Pin It

DORTMUND. Germania. Prima zi a calatoriei mele este si prima din viata acestui blog. Mi-am petrecut-o cautand cel mai ieftin hostel din oras. Neavind nimic in plan de vizitat, am considerat ca este un bun pretext de a cutreiera orasul. Couchsurferul nepalez la care trebuia sa stau mi-a dat un numar de telefon gresit, asa ca am umblat timp de 6 ore prin Dortmund cu rucsacul in spate.


Dupa o zi petrecuta in oras, nu as recomanda backpackerului ocazional mai mult timp, decat poate celor ce vor sa savureze liniste citadina si pace sociala.
 
Venind din Bucuresti unde noile terase de pe Lipscani s-au umplut cu silicoane si cocalari imbracati in alb, apreciezi aici localnicii care se plimba relaxat prin centrul primitor al Dortmund-ului, mancand cate un wurst de jumatate de metru sau stand la terase band bere si cantand. Apreciezi si iepurii care alearga liberi si fac sex in parcul central. Actiunea este concentrata in inelul orasului istoric, pedestru, si in cartierul cu baruri Kreuzviertel, totul in ritm relaxat, local. Cel putin atunci cand nu sunt meciuri cu Borusia Dortmund, mandria culturala a orasului.
 
Imaginea Dortmundului are trei repere: 1) trecutul comercial-industrial 2) traditia berii si 3) reputatia sportiva. Daca primul se regaseste in muzeele din circuitul industrial al Westfaliei sau cel hanseatic, simboluri ale berii si fotbalului se intalnesc la orice pas. Chintesential german, pisoarul de la hostel are, spre exemplu, forma de stadion, iar cu jetul poti sa trimiti o minge mobila catre poarta. Fun to piss!

Mi-a placut, insa, caracterul dat de arhitectura. Desi forma actuala a constructiilor este relativ recenta, surprize Art Nouveau se regasesc in orice directie. M-a surprins si faptul ca, desi este un oras relativ mare (600 000), cunoscut pentru shopping si industrie hi-tech, predomina atmosfera rezidentiala: oameni care alearga, gradini cu trandafiri, arbori seculari – coroane impecabile, blocuri cochete ce nu depasesc trei etaje. De la 19:00 se face liniste. In spatele hostelului am vorbit cu un neamt de varsta mea care isi plivea, multumit, morcovii.

Cred ca este primul oras european in care nu gasesc ceva sub 20E. Tarifele de cazare sunt un indicator al realitatii turistice: preturi mari = in principiu vizitatori putini. De altfel, persoanele de la oficiul turistic nu erau nici ele foarte informate, pe net nu gasesti nimic, Lonely Planet-ul nu mai corespunde realitatii, iar materiale in engleza nu exista. Alti backpackeri nu am vazut, in schimb este plin de imigranti: turci, kurzi si est-europeni, contributia internationala la viitorul Germaniei. Am gasit chiar si kebab cu carnati de porc.

Zborurile Bucuresti-Dortmund sunt “dirt cheap” cu Wizz Air (76 RON) si traseul poate fi folositor daca vreti sa ajungeti in nord-estul Germaniei sau zbura la fel de ieftin, in tranzit, catre Polonia. Sau daca vreti sa vedeti cum se traieste intr-un oras normal din Occident, facut pentru oameni cu vieti normale.

Info:

– Cazare: Embedo Hostel (22,5 E/pat/pretul minim), Lindemannstrasse 78 (metrou Kreutz Strasse)

– Wi-Fi gratuit in centru: Starbucks si Cafe Edwards (Kleppingstrasse), Cafe Max (Kuckelke St.)


 

 
 

 

Pin It
Tags: , , , , , ,
2 comentarii la “O zi in Dortmund”
  1. Mircea Chimu says:

    Am trecut si eu pe acolo de f multe ori deoarece locuiam in Eindhoven si cel mai convenabil mod de a fi vizitat de cineva din Romania era sa vina cu un zbor “dirt cheap” asa cum zise marele Bule 🙂 , cu toate ca drumul cu masina din Eindhoven avea peste 300km dus-intors, cu toate astea costul total era cu mult mai mic decat un zbor direct in Eindhoven unde din ce am cautat eu pe net am vazut ca nu prea s-a inventat inca low-costul, cel mai ieftin zbor din Romania fiind undeva peste 500E. Cu ocaziile astea mai “avionam” si masina prin Germania dupa ce scapam de limita de viteza de 120km/h ce este impusa pe toate autostrazile Olandei, iar amenzile pentru depasire erau f piperate culminand cu confiscarea masinii sau chiar inchisoare pentru cei care depaseau viteza cu peste 50km/h. In cele cateva luni in care am condus prin Olanda nu am vazut pe cineva sa depaseasca 150km/h 🙂 . Acum despre Dortmund chiar nu prea e nimic interesant de zis , “review-ul” asta iti face o idee. Mi s-a parut mai interesant si mai modern orasul Essen la doar cateva zeci de km distanta, care desi este mai mic ca dimensiuni are cladiri mai mari si interesante . Nemtii sunt cam plictisitori si eu nu sunt de acord cu mentalitatea multor romani care aproape divinizeaza nemtii.

  2. […] povesti si informatii despre realitatea din teritoriu. M-am cazat cu Brian. Inca din Dortmund (am scris aici) m-am jurat ca nu mai platesc in viata mea 20$/E pe o noapte, nicaieri pe planeta, dar aici mi-am […]

  3.  
Adaugă un comentariu: