Pin It

Catedrala din Turku

Catedrala din Turku

TURKU. Finlanda. Astazi dimineata m-am mutat in Turku, unul din cele mai importante orase ale tarii, si al treilea ca numar de locuitori. Orasul este, alaturi de Stockholm, Helsinki si Mariehamn (Aland) unul din porturile principale pentru ferry-urile alcoolice care transporta zilnic miile de cetateni scandinavi pe Marea Baltica.

Sunt gazduit de o localnica, Tiia, de origine mixta – estoniana si germana – intr-un salon de makeup. Voi dormi printre peruci si instrumente de machiaj. In cel mai pur stil scandinav mi-a dat cheile, mi-a prezentat camera (frumoasa, ce-i drept, intr-o casa de lemn de la inceputul secolului trecut) si mi-a dat „liber”. Ne-am mai vazut doar seara, cinci minute, la un ceai de menta.

Uneori am impresia ca, pentru scandinavi, relatiile umane sunt o povara. E, desigur, o impresie de est-european obisnuit cu obligatii sociale mult prea intense, obositoare si deloc pragmatice.

Dupa metropola Helsinki, sud-vestul este zona cea mai multiculturala a Finlandei. Aici se regaseste o buna parte din minoritatea suedeza, dar si germani, polonezi sau estonieni.

De altfel, Turku este vechea capitala, din vremea dominatiei suedeze, de mai bine de 500 de ani (Turku este numele dat de rusi, Abo cel suedez). Turku este cel mai vechi oras (secolul XIII) al tarii, are cea mai veche catedrala, cea mai veche universitate, cel mai vechi teatru (suedez, evident), a fost focar al protestantismului, locul de bastina al finlandezei scrise si, in general, poarta principala prin care cultura a venit catre Finlanda. A decazut dupa mutarea capitalei la Helsinki, de catre rusi, dar ramane un important centru cultural si universitar, ce poate fi considerat echivalentul Uppsalei din Suedia.

Nu as spune insa ca Turku este deosebit de pitoresc si nu as trimite pe nimeni aici. Ramane departe de Uppsala. In timpul pe care l-am avut la dispozitie nu am gasit lucruri care sa il individualizeze. Are alei vegetale, râu cu vaporase restaurant, cafenele cochete, un castel, cateva muzee dragute, dar neremarcabile, precum mii de alte orase europene. Poate cea mai interesanta latura a orasului este data de casele de lemn fara etaj, vechi de 100 – 150 de ani, construite cu simplitatea si bunul gust scandinav. M-am plimbat doua ore cu o alta localnica (tot din familie mixta, suedezo-finlandeza), artista de circ. Erika mi-a aratat nu numai cele mai vechi cladiri, dar si o serie de distrugeri de patrimoniu, inlocuite cu beton. Bucuresteni, nu suntem singuri!

Am fost, insa, destul de dezamagit de oras. Este adevarat ca, vara, studentii pleaca de aici si se presupune ca lucrurile se calmeaza. Dar asta nu schimba cu nimic faptul ca strazile sunt pline de bordeluri tailandeze si rusesti, sau ca unii oameni par a fi evadati din filmele horror cu texani. Nu am stat numai in agreabilul centru al orasului, evident. Pe strazile laterale am vazut o multime de rednecsi cu expresii dubioase, care stau cu sticla de alcool in fata. Privitul in gol finlandez pare diferit de calmul hedonist suedez, iar linistea orasului il face parca si mai pregnant (acolo unde in Helsinki totul este sters de agitatia metropolei). Figurile vazute azi m-au dus cu gandul la glumele auzite prin Germania sau Suedia, si anume ca orice finlandez umbla cu cutitul la ciorap si ca cea mai mare ofensa pe care i-o poti aduce unui finlandez este sa ii vorbesti.

Mi-am schimbat asadar traseul. Aveam initial intentia de a merge la Rauma, oras incadrat in patrimoniul UNESCO pentru cele mai bine pastrate case de lemn in nordul Europei. Insa dupa ce am vazut casele din Turku, mi-am luat bilet catre Tampere, al doilea oras ca marime din Finlanda. Voi traversa asadar triunghiul urban al Finlandei.

Piata Centrala. Biserica Ortodoxa

Piata Centrala. Biserica Ortodoxa

Casa de lemn, beton si fabrica

Casa de lemn, beton si fabrica

Veche casa de lemn, nelocuita

Veche casa de lemn, nelocuita

Cel mai vechi teatru din Finlanda

Cel mai vechi teatru din Finlanda

Pin It
Tags: , , , ,
2 comentarii la “Turku”
  1. Bună ziua
    În căutarea unui loc de muncă, am ajuns la Turku. În timpul ocolului meu, am poposit pe la Min.Muncii, Solidarității Sociale si familiei.ro, astfel că am găsit anunțul cu privire la această oportunitate de lucru în Turku, Finlanda. Căutând să mă informez mai mult în legătură cu acest loc, am găsit și comunicarea ta, pe care o apreciez ,. nu am înțeles cine o semnează, inteleg că e datată câțiva ani mai devreme, însă rugămintea mea este aceea dacă aș reuși să găsesc un loc de muncă pe acele meleaguri? Mulțumesc.

    • Big Bule says:

      Buna Simona. Nu cunosc universul joburilor din Turku. Insa nu iti pot da decat un sfat. Fa un CV cat de bun poti, discuta-l cu toti prietenii si da-le voie sa ti-l distruga, apoi du-te in Turku sau unde vrei, alcatuieste un buget de 3 luni si timp de 8 ore pe zi aplica la joburi si du-te cu CV-ul la orice birou de firma care pare interesanta. Seara, iesi la socializare cu localnicii pe orice comunitate pare interesanta. Accepta ca vei fi respinsa de sute de ori la joburi, dar pana la urma te obisnuiesti si in final gasesti ceva. Important e sa faci primul pas, apoi te descurci. Nu ai cum sa esuezi daca faci lucrurile sistematic. Succes! Nu mai cauta job pe net, du-te la fata locului!

  2.  
Adaugă un comentariu: