Pin It

MAREA BALTICA. Ieri m-am suit pe vaporul care face cursa zilnica Gdansk (Polonia) – Nynashamn (Suedia), port de pasageri pentru Stockholm. Plecarea din golful polonez se face chiar de langa farul din care s-a tras primul foc al celui de-al doilea razboi mondial, cand nazistii au inceput asaltul asupra apararii poloneze. Un imens monument de beton comemoreaza evenimentul.

Calatoria dureaza aproximativ 19 ore, intre 18:00 – 13:00. Ferryboat-ul este destul de mare, cu parcare pentru masini, spatiu pentru camioane, 200 de camere, bar, cantina, casino, terasa cu carnati si bere, cinema, club de noapte, magazin de lux.  Marea este linistita. Stau pe terasa, langa doua adolescente suedeze care joaca table si niste soferi polonezi care se uita la un meci.

Fauna umana de pe vapor este asemanatoare cu aceea din Aeroportul Baneasa, in principiu oameni care merg la munca in Occident, dincolo de mare, si grupuri de elevi scandinavi care au fost in excursie la Cracovia. Stau in camera pe puntea 2, aproape de nivelul marii, cu un polonez care face naveta saptamanal, cu masina, intre Zielona Gora (estul Poloniei, langa granita germana) – Stockholm, un turc ce nu vorbeste nici o limba internationala si cu inca un cetatean care doarme non stop.

Compania PolFerries opereaza curse aproape zilnice catre Suedia, Norvegia si Danemarca, atat din Gdansk, cat si din Gdynia, mai rar catre Helsinki. Am discutat cu unul din ofiterii navei si mi-a confirmat ca aceste curse sunt viabile din punct de vedere economic, numarul de pasageri in ambele sensuri fiind suficient de mare. Ma intreb oare cand si Marea Neagra va beneficia de curse regulate intre Romania, Georgia, Rusia, Ucraina sau… imi inchipui eu Abhazia!?

Calatoria pe mare m-a costat 90E, pret ce include cazarea intr-o celula de patru persoane, fara geam, cu aerisire mediocra. Am transpirat toata noaptea gandindu-ma la soldatii in chiloti din submarinele germane care mureau sufocati, neputandu-se ridica la suprafata din cauza vapoarelor aliate. Pe la 5 dimineata nu am mai rezistat, asa ca am iesit sa explorez vaporul. Am gasit lobby-ul cu scaune, spatios si cu geamuri, unde mai multe persoane isi instalasera pledurile. Am dormit tun pe mocheta. De tinut minte pentru viitoarea excursie de noapte cu vaporul. Daca imi imaginez bine, ar putea fi cea de trei zile dintre Calcutta si Insulele Andaman, undeva peste doi ani cand o sa termin periplul indonezian. In orice caz, vaporul e bun daca ai nevoie de liniste, lectura si meditatie. Eu am dormit.

Info: http://www.polferries.pl

Gdansk, statuia comemorativa a inceperii
celui de-al doilea razboi mondial

Pin It
Tags: , , , , , ,
Un comentariu la “In vapor, pe Marea Baltica”
  1. […] exact trei ani treceam prin Gdansk, încercând să ies cât mai repede din Polonia, eliberat de orice […]

  2.  
Adaugă un comentariu: