Pin It

UPPSALA. Suedia. Azi am plecat cu mult avant sa vizitez Gamla Uppsala, unul din cele mai importante situri germanice din Suedia, la cativa km in afara orasului Uppsala. Insa pe drum, am vazut o moschee. Am sarit din autobuz, i-am dat ocolul, am vorbit cu cativa palestinieni din statie, si pana la urma nu m-am abtinut sa nu intru.

Nu am mai vizitat pana acum o moschee a imigrantilor. Am fost intrebat ce religie am – “Christian, from Romania“- si am primit aprobarile pe rand de la portar, ingrijitor, ajutorul de muftiu si de la un alt musulman care medita in zona.

Moscheea este simpla, traditionala, tip casa cu minaret. Are gradinita, biblioteca, bucatarie, toalete, spatiu de discutii si, bineinteles, o incapatoare sala de rugaciune. Comunitatea musulmana din Uppsala are peste 15 000 de membri, majoritatea kurzi, palestinieni si surprinzator de multi somalezi si eritreeni, dar si magrebini, malaezi sau iranieni. In Suedia, aproximativ 15% din populatie, cu sau fara cetatenie, este constituita din imigranti.

In afara est-europenilor, ceilalti vin din tari musulmane. Integrarea tuturor are aceleasi probleme ca si in alte tari, precum Franta sau Germania, insa situatia acestora in Suedia este vizibil mai buna, daca ne gandim la partea materiala. Suedia are toleranta zero pentru saracie si abandon social. Fiecare om de pe teritoriu primeste ajutor, indiferent in ce situatie e si cum a ajuns acolo.

In Aland, am intalnit o suedeza care lucra la un centru de imigranti in Malmo. Mi-a explicat ca eforturile sunt concentrate pe ajutarea imigrantilor sa invete sa foloseasca generosul sistem suedez pentru a obtine beneficii. E loc pentru toti, iar statul oferta o serie de gratuitati si ajutoare sociale, de cazare, educatie si posibilitati de asociere democratica. Comunitatea din jurul moscheei din Uppsala pare un exemplu perfect.

Este liniste, am nimerit intre orele de rugaciune. Miroase a usturoi. Ii dau salamalekum-ul unui tip care mananca in bucatarie, primesc si incuviintarea sa, dupa aceleasi intrebari „what religion? what country?” si pornesc la turul cladirii. Intru mai intai in biblioteca. Sunt numai carti in limba araba, si cateva materiale de promovare a Islamului in suedeza. Apoi trec in sala de rugaciune. Spatioasa, luminata de soare din tavan si acoperita de covoare. Ceasul de pe perete afiseaza orele din importante regiuni musulmane.

Calendarul electronic de langa mihrab arata alternativ data in era crestina si cea musulmana. In rafturile salii de rugaciune, gasesc un singur volum in limba engleza „Western civilisation. Condemned by itself” – opinia multora despre Europa. Incep sa fac cateva fotografii si ma opresc cand un credincios intra sa isi faca rugaciunea. Ma intorc in biblioteca, unde, cu ospitalitatea caracteristica, un tip ma intreaba daca nu doresc un ceai. „Da, multumesc!”. Primesc si o lipie cu un soi de humus si ne asezam la vorba. Este kurd sirian, imigrant de doua ori, din tinutul sau de bastina in Damasc, si din Siria in Europa. Este dispus sa imi ofere cateva notiuni elementare de teologie islamica. Dar mai intai ii povestesc despre Islam in Romania, atat cat ma pricep. Ma intreaba cate moschei avem in Bucuresti. Nu stiu decat de doua, una veche, dinainte de al doilea razboi mondial, de langa Belu, si alta noua, turceasca.


Il intreb ce parere are despre Suedia. Raspunsul este corect politic (si onest, cred), completat si de o remarca laudativa „Sweden is more moral than other European countries”. Dupa pauza, adauga „…but people stopped believing in God”. Suntem de acord cu asta. Deci, ce ne facem cu ateistii!? E Islamul o solutie pentru Suedia? „Yes! Inch’Allah”.

Tipul este volubil, imi explica apoi ca Islamul nu este o noua religie, ci purificarea doctrinei monoteiste de iluzii si falsificari. Nu e nici ca iudaismul, adica religie exclusivista, si nici ca crestinismul, adica sa admita trinitate sau intruparea indivizibilei divinitati.

Am stat cam o ora la discutii. Am schimbat adresele de e-mail si m-a invitat sa il contactez cand ajung in Siria. Inch’Allah!Pin It
Tags: , , , , , ,
Adaugă un comentariu: