Pin It

PONTIANAK. Insula Kalimantan. Indonezia. Cimitirele tribale din Tana Toraja, Sulawesi sunt intre cele mai interesante pe care le vizitez in arhipelag.

Mi-a placut in mod special cel din Lo Ko Mata, un mic sat din munti, la nord de Rantepao. Casta superioara a regiunii si-a rezervat o imensa stanca, in care isi sapa locurile de veci. Blocul gazduieste peste 60 de morminte.

Cimitirul este folosit in continuare si noi apartamente funerare sunt in pregatire. Se pun flori, fotografii, scaune si se repicteaza statuile tau-tau, care scruteaza zarile. Satul este imprastiat in jurul cimitirului, iar mortii sunt vecini cu vii.

LO KO MATA

In satul Bori exista un impresionant sit megalitic folosit de aristocratia si urmasii familiilor regale toraja. Este, probabil, cel mai bogat sat pe care l-am vazut in Tana Toraja. Astazi, urmasii conducatorilor de odinioara au devenit sefi prin ministere ori functionari inalti ai administratiei locale. Banii, fie ca vin din afaceri oneste ori din coruptie si nepotism tribal, alimenteaza opulentele traditii toraja.

Situl funerar poate fi vizitat in calitate de loc patrimonial, pentru un bilet de 10 000 rupii (=1$). Este folosit si astazi pentru inmormantari, dar este nevoie de sange albastru pentru o ceremonie cu megaliti si un loc de veci sapat in stanca.

BORI

O atmosfera speciala are cimitirul regal Tampangallo. Este amplasat intr-o zona foarte pitoreasca, intr-o pestera inconjurata de orezarii. Cimitirul se gaseste pe cateva nivele in stancile din zona. E nevoie si de ceva catarat. Am gasit o serie de statui funerare tau-tau si sicrie de lemn. Imprastiate prin stanca sunt cranii de sclavi sacrificati in trecut impreuna cu membrii castelor inalte.

Un scurt film cu cranii.

TAMPANGALLO

Pin It
Tags: , , , , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: