Pin It

Femei adevarate din Papua Noua Guinee

Femei adevarate

SOLO. Insula Java. Indonezia. Festivalurile din Highlands sunt considerate principalele atractii culturale si turistice in Papua Noua Guinee. Hagen Show, organizat in august in Western Highlands, si Goroka Show, in septembrie in Eastern Highlands, atrag grosul grupurilor de vizitatori. Este ocazia optima de a te delecta cu un megashow tribal de stadion, in care grupuri de singsing, invitate de peste tot din Highlands-ul papuan, demonstreaza tot ce au mai bun in materie de dansuri, ritualuri tribale, costumatie, penaj si body-painting.

Cam toti calatorii in Papua Noua Guinee isi planifica excursia in jurul unuia din aceste festivaluri legendare pentru Melanezia. Am ales Hagen Show. Ati, un calator din Israel, pe care l-am intalnit in Ambunti mi-a spus ca in Wabag, capitala provinciei Enga, la trei ore de Mt. Hagen, se desfasoara in paralel un festival similar – o incercare de a castiga vizitatori pe seama celebrului Hagen Show. Asa ca am ajuns, impreuna, si acolo. Ambele festuri au fost spectaculoase, cu mari desfasurari de forte pe stadion in care toti performerii se produc simultan, non stop, de dimineata pana dupa-amiaza.

Hagen Show a aniversat anul acesta 50 de ani de existenta. Este un eveniment oficial, vazut ca o importanta marca a identitatii multiculturale din Papua Noua Guinee. Este introdus cu grupuri de cimpoaie cantand imnuri Commonwealth, militari dand onorul, oficiali la tribuna s.a.m.d. Dupa cum spuneam si in postul cu razboaie tribale, la origine, Hagen Show a fost creat pentru a pacifica lumea razboinica din Highlands. Un efort esuat. Conflictele tribale sunt la ordinea zilei. Multe au pierdut dimensiunea rituala traditionala, nefiind astazi cu nimic diferite de o bataie de golani din Salajean, de exemplu. Dar cu macete si grenade artizanale. Festivalul si-a creat, insa, in timp, propria sa identitate, iar astazi functioneaza ca un important depozitar al traditiilor din munti si un spectacol excitant deopotriva pentru localnici si straini.

In perioada festivalurilor, guesthouse-urile sunt full, si, fara rezervare, nu se poate obtine un loc decent de cazare. Am stat la Cliff, un couchsurfer de nota zece, care m-a gazduit pana cand i-a inceput razboiul de clan in sat. Dupa ce am fugit de acolo, m-am mutat o noapte la primul guesthouse intalnit (50$ pe camera… dureros!), apoi am migrat la Lutheran Guesthouse, in camera lui Carolyn, din Africa de Sud, pe care am intalnit-o la festival (analist ERP trimis la un proiect IT in Papua Noua Guinee 🙂 ). Dupa festivaluri, am bolit in guesthouse cu malarie timp de o saptamana.

Accesul la showuri se face pe baza de bilet. Turistii cumpara de regula tichetul de 300 kina (150$) pentru a avea acces full pe stadion, intre performeri. Strainii nu sunt, insa, separati de localnici doar pentru a fi jumuliti de bani. Autoritatile si organizatorii sunt realmente preocupati de securitatea acestora. Mt. Hagen este, alaturi de capitala, cel mai periculos loc din Papua Noua Guinee, iar criminalitatea creste in jurul festivalului. Gasesc ca suma este exorbitanta si nejustificata, chiar si pentru niste garzi de corp si sarma ghimpata in tarcul de oameni albi. In ceea ce ma priveste, precautiile obisnuite pentru Papua Noua Guinee, incepand cu abtinerea de la paranoia, sunt suficiente.

La Hagen Show am preferat biletul de 4 kina (2$), cu care te poti strecura pana la urma oriunde vrei. Te folosesti de faptul ca ai pielea alba si nimeni nu indrazneste sa te opreasca. La Wabag Show am intrat pe gratis cu legitimatia de organizator de festivaluri de teatru a lui Ati. Desi la cat de speriati erau politistii care ne-au vazut ca am aparut fara ghizi si supraveghetori, am simtit ca nu vroiau decat sa ne bage repede in perimetru, departe de bastinasi.

Am preferat evenimentul din Wabag pentru ca a fost ceva mai autentic, mai divers si cu atmosfera mai… populara, de festival al triburilor. Oricare dintre cele doua, insa, merita. Iar daca se suprapun in timp, excursia Mt. Hagen-Wabag poate fi facuta cu usurinta intr-o zi, printr-un peisaj montan deosebit.

Recomand sa priviti filmarile in full screen. Enjoy!

Deschiderea Hagen Show

Cimpoaiele canta un imn Commonwealth in timp ce grupuri tribale isi fac intrarea pe stadion. Desi nimeni din PNG nu da doi bani pe regina, la asemenea evenimente oficialii trebuie sa aminteasca identitatea politica a statului.

Incepe show-ul

Clip cu diversi supusi ai coroanei, intrand pe stadion. Mi-a placut cel mai mult grupul de singsing al femeilor grase, cu cochilii imense la gat si penaj total.

Diversitate made in Highlands

Tribalul cu coif in forma de elicopter cu o papusa la bord este mortal 🙂 Nu este o gluma, ci un ritual melanezian de cargo-cult (integrarea in sistemul local de credinte a aparitiei omului alb, care a “invadat” insula cu cargo-uri si tehnologie militara in al doilea razboi mondial).

Asaro Mudmen la Wabag Show

Favoritii mei au fost Asaro Mudmen. Razboinici feroce in trecut, temuti de toata zona Western Highlands, sunt astazi redusi la forma unui “grup cultural” fotogenic. Nu regreta nimeni. Nu cred ca cineva mai vrea sa fie invadat de acesti teroristi tribali cu masti grotesti. Aveau obiceiul sa atace fara a face nici un zgomot, ce accentua impactul non-uman cu care isi infricosau victimele. Ii gasiti si in satul Asaro, de langa Goroka, daca nu ii prindeti la vreun festival.

Horror!

Atmosfera generala de la Wabag Show

Faceti bine si urmariti tot clipul!

Dwarf dance

Singurul grup ne-traditional din Wabag Show, dar cel putin la fel de autentic. Pictati in alb si negru, niste copii dintr-un sat s-au gandit sa faca show propriu “Dwarf dance”. M-au amuzat teribil gesturile obscene ale piticilor cu sacul de rafie pe cap si strigatele “My name is Dee!” cu care seful de grup comanda tobosarii. Nu a reusit nici unul sa imi explice ce fac si de ce fac. Expresivitate in stare pura! Foarte simpatici! 🙂

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
3 comentarii la “Total tribal! Hagen si Wabag Show, Papua Noua Guinee (VIDEO)”
 1. clif says:

  Ce scria pe pancarda copiilor de la Asaro Mudmen?

  • Big Bule says:

   Scrie “The original Asaro Mudman Goroka EHP”. Nu stiu ce inseamna “EHP”. Un fel de tag 🙂

   Cand mergi in Goroka, ii gasesti in curtea unei case din satul Asaro, de la iesirea din oras. Acolo au “caminul cultural” unde se antreneaza.

 2. adi says:

  Superb!! Pacat ca Digicel e omniprezent pe toate zidurile si pancartele, cum e de altfel pe toti stalpii din Port Moresby…

 3.  
Adaugă un comentariu: