Pin It

UPPSALA. Suedia. In fiecare vizita in Suedia ma bucur de ocazia de a merge pana la situl preistoric de la Gamla Uppsala. Locul are o frumusete specific scandinava: melanj de expresie a naturii, liniste nordica si discreta interventie umana. Primavara uscata de acum il face deosebit de pitoresc.

Fata de alte situri arheologice la fel de celebre, Gamla Uppsala are putine vestigii vizibile. O colectie de obiecte arheologice din zona, datand din neolitic si din perioada vikingilor, sunt dispuse in excelentul muzeu. In rest, putinul care a ramas constituie un adevarat focar de imaginatie romantica. Vizitatorul are libertatea de a se plimba pe potecile ce strabat dealurile zonei, de a pasi in padure si de a asculta omniprezentul vant nordic. Cei trei tumuli imbracati in legenda domina peisajul, fiind inconjurati de alte cateva zeci de movile funerare. Peisajul este deosebit. Constituie o destinatie favorita de plimbare in natura pentru locuitorii din Uppsala si un deliciu pentru calatori.

Traversand istoria…

Inca din secolul IV AD, probabil si mai devreme, Gamla Uppsala (=vechiul Uppsala) a fost un important centru religios al populatiilor svear. Istoria si mitologia locului este documentata de toti cronicarii relevanti ai lumii nordice (Snorri Sturluson, Saxo Grammaticus etc.).

Adam Von Bremen consemneaza la granita dintre mileniile I si II un templu de aur, in care oamenii venereaza trei puternici zei, aducandu-le sacrificii umane si animale. Imaginatia medievala considera ca in cei trei tumuli principali, Kungshögarna (=movilele regale), se gaseste cenusa celor trei zeitati Odin, Thor si Freyr, iar miile de movile care ii inconjoara sunt marturia razboinicilor ridicati in Valhala. Istoriografia romantica a cautat, mai departe, sa identifice in zona mormintele celor trei regi legendari ai dinastiei YnglingAun, Adil si Egil (sec. I-IV AD), ale caror trupuri ar fi fost depuse in tumuli, intru memoria posteritatii.

In secolul XII AD, misionarii si regii crestini au considerat daramarea paganismului de la Gamla Uppsala si inlocuirea sa cu prima arhiepiscopie suedeza drept o importanta victorie. Biserica actuala a fost construita pe ruinele catedralei episcopale suedeze, la randul ei ridicata (probabil) pe ruinele templului aurit. Timp de cateva sute de ani, Gamla Uppsala, fiind cea mai mare asezare din Uppland, a continuat sa fie un loc de adunare al regiunii, cu o importante sarbatoare de primavara numita Disablot. Cu aceasta ocazie se sacrificau animale, se organiza un mare targ, iar capeteniile de sate se adunau la sfat pentru procese si hotarari de interes comun. Astazi a ramas doar un catun, dupa ce arhiepiscopia a fost mutata in Uppsala.

Uppsala se gaseste in inima zonei Svealand, a carei populatie a dat numele natiunii (Svearike, Sverige = regatul suedezilor). Inca din Evul Mediu, Gamla Uppsala a devenit un simbol identitar al regatului suedez, care, in calitate de imperiu nordic si de mare monarhie protestanta a inceput sa isi caute radacini autohtone cat mai vechi, daca se poate pre-catolice. Este interesant de notat faptul ca regatul suedez este prima putere europeana ce incepe sa isi studieze sistematic arheologia si trecutul, inca de la inceputul secolului XVII. Ideea unor naturalisti cum ca movilele ar fi niste simple fenomene geologice a fost considerata o blasfemie si a dus la primele excavari in zona (sec. XIX). Iar in prezent situl a devenit muzeu si loc de recreatie.

De la gorgane pagane la bolovani New Age

Intreaga zona Uppsala este impanzita cu sute de tumuli, numeroase pietre runice si ziduri vechi. Imi place foarte mult ca de aici de unde locuiesc pot merge in padure si ma pot plimba printre movile funerare si pietre runice. Suedezii sunt civilizati si nu vandalizeaza asemenea locuri, astfel ca ele pot ramane in siguranta in mijlocul naturii.

Langa unul din tumuli, localnicii aduna o imensa movila de lemne si redizuri domestice de-a lungul intregului an. Se asteapta Valborgsmässoafton (=slujba de seara a Valpurgiei), serbare populara ce reuneste tot poporul cu rauri de bere, munti de carnati sau chiftele si flacari pentru o mult asteptata abolire a moderatiei. La un moment dat va trebui sa imi sincronizez calatoria in Suedia cu data evenimentului, in jur de 30 aprilie.

De cate ori ajung aici, traseul meu la Gamla Uppsala este acelasi: plimbare prin cimitirul bisericii Gamla Uppsala Kyrka, apoi la Disagarden, muzeul etnografic in aer liber, la zidurile construite de vikingi Vallan laggnig si la Tingshogen, movila unde in trecut se aduna sfatul regiunii. M-am oprit si la Odinsborg, un dragut restaurant de familie, deschis in 1899, ce serveste specialitati suedeze precum creveti cu maioneza si hidromel, alcoolul din miere fermentata. M-am multumit, insa, cu un ceai. E cam frig pe vremea asta.

Asemenea peisaje ne fac sa indragim Scandinavia

Potecile care inconjoara cei trei tumuli principali: Osthogen, Mitthogen si Vasthogen m-au dus apoi la Eriksleden, un drum ce uneste situl de catedrala din Uppsala. Itinerariul era parcurs in trecut pentru transportarea moastelor Sfantului (rege) Erik. Cei sapte KM sunt o perfecta oportunitate de plimbare prin padure si parcurile orasului Uppsala, ascultand ambientul scandinav ori cu castile in urechi. Iubitorii de meditatie au amplasat doua situri unde suedezii se pot reculege, concentra pe cativa bolovani si fuziona cu natura. Vara, locul este perfect pentru lectura si liniste. Il recomand!

Inregistrari video Gamla Uppsala

Recomand vizionare in full screen cu HD.

Dealul pe care popseste orice vizitator al sitului ofera o priveliste completa asupra celor trei tumuli si departe, catre castelul si catedrala din Uppsala. De aici incepe Eriksleden, drumul catre centrul orasului.

Galerie foto

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Un comentariu la “Plimbare pagana la tumulii de la Gamla Uppsala (VIDEO)”
  1. Alexandra says:

    Fantastic peisaj! Multumesc pentru imagini si drum bun in continuare.

  2.  
Adaugă un comentariu: