Pin It

VARSOVIA. Polonia. Vizitez pentru a sasea oara Varsovia. Orasul nu are o faima buna in lumea turistica, fiind cel mai adesea descris drept imens si rece, comunist si neprimitor, asta datorita centrului vast, reconstruit dupa razboi si dominat de Palatul Culturii (1951) si cativa zgarie-nori capitalisti. Un trecator poate avea nevoie de aproape o ora pentru a bate la picior centrul de la un capat la celalalt, oprimat de magnitudinea cladirilor si de bulevardele taiate de mana realismului socialist.

Imaginea turistica a Varsoviei mi se pare incorecta, mai ales cand orasul are si un frumos cartier istoric – intim si social, Stare Miasto (ce-i drept, nu atat de amplu precum Cracovia, dar totusi excelent amenajat, dupa ce a fost distrus de parteneriatul bolsevico-nazist) si un cartier dedicat culturii in general si artelor in special. Am vizitat acolo galeria de arta contemporana Zachenta, unde merg de fiecare data. Suburbia Praga, unde turistii fac de regula traseele „socialiste” in Trabant, are si aceasta o serie de strazi interesante, cu terase, galerii de pictura si atmosfera pre WW2. Ca o curiozitate, inca se mai pot vizita cladiri distruse de razboiul mondial, ramase asa nu neaparat in scop cultural, ci din lipsa de investitie.

In Varsovia, unul din locurile mele favorite este imensul pasaj subteran din centrul orasului, punctul de legatura cu gara centrala subterana, loc reprezentativ pentru fauna umana din Polonia. Pe aici se intersecteaza cersetorii, oamenii de afaceri, tineretul, localnicii si alogenii. Datorita nivelului de trai relativ ridicat si proximitatii de vestul european, Polonia are parte de un numar tot mai mare de imigranti, avand deja importante comunitati vietnameza si turca, spre exemplu (piata vietnameza, pe care am vizitat-o acum 2 ani, a fost intre timp inchisa). Daca lasam deoparte antisemitismul traditional, polonezii nu au creat, pana in prezent, probleme imigrantilor. Poate nu neaparat din mai multa toleranta sau lipsa de ignoranta (decat romanii sau ungurii, spre exemplu), ci datorita faptului ca o duc mai bine si sunt, in general, mai civilizati. Am cunoscut acum un tip din Afghanistan, fugit din provincia Helmand acum 6 ani. Ne-am revazut de doua ori pentru ceai si mi-a povestit una-alta. A facut traseul clasic al fugarilor afgani – Iran, Turcia, Grecia, unde si-a aruncat actele, apoi a incercat Austria, Germania si in final a ajuns in Polonia, unde ii place cel mai mult, prepara kebab si spera sa isi aduca toata familia. Nu are probleme decat din partea imigrantilor rusi, care periodic fac raiduri de bataie a persoanelor care nu sunt albe, la fel ca acasa, la Moscova.

Insa, cel mai mult imi place Varsovia pentru polonezii pe care ii cunosc acolo. Am dormit la Maciek, un tip gasit pe couchsurfing cu 0% replies. 27 de ani, enciclopedie ambulanta de regimuri autoritare ale secolului si miscari politice nealiniate. Un tip destul de excentric, care isi petrece vacantele in tabere de antrenament ale nationalistilor sarbi “chetnik” din Republica Srpska, Bosnia, la granita Chinei cu Coreea de Nord sau in Iran, in compania unor garzi ale presedintelui Ahmadinejad, dar foarte prietenos si pacific. Prima intrebare pe care mi-a adresat-o m-a amuzat teribil – de ce a plecat Ceausescu in Iran, „la inceputul revolutiei”. Apoi s-a interesat daca Dej a fost victima unui asasinat politic. Mi-a aratat colectia de carti despre Ceausescu, Pacepa si toti dictatorii secolului de la Manuel Noriega pana la Pol Pot. S-a interesat si ce mai fac Miron Cozma, Vadim Tudor, Silviu Brucan, Zoe Ceausescu s.a.m.d., din pacate nu am fost capabil sa ii ofer noutati despre toate numele solicitate.

Am petrecut ziua studiindu-i colectia lui de raritati nord coreene, ne-am uitat la cateva parade militare live pe televiziunea chineza, si la tot soiul de filmari personale pe care el le-a facut, spre exemplu, cu granicerii din Myanmar, cu fratele lui Kim Jong Ill in Varsovia (unde este ambasador, trimis departe de tara ca sa nu-l incurce pe frate-su) sau cu suporterii lui Thaksin in Thailanda. La despartire mi-a facut cadou o banderola a militiei shia basij, din Iran. In schimb, trebuie sa-i trimit o poza cu ambasada Coreei de Nord din Bucuresti 🙂 

Cam atat, din capitala Poloniei. Dziekuje!

 

Pin It
Tags: , , ,
Adaugă un comentariu: