Pin It

TRENUL VARSOVIA-GDANSK. Polonia. Trenul este plin ochi, stau pe culoar alaturi de alti polonezi de toate varstele care nu au prins locuri. E curat, asa ca asezatul pe jos nu este o problema.

Personalul trenului face acrobatii printre noi si ne ofera suc de mere si biscuiti cu vanilie. Tot vagonul este ticsit cu postere sportive.

Am uitat sa precizez ca este anul Chopin, deci compozitorul apare in supradoza peste tot, lucru care oricum se intampla si in afara anului care ii este dedicat. Acum, in posterele sportive din tren, cu „Tour de Pologne”, biciclistii zboara deasupra claviaturii unui pian, din care se scurge numele lui Chopin. Ma duce cu gandul la Andrzej, un polonez din Wroclaw pe care l-am cunoscut acum doi ani. Ajuns la saturatie, spunea ca daca mai aude Chopin se impusca. Sper ca Andrzej va supravietui cu bine acestui an.

Venind timp de trei ani pe aici, Polonia pare o varianta civilizata a Romaniei. Mentalitatea de baza este in linii mari asemanatoare – conservatoare, familista, emotiva, preocupata in exces de evitarea rusinii si alimentata de stresul vietii in postcomunism. Romanul va observa in plus si un important grad de responsabilitate civica, precum si relativa lipsa de agresivitate a polonezilor. Poate ca as lua in considerare Polonia, daca ar fi sa ma mut altundeva in Europa. Familiaritatea culturala este puternica.

Se spune ca Polonia este cea mai religioasa tara crestina. Acord credit afirmatiei, insa nu pot sa nu remarc ca, alaturi de abundenta de simboluri catolice si statui ale Papei Ioan Paul al II-lea (care pare deja sanctificat de poporul sau), in Polonia exista si un anumit trend ne-catolic sau chiar anti-catolic. Spre exemplu, am vazut peste tot reclame la prima expozitie de arta homo-erotica din Varsovia. La chioscuri, am gasit felicitari umoristice cu Papa, „Catholic Cola””, „Holly Molly” etc. Pe Bulevardul Marshalkowska, aproape de centrul turistic al Varsoviei, am vizitat un atelier de caricatura plin de imagini satirice la adresa catolicismului. Familia prietenei mele din Lodz face parte dintre polonezii care isi boteaza (catolic) copiii numai dupa 6 ani, pentru ca acestia sa fie constienti de eveniment si sa decida, mai tarziu, daca il accepta sau nu in viata personala. Aceiasi polonezi, care, in cele din urma, trec la protestantism (doar pentru ca nu vor sa spuna ca au renuntat la orice legatura cu vreo comunitate religioasa sau ca se considera ateisti).

Graffiti antisemit

Un alt lucru pe care l-am observat in Polonia este numarul relativ ridicat de inscriptii antisemite de pe ziduri. Daca vrei sa insulti pe cineva, ii scrii numele in statia de tramvai si pui steaua lui David alaturi, cuvantul „zsidu” (=evreu) avand si azi conotatii negative. Politicieni, figuri mass-media, afaceristi – toti sunt desenati astfel. Spre exemplu, in Lodz, exista doua echipe rivale de fotbal: Widzdew si LKS. Primii sunt porecliti de suporterii echipei adverse drept ”Zsidzew” (=Jidanii). La randul lor, suporterii Widzew nu se lasa mai prejos, desenand peste tot „LKS” cu steaua lui David, adaugand ocazional epitetul „pedaly”(=poponari).

Cateva din cele mai cunoscute scandaluri pe tema antisemitismului sunt legate de Radio Maria, principalul post de radio catolic, unde periodic apar voci care dezbat atacurile Israelului si ale sionismului asupra Poloniei. Politicieni, oameni de afaceri sunt luati in vizor datorita eventualelor legaturi cu conspiratiile comunitatii iudaice, francmasoneria sau alte forte oculte ale planetei.

Inchei, pentru ca imi va muri bateria laptopului in curand. Ma duc sa fotografiez usa de la toaleta vagonului, cu numele primului ministru si steaua lui David. Cred ca nu ma grabesc cu mutatul in Polonia.

Pin It
Tags: , , , ,
Adaugă un comentariu: