit de molime, la statutul de metropola. De altfel, numele finlandez Suomenlinna (=castelul finlandez) reprezinta simbolic declaratia de independenta a Finlandei, din 1917. Varianta in cealalta limba oficiala a tarii, suedeza (Sveaborg = cetatea suedeza), pastreaza insa urme ale istoriei.

Motivatia oficiala a inscrierii in patrimonial UNESCO este aceea ca ansamblul de constructii este reprezentativ pentru istoria arhitecturii militare din Europa. Nefiind specialist in arhitectura nu am putut aprecia acest aspect, insa niciodata nu pierd ocazia de a invata ceva despre istoria locurilor. Fortareata a fost realizata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, in perioada in care Suedia constituia principala putere nordica. A reprezentat cel mai amplu proiect de constructie din perioada imperiala a Suediei, fiind considerat „Gibraltarul Baltic”.

Insulele sunt o destinatie de picnic deopotriva pentru finlandezi si turisti, care isi aduc copii sa stea agatati de tunuri, sa alerge printre tunele sau sa stea la traditionala plaja scandinava, pe zidurile incalzite de soare. Nu as putea spune ca ansamblul in sine este spectaculos, insa o plimbare pe potecile Suomenlinnei poate fi combinata si cu o incursiune pe drumurile istoriei.

La finele secolului XVIII Sveaborg devenea unul din cele mai bine armate centre militare ale Europei, si o mandrie a coroanei suedeze. La constructia fortificatiilor, suedezii au primit un consistent ajutor financiar si ingineresc de la Franta. Pe langa militari, au fost adusi o serie de colonisti – comercianti, aristocrati, profesori. Pana si Carl Von Linne, celebrul botanist suedez din Uppsala, a trimis seminte pentru a fi plantate pe insule. O privire pe harta nu va ascunde rolul strategic al insulelor – acela de a controla accesul rus la Marea Baltica. Razboiul ruso-suedez din 1808, determinat intre altele si de refuzul Suediei de a accepta sistemul continental propus de Napoleon (care cerea limitarea accesului englez in apele baltice), a implicat fortareata in primul sau conflict. Intr-o ironie demna de invatamintele istoriei, fortareata, excelent aparata impotriva vaselor de razboi, a fost atacata de rusi pe uscat, in urma inghetului marii. Si mai ironic este faptul ca fortareata a fost cedata nu prin lupta, ci ca urmare a tratamentelor diplomatice, Suedia fiind fortata sa predea intreaga Finlanda.

Tarul Alexandru I a mutat capitala noului ducat autonom al Finlandei de la Turku la Helsinki, mai aproape de Rusia, si in vecinatatea fortificatiilor, pe care le-a dezvoltat. In timpul razboiului Crimeei, o flota de 70 de vase franco-engleze au supus fortificatiile la doua zile de foc continuu, incercand sa demoleze ceea ce cu un secol in urma sustinusera. Rezultatul: distrugeri considerabile si, in cele din urma, capitularea, la fel cum s-a intamplat si cu fortareata rusa Bomarsund, din Arhipelagul Aland (despre care am amintit acum o saptamana). In urmatoarele decenii, fortaretele au fost din nou intarite, devenind parte din linia de protectie a Sankt Petersburg-ului.

O noua ironie face ca trupele ruse sa fie expulzate in urma declaratiei de independenta a Finlandei, care ocupa insulele si le declara cu mandrie Suomenlinna, „castelul Finlandei”. Mai putin nobil este faptul ca aici se vor afla lagarele de concentrare ale „finlandezilor rosii”, mii de prizonieri civili capturati in urma razboiului finlandez. Suomenlinna intruchipeaza astfel o istorie sisifica, tipica pentru zvarcolirile din vecinatatea a doua mari puteri si travaliul nasterii unei noi natiuni.

In prezent vechile fortarete sunt pline de vizitatori, baracile de acum 200 de ani ascund baruri si cabine cu inghetata de lemn dulce (liquorice), iar familii de finlandezi servesc pranzul pe movilele cazematelor. Iubitorii de peisaje pot privi Helsinki-ul peste valuri.

Suomenlinna cu stomacul plin

Suomenlinna cu stomacul plin

Suomenlinna

Zidurile Suomenlinnei

Helsinki

Helsinki

Tunelul istoriei

Privind prin tunelul istoriei

Pin It
Tags: , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: